Ukrainan ja Venäjän välillä outo episodi: Pakkoruokinnalla uhattu elokuvaohjaaja ei uutisoinnista poiketen päässytkään vapaaksi – ”Kukaan ei lennä minnekään”

Venäjä uskoo Ukraina-suhteiden parantuvan uuden presidentin myötä 0:47
Video: Venäjä uskoo Ukraina-suhteiden parantuvan uuden presidentin myötä

Ukrainan ja Venäjän vankienvaihto ei näytä toteutuneen, vaikka aiemmin tänään esimerkiksi Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoi näin tapahtuneen.

Ukraina on kieltänyt tiedot vankienvaihdon onnistumisesta, vaikka ukrainalainen viranomainen ja jotkin venäläiset tiedotusvälineet ensin niin väittivät.

– Kahdenvälinen vankienvaihto edistyy. Tiedot sen toteutumisesta eivät pidä paikkaansa, Ukrainan presidentin kanslia kertoo sosiaalisessa mediassa.

Ukrainalainen elokuvaohjaaja Oleg Sentsov ei iltapäivän tiedon mukaan ollutkaan päässyt vapaaksi.

Aiemmin Ukrainan yleinen syyttäjä kertoi vankienvaihdosta Facebookissa, mutta sen paremmin Venäjä kuin Ukrainakaan eivät virallisesti vahvistaneet vaihtoa tai kertoneet sen yksityiskohtia. Venäläiset mediat kertoivat tietoon pohjautuen vankienvaihdosta, mutta joutuivat perumaan puheensa.

– Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun syntyy kaaos vahvistamattomien tietojen takia, kanslia kommentoi. Presidentin kanslia varoitti ihmisiä jakamasta "vääriä tietoja" sekä "leikkimästä yhteisön tunteilla".

– Kukaan ei lennä minnekään, Valentyn Rybin sanoi.

Hän on usean Ukrainassa kiinniotetun venäläisen ja ukrainalaisen lakimies. Rybinin mukaan moni hänen päämiehistään on edelleen vankilassa.

– Meidän täytyy olla rauhallisia ja välttää varaslähtöjä, hän sanoi Facebookissa videoviestissä.

Pitkä tuomio ja ihmisoikeuspalkinto

Sentsovin vapauttaminen on osa laajempaa vankienvaihtoa Venäjän kanssa, jossa on määrä vapauttaa myös ukrainalaisia merimiehiä.

Merimiehet otettiin kiinni Kertshinsalmella marraskuussa. Venäjä syytti heitä rajaloukkauksesta ja Venäjän aluevesien loukkaamisesta.

AFP:n mukaan molemmilla vaihdon osapuolilla on tusinoittain vankeja.

Sentsov otettiin kiinni vuonna 2014 ja hän sai lopulta 20 vuoden tuomion, koska hän oli syyttäjän mukaan ottanut osaa kahteen tuhopolttoon Simferopolissa Krimillä. Muun muassa EU ja Yhdysvallat tuomitsivat oikeudenkäynnin poliittisena ja vaativat Sentsovin vapauttamista.

Sentsov oli viime vuonna vankilassa syömälakossa yli 140 päivää, ja hänen pelättiin kuolevan. Sentsov luopui lakostaan vasta sen jälkeen kun häntä uhattiin nenäletkulla tehtävällä pakkoruokinnalla.

Euroopan unioni myönsi viime vuonna Sentsoville Saharovin ihmisoikeuspalkinnon.

Lue myös:

    Uusimmat