Mainos

Ukrainan parlamentti ei hyväksy vaalituloksia

Ukrainan parlamentti on julistanut maan presidentinvaalien toisen kierroksen tulokset mitättömiksi.

Ukrainan opposition presidenttiehdokas Viktor Jushtshenko vaatii uutta vaalikierrosta.

Ukrainan parlamentti on julistanut presidentinvaalien toisen kierroksen tulokset pätemättömiksi, koska ne eivät heijastaneet äänestäjien tahtoa. Vaalitulosten mukaan maan pääministeri Viktor Janukovitsh voitti vaalit. Parlamentilla ei ole juridista valtaa mitätöidä vaalitulosta, mutta sen kannanotolla on poliittista painoarvoa.

Parlamentti ilmoitti myös epäluottamuksensa keskusvaalilautakuntaa kohtaan. Parlamentin suuri enemmistö oli sitä mieltä, ettei lautakunta täyttänyt perustuslaillista tehtäväänsä. Parlamentti vaatikin presidentti Leonid Kutshmaa vaihtamaan lautakunnan jäsenet. Istunnossaan kansanedustajat esittelivät suuren määrän virheitä, joita viime sunnuntain äänestyksessä oli tehty.

Opposition presidenttiehdokas Viktor Jushtshenko on syyttänyt Janukovitshia vaalivilpistä. Eilen hän neuvotteli Janukovitshin ja ulkomaisten välittäjien kanssa ja vaati sen jälkeen, että toinen kierros uusitaan 12. joulukuuta.

Korkein oikeus aloittaa opposition vaalivilppisyytösten käsittelyn maanantaina.

Pääkaupunki Kiovassa ja muissa Länsi-Ukrainan kaupungeissa Jushtshenkoa puolustavat mielenosoitukset jatkuvat edelleen. Maan itäosissa ihmiset ovat puolestaan kokoontuneet osoittamaan tukeaan Janukovitshille. Muun muassa venäjänkielisessä Donetskin kaupungissa arviolta noin 150 000 ihmistä vaati alueellista itsehallintoa, jos ukrainankielinen ja länsimielinen Jushtshenko julistetaan voittajaksi.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Kymmenen uutiset 27.11.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.