Ukrainan tiedustelupomo uhoaa: Venäjän armeija ei kestä vuotta pidempään

Ukrainan sotilastiedustelun johtaja Kyrylo Budanov vihjasi lauantaina Kiovassa järjestetyssä tapahtumassa, että sota voi päättyä Ukrainan voittoon ennen ensi vuoden loppua. Budanovin lausunnoista uutisoi muun muassa Newsweek.

Budanovilta kysyttiin, valmistautuuko Ukraina pitkäaikaiseen sotaan.

– Puhutko puolesta vuodesta, yhdestä vuodesta vai 50 vuodesta? Mielipiteeni on, ettei tästä tule pitkää taistelua. Tämä on henkilökohtainen kantani, joka perustuu analysoimiimme tietoihin, joita meillä on vihollisestamme. Fyysisesti he (venäläiset) eivät pysty vastustamaan pitkään, Budanov vastasi kysymykseen.

– Jos tarkoitat pitkällä taistelulla puolta vuotta, seitsemää kuukautta tai korkeintaan vuotta, niin sitten olet ehdottomasti oikeassa, hän jatkoi.

Budanov perustelee väitteitään sillä, että Venäjä on heikentynyt sotilaallisesti ja maan talous on ongelmissa. 

Ukraina on julkisesti sanonut, että sen tavoitteena on vallata takaisin kaikki Venäjän miehittämät Ukrainan alueet, mukaan lukien Krimin niemimaa, jonka Venäjä laittomasti valtasi jo vuonna 2014. 

Budanovin mukaan vuoden 2013 rajojen palauttaminen on ainoa ratkaisu, jolla taistelut voidaan lopettaa pysyvästi.

– Ainoa toinen vaihtoehto on sodan jäädyttäminen. Molempien osapuolien dronehyökkäykset jatkuvat, jos me emme päädy takaisin kansainvälisesti tunnustetuille rajoille.

Ukrainan rintamatilanne 11. syyskuuta. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.
Ukrainan rintamatilanne 11. syyskuuta. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.

"Etenemme hitaasti, mutta varmasti"

Lännessä asetettiin suuria odotuksia Ukrainan kesän vastahyökkäykseen, mutta kolmen kuukauden aikana Ukraina ei ole kyennyt läpimurtoihin.

Syvimmillään Ukrainan vastahyökkäys on edennyt reilun kymmenen kilometrin syvyyteen. Ukraina ja maata tukevat länsimaat ovat kieltäytyneet sanomasta, että vastahyökkäys olisi epäonnistunut, mutta ainakaan odotuksia ja toiveita se ei ole täyttänyt.

Vasta elo-syyskuun vaihteessa alkoi levitä sittemmin vahvistettuja tietoja, että Ukraina on murtanut Venäjän ensimmäisen puolustuslinjan. Kyseisen onnistumisen tulkitseminen läpimurroksi oli sotatieteilijä Ilmari Käihkön mielestä "propagandatemppu".

– Me etenemme yhä vähän, hitaasti, mutta varmasti. Hyökkäys on yhä käynnissä. Se ei ehkä liiku niin nopeasti kuin todennäköisesti toivoisimme, enkä piilottele sitä tosiasiaa, Ukrainan sotilastiedustelun johtaja Budanov muotoili.

“Luukkuja ei kannata jättää auki kuumalla” – Ukrainan drone teki selvää venäläistankista 0:38
Ukrainan armeija julkaisu elokuussa videon, jossa se väittää näkyvän, miten ukrainalaisdrone tiputtaa kranaatin venäläisen panssarivaunun sisään avoimesta luukusta. Videon aitoutta ei ole vahvistettu.

Ukrainalla on 30–45 päivää aikaa ennen kuin sää tekee kesäkuussa alkaneesta vastahyökkäyksestä huomattavasti hankalamman, arvioi viikonloppuna Yhdysvaltain armeijan komentaja, kenraali Mark Milley Britannian yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa.

Syksyn mittaan sää muuttuu sekä kylmemmäksi että mutaisemmaksi. Kelirikko tekee erityisesti liikesodankäynnistä merkittävästi haastavampaa.

Viime syksynä Ukrainan vastahyökkäys jatkui käytännössä 11. marraskuuta saakka, jolloin Ukraina valtasi takaisin Etelä-Ukrainan Hersonin kaupungin. Tätä ennen Ukraina valtasi nopeasti ison maa-alueen Harkovan suunnalla Koillis-Ukrainassa syys-lokakuussa.

Ukrainan joukot tuhosivat venäläistankin Bahmutin maastossa 0:38
Ukrainan julkaisema video, jossa väitysti näkyy Venäjän T-80-taistelupanssarivaunun räjähtäminen Bahmutin alueella. Videon kuvausaikaa ja -paikkaa ei ole vahvistettu.

Lue myös:

    Uusimmat