Ukrainan oppositiossa kovanyrkkinen Klitshko ja vankilassa istuva Tymoshenko

Ukrainan oppositiossa on niin Eurooppa-myönteisiä poliitikkoja kuin kansallismielisiä ja erityisesti Venäjää vastustavia voimia.

Opposition suosituin hahmo tällä hetkellä on Vitali Klitshko. Leveäharteisen maailmanmestarinyrkkeilijä Klitshkon puolue Udar eli Isku on liberaali ja EU-myönteinen. Se vastustaa presidentti Viktor Janukovitshia ja korruptiota, kuten tekee koko oppositio.

Udar on toiseksi suurin oppositiopuolue parlamentissa.

– Klitshko on uusi poliitikko Ukrainassa. Udar on onnistunut keräämään riveihinsä vahvan joukon vapaamielisiä poliitikoita, sanoo Suomessa asuva ja työskentelevä Ukraina-tutkija Arsenij Svynarenko

Tymoshenko yhä vankilassa

Suurin oppositiopuolue on Iskun lailla EU-integraatiota haluava Isänmaa-puolue. 

Isänmaan todellinen johtaja on vankilassa istuva Julia Tymoshenko.  Hän sai vuonna 2011 seitsemän vuoden tuomion vallan väärinkäyttämisestä ja kavalluksesta. Muun muassa EU pitää tuomiota poliittisena.

Isänmaata johtaa parlamentissa Arsenij Jatsenjuk

Svoboda-puolue eli Vapaus on huomattavasti kansallismielisempi. Tutkija Svynarenkon mielestä Vapaus-puoluen johtajan Oleh Tjahnybokin puheet eivät ole olleet viime aikoina niin radikaaleja kuin olisi voinut odottaa. 

Venäjää mutta ei venäläisiä vastaan

Ovatko Isänmaa, Isku ja Vapaus EU-myönteisiä?

– Kyllä ne ovat kaikki kolme suurin piirtein Eurooppaan suuntautuvia puolueita. Vapaus on kuitenkin ideologisesti enemmän Venäjä-vastainen. Ei venäläisiä vastaan , mutta Venäjä-vastainen, Svynarenko kertoo. 

Opposition etu on nyt kannattaa EU:n ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n vaatimuksia politiikan ja talouden selkeistä ja rehellisistä pelisäännöistä Ukrainassa, Svynarenko muistuttaa. 

Tymoshenko voi haastaa Klitshkon

Oppositiolla on siis yhdistäviä tekijöitä, mutta ne myös kilpailevat keskenään. 

Opposition yhteistyökyvyn suurin haaste istuu nyt vankilassa. 

– Jos Janukovytsh päättää vapauttaa Tymoshenkon, Tymoshenko nousee nopeasti opposition kärkeen ja siitä voi tulla mielenkiintoinen ristiriita Klitshkon ja Tymoshenkon välillä, Svynarenko analysoi. Molemmilla on halu seuraavaksi presidentiksi.

Kiovan barrikadeilla on myös äärikansallista ainesta, vaikka niiden kannatus ei ole ainakaan tällä hetkellä suuri. Ukrainassa on ollut koko sen 20 vuoden itsenäisyyden aikana näitä ryhmittymiä, ja ne pitävät Vapaus-puoluetta liian kompromissihaluisena. Sekä Moskova että Bryssel ovat niille kirous. 

Barrikadeilla kokemusta Tshetsheniasta

– Esimerkiksi Una-Unso -järjestön jäseniä on osallistunut konflikteihin Georgiassa, Transnistriassa ja Tshetsheniassa sotilaina. He ovat hyvin trenattuja, pitävät kesäisin harjoitusleirejä ja sellaista, Svynarenko valaisee. 

Kiovan Itsenäisyyden aukion radikaalien joukossa sanotaan olevan myös paikallisia ultria eli jalkapalloseurojen kiihkeitä kannattajia. Fanien osallistuminen politiikkaan on tuttu ilmiö myös muulla maailmassa, kuten Egyptin levottomuuksissa.

– Voi olla, että joku heistä kuuluu kuuluu äärikansallisiin ryhmittymiin, mutta he ovat tulleet mukaan mielenosoituksiin melko myöhään. 

Svynarenkon mukaan jalkapallon EM-kisat Puolassa ja Ukrainassa vuonna 2012 vaikuttivat yleensäkin erityisesti nuorisoon.

– Jalkapallofanit myös Donetskissa (Itä-Ukrainassa) tulivat Eurooppa-mielisemmiksi. Eivät kaikki nuoret kannata EU-jäsenyyttä, mutta he vastustavat korruptiota ja liian läheistä Venäjä-suhdetta. 

Lue myös:

    Uusimmat