Mainos

Ulvilan murhajutun pääkäsittely periaatteessa julkinen

Satakunnan käräjäoikeus on päättänyt, että Anneli Aueria koskevan Ulvilan murhajutun pääkäsittely on periaatteessa julkinen.

Suurin osa aineistosta pidetään kuitenkin salassa, Satakunnan käräjäoikeus määräsi. Julkiseksi määrättyjä asiakirjoja ei pääse vielä lukemaan, koska oikeuden päätös ei ole vielä lainvoimainen.

Murhajutun pääkäsittely käydään periaatteessa avoimin ovin. Käräjäoikeus päättää myöhemmin, mitä osia oikeudenkäynnistä ei käsitellä julkisesti.

"Julkisuus on hirveän tärkeää"

Ihmisoikeuksiin perehtynyt asianajaja Markku Fredman painottaa, että oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin lähtökohta on julkisuus.

– Julkisuus on hirveän tärkeää. On kauhea tilanne, kun elinkautista vaaditaan pitkälti salaisen aineiston perusteella ja vielä tukitaan asianosaisten suut.

Auerin puolustus sanoi viime viikolla, että osittainen julkisuus antaa tapahtumista nyt väärän kuvan.

– Korkein oikeus on jo aiemmin vahvistanut, että oikeudenkäynnin julkisuuden pitää olla tasavertaista. Ei voida sallia, että toinen osapuoli saa kantansa julki, mutta toisen osapuolen suu tukitaan, Fredman puolestaan kommentoi.

Fredman muistuttaa, että julkisuuden vaatimuksesta voi poiketa vain erittäin painavista syistä.

Tarkkaa työtä

Prosessioikeuden määräaikainen professori Mikko Vuorenpää Turun yliopistosta pitää käräjäoikeuden päätöstä asiakirjojen julkisuudesta perusteltuna.

– Käräjäoikeus on nähdäkseni pystynyt hyvin yhdistämään oikeudenkäynnin julkisuutta koskevan pääsäännön niihin intresseihin, jotka edellyttävät asiakirjojen salassa pitämistä.

Vuorenpää perustaa näkemyksensä oikeuden päätökseen, jossa on rivin tarkkuudella lueteltu, mitä tietoa asiakirjoista voidaan julkistaa.

– Tietysti tämä on vain olettamus, että oikeuden päätös on onnistunut. Mutta tarkalta työltä se vaikuttaa. Kukaan ulkopuolinenhan ei tiedä, mitä tietoja salattavissa asiakirjoissa on.

Aueria syytetään aviomiehensä murhasta vuonna 2006. Auer on kiistänyt syytteen. Juttu on jo kertaalleen käsitelty Satakunnan käräjäoikeudessa. Tuolloin vuonna 2010 oikeus totesi Auerin syylliseksi. Seuraavana vuonna Vaasan hovioikeus kuitenkin kumosi syytteet.

Korkein oikeus määräsi jutun palautettavaksi käräjäoikeuteen, kun syyttäjät ilmoittivat, että heillä on uutta näyttöä. Käräjäoikeuden pääkäsittely alkaa Porissa elokuussa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.