USA: Ukrainan vastahyökkäyksellä jäljellä korkeintaan kaksi kuukautta

Ukrainan vastahyökkäys on ollut käynnissä tänään päivälleen neljä kuukautta.

Ukrainan vastahyökkäyksellä on jäljellä "kohtuullista säätä" kuudesta kahdeksaan viikkoa, katsoo Valkoisen talon tiedottaja John Kirby.

– Meillä on 6–8 viikkoa hyvää säätä ennen kuin taistelemisesta tulee molemmille osapuolille vaikeaa, Kirby sanoi.

Yhdysvaltain tuorein budjetti ei sisällä lisätukea Ukrainalle. Presidentti Joe Biden on kuitenkin luvannut tuen jatkuvan. Yhdysvaltalaisten keskuudessa innokkuus tukea Ukrainaa rahallisesti on laskenut.

Tiedotustilaisuudessa Kirbyltä kysyttiin, pystyykö Ukraina puolustamaan itseään, jos Yhdysvaltain tuki huomattavasti vähenee. Entä onko olemassa todellinen riski, että Venäjä saa aloitteen uudelleen itselleen?

– Suoraan sanoen vastaus ensimmäiseen kysymykseen on "ei" ja toiseen "kyllä", Kirby totesi.

– Tiedämme, ettei vastahyökkäys ole edennyt niin pitkälle kuin ukrainalaiset haluavat. He taistelevat yhä joka päivä.

Kirbyn mukaan Ukrainan aseapuun korvamerkittyä rahaa on jäljellä vielä sen verran, ettei tuki välittömästi lopu. Kongressin täytyy kuitenkin toimia, jottei tukeen tule keskeytyksiä, Kirby muistutti.

– Aika ei ole puolellamme, hän sanoi.

Ukrainan armeijan videolla väitetään ukrainalaisen yksikön raivaavan venäläisten kaivantoja Urozhainen lähellä 2:22
Ukrainan armeija julkaisi elokuussa videon, jossa se väittää näkyvän, miten maan jalkaväkisotilaat vyöryttävät venäläisasemia Urozhainen lähettyvillä. Videon kuvauspaikka on vahvistettu, mutta kuvausajankohta ei ole tiedossa.

ISW: Säällä oma sanansa sanottavana

Yhdysvaltain armeijan äskettäin eläköitynyt ex-komentaja Mark Milley totesi syyskuun 10. päivä, että Ukrainan vastahyökkäyksellä on 30–45 päivää aikaa ennen kuin sää huomattavasti vaikeuttaa hyökkäämistä.

Näyttää siis siltä, että Valkoinen talo on jonkin verran kenraali Milleyta optimistisempi sääolosuhteiden kelvollisuusena pysymisen suhteen.

Harvinaista videokuvaa: Ukraina jakoi videon Leopardista taistelussa 2:31
Tältä näyttää Leopard 2A6 taistelussa – Ukrainan armeijan syyskuussa julkaisema video on väitetysti kuvattu Etelä-Ukrainassa. Kuvausaikaa ja -paikkaa ei ole vahvistettu.

Ukraina reagoi syyskuussa tuoreeltaan Milleyn kommentteihin. Ukrainan sotilastiedustelun päällikkö Kyrylo Budanov lausui välittömästi, että vastahyökkäys jatkuu pitkälle loppuvuoteen.

Ajatushautomo ISW:n mukaan säällä tulee olemaan oma sanansa sanottavana Ukrainan vastahyökkäykseen, mutta se ei tule asettamaan ehdotonta päättymispäivää operaatioille.

ISW:n mukaan kelirikko helpottaa, kun kylmä sää kovettaa maan. Viime syksynä Ukrainan vastahyökkäys päättyi marraskuun puolivälin paikkeilla maan vallattua takaisin Etelä-Ukrainan Hersonin kaupungin.

Ukrainan kesän vastahyökkäyksen katsotaan alkaneen 4. kesäkuuta eli tasan neljä kuukautta sitten. Se ei ole pystynyt läpimurtoihin sen enempää etelä- kuin itärintamallakaan. 

Syvimmillään Ukraina on edennyt reilun kymmenen kilometrin syvyyteen. Päätavoitteena pidetylle Asovanmerellä on nykyisestä rintamalinjasta lyhimmilläänkin noin 90 kilometriä, Länsi-Zaporizhzhjan Tokmakiin 20 ja Melitopoliin 70 kilometriä.

Ukrainan armeija julkaisi vahvistamattoman videon panssarivaunujen yhteenotosta: Lähitaistelu päättyy räjähdykseen 0:36
Ukrainan armeijan syyskuussa julkaisema video, jossa väitetään näkyvän, miten Ukrainan T-64BV-panssarivaunu tuhoaa lähietäisyydeltä Venäjän T-72B3-panssarivaunun. Videon kuvausaikaa- ja paikkaa ei ole vahvistettu.

Lue myös:

    Uusimmat