Vaikka yleisin syy tulipaloihin on edelleen se, että liedellä tai sen lähellä on asioita, jotka eivät sinne kuulu, kyseessä ei aina ole ruoka, joka syttyy. Tuore tutkimus selvittää, miksi ja miten palot saavat alkunsa.
Kodin tulipalot saavat usein alkunsa keittiöstä. Vuosittain asuinrakennuspaloja syttyy noin 2 800, joista 800–900 liittyy lieteen, selviää pelastustoimen tilastoista. Vaikka liesi on vuodesta toiseen yleisin syypää liekkien leimahtamiseen, ei tyhjää liettä yksinään käy syyttäminen.
– Ylivoimaisesti suurin syy keittiön tulipaloon on se, että liedellä tai sen läheisyydessä on ylimääräisiä asioita, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tutkija Laura Kuurne kertoo tiedotteessa.
Vuodessa aiheutuu satoja paloja kärähtäneen ruoan ja kuuman rasvan vuoksi. Ruoanlaiton jälkeen olisikin tärkeää ottaa ruoka pois liedeltä.
Ruoan lisäksi liedellä syttyy kuitenkin myös liedelle kuulumattomia tavaroita, joista yleisimpiä ovat muoviastiat, kahvinkeitin, vedekeitin, mikrokupu, leikkuulauta, patalappu ja tuttipullo.
Kuurne on huomannut, että monissa asuntojen vuokrailmoituksissa on kuvia keittiöistä, joissa liedellä on tavaraa.
– Valitettavan monelle se on normaali näky, mutta itse saan siitä slaagin, koska tiedän, miten yleisiä keittiöstä lähteneet tulipalot ovat. Pienissä asunnoissa säilytystila on toki vähissä, mutta sitä suuremmalla syyllä olisi syytä kiinnittää huomiota lieteen liittyviin paloriskeihin, Kuurne sanoo.