Mainos

Unesco selvittää Irakin kansallisaarteiden kohtaloa

Unescon asiantuntijat ovat kokoontuneet Bagdadiin tekemään selvitystä Irakin kansallisaarteiden tuhosta.

Sodan aikana Bagdadin kansallismuseosta katosi tuhansia esineitä. Arkeologien mielestä museoiden vartiointiin ei suhtauduttu sodan aikana tarpeeksi vakavasti.

- Emme edes tiedä kuinka paljon esineitä on kadonnut. Todennäköisesti kadonneita esineitä on tuhansia, sanoo arkeologi McGuire Gibson Chicagon yliopistosta.

Arkeologien tuskan ymmärtää, sillä kansallismuseo on yksi maailman merkittävimmistä museoista. Asiantuntijoiden mielestä ainoastaan Pariisin Louvressa, British Museumissa tai New Yorkin Metropolitanissa olevat kokoelmat pystyvät kilpailemaan arvossa Irakin kansallismuseon kanssa. Tai sen kanssa mitä siellä oli.

- Mitä jos sanoisin teille, että Mona Lisa on kadonnut ja sen mukana on mennyt 30 muuta mestariteosta? Ja jos vielä tuhansia muita teoksia on tuhoutunut. Kuka ei kutsuisi sitä katastrofiksi, kysyy arkeologian professori John Russell.

Esineitä katosi myös ennen sotaa. Niiden esineiden uskotaan ja toivotaan löytyvän Saddamin palatsien edustustiloista.

- Aiomme koota kaiken tiedon ja vaatia brittijoukkoja etelässä ja amerikkalaisia muissa paikoissa tiukentamaan vartiointia. Vartiointia tarvitaan erityisesti arkeologisissa kohteissa ja kulttuurikohteiden läheisyydessä, sanoo Unescon apulaispääsihteeri Mounir Bouchnaki.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 20.05.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.