Ulkokynttilässäkin piilee tulipaloriski, eikä palovaroitin kenties ehdi reagoida ajoissa – tästä johtui yksi vakuutusyhtiön viime vuoden suurimmista kotitalousvahingoista

Tiedätkö, mikä on allaspalo? Vältä tuikkujen poltossa piilevä tulipaloriski 3:11
KATSO MYÖS: Tiedätkö, mikä on allaspalo? Vältä tämä tuikkujen poltossa piilevä tulipaloriski.

Vakuutusyhtiö kertoo, kuinka kynttilöiden polttaminen näkyy tulipalojen määrässä.

Joulunaika saa monet polttamaan tavallista enemmän kynttilöitä, mutta muistathan olla varovainen? Vakuutusyhtiö Ifin tilastojen mukaan joulukuussa sattuu nimittäin ylivoimaisesti eniten kynttilöistä johtuvia tulipaloja. Etenkin juuri joulunalusaika korostuu riskialttiina.

– Kynttilöitä poltetaan nyt vuoden pimeimpänä aikana ja jouluna. Ne tuovat tunnelmaa ja valvottuna vahingoilta yleensä vältytäänkin, kommentoi Ifin omaisuusvakuutusten vakuutuspäällikkö Ismo Ruokoselkä tiedotteessa.

Usein kynttilöiden aiheuttamat palot johtuvat valvonnan puutteesta. Kodin sisällä palo voi syttyä esimerkiksi silloin, jos lapset tai eläimet kaatavat kynttilän tai jos jotain menee tulen päälle. Ulkona tuuli voi kaataa kynttilän. 

Yksi viime vuoden suurimmista kotitalousvahingoista Ifillä sai alkunsa terassille jätetystä kynttilästä.

– Pääsääntönä on, ettei kynttilöitä jätetä valvomatta palamaan, ei sisälle eikä ulos, Ruokoselkä muistuttaa.

Sammuta siis kynttilät, kun poistut paikalta tai käyt nukkumaan.

Näin ulkokynttilä aiheuttaa tulipaloriskin – eikä palovaroitin reagoi ajoissa

Vakuutusyhtiö kertoo tiedotteessa testanneensa vuonna 2021 ennen joulua, kuinka ulkolyhtyjen sekä kynttilöiden huolimaton käsittely vaikuttaa paloriskiin. Käyttöohjeita ei testissä siis noudatettu.

Testissä selvisi useitakin syitä sille, miten ulkokynttilä voi aiheuttaa tulipaloriskin. Esimerkiksi liian pieni kynttilä, joka oli väärin sijoitettu, pääsi kaatumaan puurunkoisen lyhdyn sisällä. Näin tuli levisi nopeasti lyhdyn runkoa pitkin viereiselle seinälle.

Muista: Jätä kynttilästä noin kaksi senttimetriä polttamatta. Loppuun palanut kynttilä voi nimittäin aiheuttaa tulipaloriskin, jos kynttilä ei sammu itsestään.

Onkin syytä muistaa, että lyhdyn sisälle kuuluu ainoastaan sinne tarkoitettu, oikeankokoinen kynttilä – ei ulkoroihu tai helposti syttyvä irtokoriste.

Tänä vuonna testattiin myös muunlaisia ulkopaloja. Näissä Ifin testeissä huomattiin, että palovaroitin reagoi terassilla syttyneeseen paloon myöhään. Ennen kuin palohälytin ehti reagoida, palo oli jo levinnyt kymmenen minuttia ja tuli oli levinnyt laajalle.

Palovaroitin saattaa reagoida terassi- tai parvekepaloon vasta sitten, kun on jo liian myöhäistä. Katso videolta, miten terassipalo etenee ja kuinka terassin paloturvallisuudesta voi huolehtia. Juttu jatkuu videon alla.

Palovaroitin ei välttämättä ehdi reagoimaan terassipaloon 0:51
Vakuutusyhtiö Ifin mukaan terassilta ja parvekkeilta alkaneet tulipalot aiheuttavat keskimäärin suurempia palovahinkoja kuin muut kodissa tapahtuvat palot, sillä palovaroitin ei välttämättä ehdi reagoida ajoissa.

Tällainen on ulkolyhdyistä turvallisin

Vakuutusyhtiö muistuttaa, että ulkolyhdyn alustan tulee olla tasainen ja palamaton. Esimerkiksi kiikkerä, muovinen ulkopöytä on huono valinta.

Lyhdyistä metallirunkoinen havaittiin puurunkoista turvallisemmaksi, sillä vankempirakenteisena sitä ei eläin tai tuuli kaada niin herkästi kuin puista lyhtyä. Lisäksi metallireanteisen lyhdyn etuna on se, että jos kynttilä kuitenkin kaatuu sen sisällä, ei metallirakenne syty samalla lailla kuin puinen lyhty.

Valitse myös lyhdyn ripustukseen palamatonta materiaalia, kuten metallikoukku. Polttontestissä havaittiin, että juuttinarun petettyä lyhdystä pudonnut kynttilä jatkoi palamista maassa, eikä oletusten vastaisesti sammunutkaan.

Entä miten sähköpalo kannattaa oikeasti sammuttaa? Katso video

Palopäällikön vinkit: Näin palava sähkölaite kannattaa oikeasti sammuttaa 3:21
Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen palopäällikkö Ari Koivu kertoo, kuinka palava sähkölaite tulisi sammuttaa.

Lähde: If

Lue myös:

    Uusimmat