Mainos

Ulkotulien oikea paikka piha

Ulkotulen liian paksu sydän voi aiheuttaa helposti ns. allaspalon. Kuluttajavirasto on tutkituttanut VTT:n palolaboratoriossa 16 erilaista ulkotulta. Niistä yhdeksästä löytyi huomautettavaa.

Kuluttajavirasto on ollut asian merkeissä jo yhteydessä ulkotulien valmistajiin ja maahantuojiin. Pääsyy huomautukseen oli ulkotulen halkaisijaan nähden suhteettoman paksu sydän. Parvekkeella ulkotulen polttaminen on kielletty. Yksikään tutkittu ulkotuli ei sinne kuulu. Oikea paikka on pihamaa. Silloinkin on huolehdittava siitä, ettei palavia pintoja ole liian lähellä ja alusta on turvallinen, kuten hiekka, keramiikka tai tasainen kivialusta. Puuportaille ulkotulta ei pidä asettaa. Vaaratilanne voi aiheutua myös siitä, että tuleen heitetään lunta tai altaaseen kerääntyy vettä. Silloin tuli alkaa räiskähdellä.

Ulkotulille kaksi testiä

Ulkotulia testattiin kahdella eri tavalla: normaalitulella ja allaspalolla. Tutkimus osoitti, että niin kauan kun liekki palaa normaalisti, folion tai purkin reunalämpötila pysyy alle sadan asteen. Kuitenkin, jos ulkotulen sydän on liian paksu, allaspalo saattaa syttyä itsestään ja aiheuttaa palovaaran. Allaspalossa nimittäin palaa nestemäiseksi muuttunut kynttilämassa koko yläpinnaltaan. Silloin reunojen ja pohjan lämpötila nousee 300-400 asteen tasolle. Säteilylämpö puolestaan voi sytyttää helposti syttyvät pinnat tai alustana olevat puuportaat tuleen. Tavallisten tutkittujen ulkotulien halkaisija oli noin kymmenen senttiä. Allaspalon varalta on silloin turvaetäisyys noin 25 senttiä. Suurimman ulkotulen halkaisija oli kaksikymmentä senttiä. Turvaetäisyys syttyvään materiaaliin on silloin 70 senttiä. Folioon valetut ulkotulet voivat sytyttää tulipalon myös siksi, että niiden massa kevenee palaessa ja tuuli voi heittää ne lentoon. Tukevampi purkki on käytössä turvallisempi. (STT)
Kuluttajaviraston sivuilta lista vaarallisista ulkotulista

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.