Mainos

Ulkomaalaiset Venäjällä tehokkaampaan seurantaan

Venäjällä tuli tänään voimaan laki, jonka perusteella ulkomaalaisten tuloa, oleskelua ja poistumista seurataan entistä tarkemmin. Uudessa laissa on määritelty aiempaa selvemmin myös ne syyt, joiden perusteella ulkomaalainen voidaan lähettää maasta pois.

Venäjälle saapuvalta voidaan tästä lähtien vaatia voimassa oleva sairausvakuutus sekä tietty määrä rahaa oleskelua varten. Maasta poistamisen syynä voi olla vakava rikos, sairausvakuutuksen puuttuminen, turvallisuus- tai terveysriski.

Viisumien välitys loppuu

Viisumeja myönnetään tästä lähtien vain tiettyä tarkoitusta, esimerkiksi turistimatkaa, työmatkaa, opiskelua tai poliittista turvapaikkaa varten. Turistiviisumilla maassa oleva ei voi tehdä ansiotyötä. Aikaisemmin viisumit jaettiin vain kolmeen ryhmään sen perusteella, montako kertaa ne oikeuttivat maahan tulon.

-Tarkoitus on hävittää kolmas osapuoli viisumien myöntämisessä, Euroopan business -klubin lakimies Natalia Podolskaja sanoi The Moscow Times -lehdelle. Viisumin hankinta nopeasti kaikille halukkaille on ollut sekä Venäjällä että ulkomaille liiketoimi, jota Venäjän viranomaiset eivät katso hyvällä.

YK:n pakolaisvaltuutettu on antamassaan lausunnossa pitänyt uutta lakia pakolaisten kannalta myönteisenä. Se tuo selvyyttä heidän asemaansa, lausunnossa todetaan. Pakolaisvaltuutettu huomauttaa kuitenkin, että paljon riippuu siitä, miten lakia käytännössä toteutetaan.

Säännöt tiukemmiksi

Venäjä on aivan viime kuukausina muuttanut muutenkin ulkomaalaisia koskevia sääntöjä tiukemmaksi. Suurin ongelma on käytännössä se, etteivät uusia määräyksiä toteuttavat viranomaiset tunne sääntöjä. Tänä vuonna alettiin maahan saapuneilta ulkomaalaisilta vaatia ns. maahantulokortti, jonka kantaosa pitää säilyttää maasta poistumiseen asti. Maahantulokortti pitää näyttää myös miliisille mahdollisten tarkastusten yhteydessä. Venäjällä työskentelevien ulkomaalaisten viisumikäytäntöä muutettiin niin, että asia siirrettiin ulkoministeriöltä sisäministeriölle. Se on aiheuttanut pitkiä jonoja ja epäselvyyksiä.

Ulkomaalaisilta on myös ryhdytty vaatimaan terveystodistuksia; HIV-tartunta, sukupuolitaudit tai tuberkuloosi estävät ulkomaalaisen pääsyn maahan. Sairaista on tehty myös mustia listoja. Ulkomaalaisten tarkkailun lisäämistä perustellaan sillä, että Venäjällä on yhä enemmän ulkomaalaisia laittomasti. Venäjän rajavalvonta ei ole tehokas, eivätkä välttämättä uudetkaan toimet tuo siihen parannusta.

Laittomasti ulkomaalaisia tulee ennen muuta Kiinasta, Vietnamista ja entisistä Neuvostoliiton osavaltioista. Ainakin Moskovassa on tehty useita ratsioita ja häädetty laittomasti kaupungissa olevia ulkomaalaisia takaisin kotimaahan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.