Britannian entinen tiedustelu-upseeri BBC:lle: Putinin päivät presidenttinä ovat pian luetut

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan sata päivää sitten – tämä video näyttää sodan hetket päivä päivältä 4:12
Näin Ukrainan sodan 100 ensimmäistä päivää kuluivat.

Britannian entinen tiedustelu-upseeri Christopher Steele "ei näe", että Vladimir Putin olisi Venäjän presidentti "3–6-kuukauden päästä nykyhetkestä". Steele kertoi näkemyksistään Britannian yleisradiolle BBC:lle.

Steele uskoo, että kunhan länsimaiden asettamat Venäjän-vastaiset pakotteet alkavat kunnolla vaikuttamaan, niin Putinin päivät vallassa ovat ”luetut”. Erityisen vaikeina Kremlin hallinnolle Steele pitää energiaa koskevia pakotteita.

Sodan suosio Venäjällä on kärsinyt Kremlin sotilaiden kärsimien raskaiden tappioiden vuoksi, kertoo ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW)

Venäjä mitä todennäköisimmin havitteli lyhyttä sotaa. Napakan "erikoisoperaation" sijaan Kremlin käsissä on yli 100 päivää kestänyt sota, jolle ei loppua näy.

Sodan mittaan Venäjä on joutunut rutkasti pienentämään tavoitteitaan. Kiovan ja Harkovan kaltaisten kaupunkien sijaan taisteluita käydään Itä-Ukrainan Luhanskissa sijaitsevasta Severodonetskista, jossa ennen sotaa asui 100 000 asukasta.

ISW kertoo, että Ukrainan tiedustelun mukaan Kreml on ottanut käyttöön sekä asianajajia että psykologeja, joiden avulla uponneen Moksva-laivan menehtyneiden miehistönjäsenten omaiset pyritään hiljentämään.

Ukrainan mukaan Venäjä on uhannut nollata kuolleiden sotilaiden omaisille luvatut korvaukset, jos he julkisuudessa avaavat suunsa Moskvan uppoamisesta.

Ukrainalaismediat puolestaan väittävät ISW:n mukaan, että niin sanottu Donetskin kansantasavalta on muuttanut liikekannallepanokäytäntöjään. Kansantasavalta lupaa nyt korvauksia haavoittuneille ja kuolleiden sotilaiden omaisille. Näin siksi, että sotilaat ovat mediatietojen mukaan kapinoineet eturintamalla. Tietoja ei ole vahvistettu.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu puolestaan äskettäin lupasi, että kesän aikana koulutettavat uudet varusmiehet saavat ensiapukoulutuksen. Venäjällä on kritisoitu sitä, ettei haavoittuneita sotilaita ole hoidettu asianmukaisesti eturintamalla.

Uusien sotilaiden koulutusohjelmassa myös huomioidaan ne opit, joita Ukrainan sodasta on saatu, Shoigu lupaa.

Nämä Shoigun lausunnot viittaavat ISW:n arvion mukaan siihen, että Kreml yrittää hillitä armeijan kohtaamaa kritiikkiä ennen kuin siitä tulee todellinen ongelma Venäjän hallinnolle.

Tiedustelutietojen mukaan Putin johtaa Ukrainan sotaa kädestä pitäen – Pekka Toveri:"Tykistöupseerin koulutus, ei niillä opeilla sotaa käydä" 1:37
Tiedustelutietojen mukaan Putin johtaa Ukrainan sotaa kädestä pitäen – Pekka Toveri: "Tykistöupseerin koulutus, ei niillä opeilla sotaa käydä".

Lue myös:

    Uusimmat