Kaksinkertaisesti palovahinkoja: Nämä ovat riskialtteimmat päivät kodin jouluvalmisteluissa – "Kannattaa pitää pois keittiöstä"

Vakuutusyhtiöiden mukaan yksi yleisimmistä joulunajan vahingoista liittyy kaatuneesta joulukuusesta aiheutuneeseen vesivahinkoon 4:52
KATSO MYÖS: Vakuutusyhtiöiden mukaan yksi yleisimmistä joulunajan vahingoista liittyy kaatuneesta joulukuusesta aiheutuneeseen vesivahinkoon

Vuoden kiireisin aika näkyy kotikeittiöissä piikkinä palovahinkotilastoissa, kertoo vakuutusyhtiö.

Vakuutusyhtiö If kertoo tiedotteessaan, että vuoden 2015–2021 vahinkotilastojen mukaan jouluviikolla ja uutena vuotena sattuu kaksinkertaisesti palovahinkoja, jos vertaa tavallisiin talvipäiviin. Suurin osa paloista tapahtuu ruoanlaiton tai kynttilöiden polton seurauksena.

Riskialtteimmat päivät keittiöhommissa ovat jouluaatonaatto sekä jouluaatto. Näinä päivinä sattuu nimittäin tuplasti enemmän keittiöstä alkaneita palovahinkoja kuin muina joulukuun päivinä. Yleisin palon syy löytyy hellasta: ruoka joko unohtuu liedelle tai sen päälle tippuu jotakin syttyvää.

– Talouspaperit ja patalaput olisi hyvä sijoittaa kauas liedestä. Myös pienet lapset ja eläimet kannattaa pitää pois keittiöstä kokatessa, kommentoi Ifin omaisuusvakuutusten vakuutuspäällikkö Ismo Ruokoselkä tiedotteessa.

Myös Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukesin) mukaan eniten sähköpaloja aiheuttanut laite vuonna 2021 oli sähköliesi, ja palon syynä oli lähes kaikissa tapauksissa nimenomaan käyttäjän oma huolimaton toiminta. 

Tarkista liesituulettimesi

Kun pidät uunin ja liesituulettimen puhtaana, huolehdit myös keittiösi turvallisuudesta. Joulun alla on hyvä hetki räjäyttää liesituulettimesta vanhat rasvat pois. Likainen liesituuletin lisää tulipalon riskiä.

Katso näppärä ohje liesituulettimen puhdistukseen. Juttu jatkuu videon alla.

Näin puhdistat liesituulettimen suodattimen 1:20
Näin kätevästi räjäytät liesituulettimesta rasvat pois.

Jos joulupöydällä on kynttilöitä, kannattaa ne sijoittaa palamattomalle ja tasaiselle alustalle, jotta ne eivät pääse ruokailun tohinassa kaatumaan.

Nappaa vinkit myös uunin puhdistukseen. Juttu jatkuu videon alla.

Pesetkö sinäkin uunisi liian harvoin? – Sähkölaskussa voi pian näkyä ikävä yllätys 1:54
Videolla annetaan käytännönläheisiä vinkkejä uunin puhdistamiseen ja näytetään kuinka kuumasta vedestä, ruokasoodasta ja suolasta voi saada tehokkaan, sekä ekologisen puhdistusaineen kodinhoitoon.

Muista vielä nämä

Kodin palovaroittimet on hyvä testata ennen jouluun rauhoittumista. Vaihda patterit, jos tarvitsee.

Keittiössä on hyvä olla sammutin ja sammutuspeite käden ulottuvallia.

Jos keittiössä syttyy palo, sammuta ensimmäisenä liesi, vakuutusyhtiö ohjeistaa. Tukahduta palo kattilan kannella tai sammutuspeitteellä.

Mistä löytyy palovaroittimien parasta ennen -päiväys?

Mistä löytyy palovaroittimen parasta ennen -päivä? Näin tarkistat oman laitteesi kunnon 0:38
Näin tarkistat palovaroittimesi kunnon.

Lähde: Vakuutusyhtiö If

Lue myös:

    Uusimmat