Mainos

Ulkomaalaisia työllistävissä yrityksissä paljon laiminlyöntejä

Suomen työehtoja ei noudateta. Myös palkka jää usein alle sen, mitä työlupaa haettaessa on sovittu.

Ulkomaalaisia työllistävät yritykset laiminlyövät yleisesti suomalaisia työehtoja. Itse asiassa vain harva yritys selviää puhtain paperein työsuojeluviranomaisten tarkastuksista.

Tavanomaista on, että palkka jää alle sen, mitä työlupaa haettaessa on sovittu.

Savonlinnalaisen kiinalaisravintolan epäilty kiskonnantapainen työsyrjintä siirtyy Keskusrikospoliisilta syyteharkintaan lähiaikoina. Tämä on vain jäävuoren huippu ulkomaalaisia työllistävien yritysten laiminlyönneistä.

- Työaikakirjanpidossa, työvuoroluetteloissa, luonnollisesti palkanmaksussa. Palkan maksussa ei käytetä pankkitilejä. Käytetään käteistä rahaa, tarkastaja Pirjo Laukkanen Kaakkois-Suomen työsuojelupiiristä kertoo.

Laiminlyönnit kielivät siitä, ettei Suomen työehtoja noudateta, saati makseta sopimusten mukaista palkkaa. Näin kierretään kuukausipalkka kuljetusalalla.

- Kaakkois-Suomessa tulee esille tämä rajan ylitys. Ja tässähän on esiintynyt tällaisia palkkoja, että maksetaan käyntikertoja, siis pelkkiä käyntikertoja ja myöskin kuljetettuja kuutioita. Esimerkiksi tukkikuormista, Laukkanen kertoo.

Keskusrikospoliisin laskelmien mukaan myös rakennusalalla tehdään pimeänä ja olemattomalla palkalla 20 000 miestyövuotta. Yksikään toimiala ei ole puhdas.

- Olen ehkä yhden yrityksen tavannut tässä lyhyen tarkastusurani aikana, jossa nämä asiat olivat kunnossa, Laukkanen painottaa.

Maan hallitus on ohjelmansa mukaisesti poistamassa työlupaan vaaditun työvoimatoimiston tarveharkinnan, kun EU:n ulkopuolelta joku hakee meille töihin.

- Tämä ei ole enää paras tapa suojella ulkomaista työvoimaa. Meidän työllisyystilanne on nyt sellainen, että me tarvitsemme nopeasti heitä, ettei talouden toimeliaisuus kärsisi, maahanmuuttoministeri Astrid Thors kertoo.

Työsuojeluviranomaisia hallituksen uudistusinto kauhistuttaa.

- Työmarkkinoille tulee vielä villimpi tilanne kuin se tällä hetkellä on, Laukkanen uskoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.