Venäjän tykistön epäillään ampuneen antautuvia sotilaitaan – Pekka Toveri perustelee MTV:lle, miksi videon tapahtumat ovat osa "perustaktiikkaa"

Ukraina julkaisi videon rintamalta: Tulittavatko venäläiset omiaan? 2:04
Katso videolta: Laukaiseeko Venäjän tykistö iskun omiaan kohti? Video: Ukrainan armeija.

Venäjän tykistön epäillään ampuneen antautuvia sotilaitaan Andriivkan kylässä Ukrainassa. Entinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveri katsoi videon ja kommentoi näkemänsä perusteella väitettä MTV Uutisille.

Ukrainan jalkaväkiprikaati jakoi pikaviestipalvelu Telegramissa viikonloppuna videomateriaalia Donetskin alueella sijaitsevasta Andriivkan kylästä. Prikaati kertoo lausunnossaan vallanneensa kylän "salamaoperaationa" kahdessa päivässä.

Antautuvat sotilaat käyvät videon perusteella makuulle maahan, minkä jälkeen samassa paikassa räjähtää. Ukrainan mukaan Venäjän tykistö ampuu paikkaan, jossa omat sotilaat antautuivat.

MTV Uutiset ei pysty varmistamaan videon tarkkaa kuvausaikaa tai paikkaa.

Katso videolta: Laukaiseeko Venäjän tykistö iskun omiaan kohti? Video: Ukrainan armeija.

”Tällaista on tapahtunut meidänkin sodissamme”

Suomen entinen tiedustelupäällikkö, nykyinen kokoomuksen kansanedustaja Pekka Toveri toteaa, että jos tilanne on todellinen, ei olisi ensimmäinen kerta, kun sodassa ammutaan omiin asemiin, jotka on menetetty viholliselle.

– Itse asiassa on aika perustaktiikka, että juuri menetettyihin omiin asemiin ammutaan tykistö- tai heitinisku. Hyökkääjät ovat yleensä pääosin vielä maan pinnalla eivätkä ole löytäneet suojaisia asemia, jolloin epäsuoralla tulella voidaan saada paljon tappioita viholliselle.

Toverin mukaan tavoitteena on voinut olla oman vastahyökkäyksen tukeminen tai vihollisen hyökkäyksen jatkumisen estäminen.

– Asemiin jääneitä omia voi tällöin jäädä oman tulituksen alle. Tällaista on tapahtunut meidänkin sodissamme. On ollut tilanteita, joissa oma tykistöisku on ammuttu omiin menetettyihin asemiin. Niissä on voinut vielä olla omia sotilaita, jotka eivät ole irtautuneet ajoissa.

Paljon epävarmuustekijijöitä

Toveri tähdentää sitä, että tapauksessa on vielä paljon epäselvää eikä voida olla varmoja siitä, että venäläiset olisivat tarkoituksella maalittaneet omiaan.

–Tässä tilanteessa en ole edes ihan varma, onko se venäläinen tykistön kranaatti, joka räjähti.

–Ei näy iskemäkuoppaa. Ja yleensä, jos ammutaan tykistöllä, ammutaan useita laukauksia. Ukrainalaiset eivät tuossa näytä kuitenkaan kovinkaan huolestuneilta eivätkä kiiruhda pois tulen alta. Voi olla jokin muu räjähde. Kranaatinheittimen ammus herkkänä myös mahdollinen.

 

Lue myös:

    Uusimmat