Ukrainalaisisä vaati saada neljä sotaa paennutta lastaan takaisin Haagin lapsikaappaussopimukseen vedoten – hovioikeus tyrmäsi

Ukrainalaisisä vaati hovioikeutta palauttamaan sodan keskeltä pois viedyt lapset itselleen. Isä vetosi Haagin lapsikaappaussopimukseen.

Ukrainalainen äiti pakeni neljän lapsensa kanssa sotaa huhtikuussa 2022. Lapset ovat tällä hetkellä 11-, 8-, 5- ja 3-vuotiaita. Perhe oli asunut yhdessä Ukrainassa.

Perheen isä kertoi etsineensä perhettään ympäri Eurooppaa, kunnes sai alkuvuodesta 2023 tiedon, että hänen lapsensa ovat Suomessa. Isä matkusti perheensä perässä Suomeen.

Nainen ei kuitenkaan halunnut enää jatkaa pariskunnan yhteiseloa. Hänen mukaansa mies oli ollut jo Ukrainassa väkivaltainen perhettään kohtaan ja hänen alkoholinkäyttönsä oli runsasta.

Mies kiisti puolisonsa väitteet ja kertoi olevansa hyvämaineinen työssä käyvä ihminen.

Isä väitti, että vaimo vei pariskunnan kolme lasta luvattomasti pois Ukrainasta. Hän vaati lapsia itselleen Haagin lapsikaappaussopimuksen perusteella.

Hovioikeus hylkäsi

Helsingin hovioikeus käsitteli asiaa ja antoi siitä ratkaisunsa tänään maanantaina.

Suomi ja Ukraina ovat molemmat allekirjoittaneet Haagin sopimuksen. Haagin lapsikaappaussopimuksessa on kyse siitä, että sopimusvaltiot ovat sitoutuneet palauttamaan maasta luvattomasti viedyt lapset takaisin asuinvaltioihinsa.

Lasten huoltoriidat ratkaistaan pääsääntöisesti lasten asuinvaltion tuomioistuimessa.

Ukrainalaisisä ei vaatinut Suomea palauttamaan lapsiaan Ukrainaan, koska maa käy sotaa. Ukrainan sijaan hän vaati hovioikeutta palauttamaan lapset hänelle siksi aikaa, että lasten huoltajuusasia ratkaistaan suomalaisessa tuomioistuimessa.

– Ukrainassa on vireillä kaksi oikeudenkäyntiä, joissa kummassakaan ei ole vielä annettu lopullista ratkaisua. Asiassa ei muutoinkaan ole osoitettu, että poisvieminen olisi ollut luvallista. Ottaen huomioon jäljempänä lausuttu, tällä ei kuitenkaan ole asian lopputuloksen kannalta ratkaisevaa merkitystä, hovioikeus totesi.

Hovioikeus totesi, ettei lapsia voi palauttaa sotaa käyvään maahan. Molemmilla vanhemmilla on väliaikainen oleskelulupa Suomessa.

Hovioikeus totesi, ettei Haagin sopimuksen sanamuoto tue sellaista tulkintaa, että luvattomasti maasta viedyt lapset voitaisiin palauttaa asuinvaltionsa sijaan toiselle henkilölle oleskeluvaltion sisällä.

Sopimuksessa ei ole vaihtoehtoja sille, minne lapset voidaan palauttaa, jos lasten asuinvaltioon palauttaminen on turvallisuustilanteen takia mahdotonta.

Näistä syistä hovioikeus hylkäsi ukrainalaisisän hakemuksen. 

Lue myös:

    Uusimmat