Ukrainalaisessa tehtaassa valmistuu venäläisiä harhauttavia sotatarvikkeita – "Nämä voivat pelastaa ystäviemme hengen"

Video tallensi hetken: Kaksi venäläiskopteria epäonnistuu Ukrainan dronen alasampumisessa 0:55
Katso myös: Ukrainan sotilastiedustelu julkaisi videon Krimiltä, jossa väitetysti kaksi venäläistä helikopteria epäonnistuu pudottamaan lennokin alas.

Ukrainalaiset aseasiantuntijat valmistavat pölyisessä työpajassa tykkejä, tutka-autoja ja ohjuksia, joita ei kuitenkaan aiota käyttää niiden varsinaisessa tarkoituksessaan, kertoo brittilehti Guardian.

Kyseessä on teräsyhtiö Metinvestin työpaja, jossa valmistuu muovista, romupuusta, vaahtomuovista ja metallista tehtyjä kopioita sodankäyntiin tarkoitetuista välineistä. Niiden avulla Ukraina pyrkii houkuttelemaan venäläisiä käyttämään omia ammuksiaan ja lennokkejaan. 

Samalla Ukraina suojelee todellista kalustoaan ja miehistöään.

Guardian pääsi ensimmäisenä mediana vierailemaan työpajassa ja haastattelemaan työntekijöitä. Vierailun ehtona oli olla paljastamatta työpajan sijaintia sekä työntekijöiden henkilöllisyyksiä.

Guardianin mukaan Metinvestin työntekijät ovat yli vuoden hioneet taitojaan luoda asejärjestelmistä riittävän tarkkoja kopioita, jotta venäläiset lennokkikameroiden operaattorit ja sotajoukot vakuuttuvat niiden aitoudesta.

Työn menestys mitataan sillä, kuinka nopeasti tuotteet tuhoutuvat.

– Kun armeija tulee luoksemme ja sanoo, että nämä ovat loppu, se tarkoittaa, että olemme onnistuneet työssämme täydellisesti, yksi työntekijöistä kertoo. 

Hankkeen taustalla Ukrainan rikkain mies

Idea kopioiden valmistamiseen syntyi yrityksen kolmen johtajan toimesta, kun Ukrainan joukot näyttivät olevan sodan alussa vaarallisen alivoimaisia. 

Länsimaiset aseet alkoivat vasta tulla maahan. 

– Ajattelimme, että jos venäläiset näkisivät paljon aseita, he ehkä olisivat liian peloissaan etenemään tai pommittamaan alueita. Se on psykologinen ase, yksi johtajista kertoo. 

Metinvestin tärkein osakkeenomistaja on Ukrainan rikkain mies Rinat Ahmetov, joka on tukenut harhautushanketta henkilökohtaisesti.

Metinvestin työpajan lähellä oleva kaappi on täynnä kallisarvoisia muistoja saavutetusta menestyksestä. Kaapista löytyy muun muassa iranilaisvalmisteisen Shahed-lennokin moottori ja sen murskaantuneet osat sekä venäläisvalmisteisen Lancet-lennokin maahan syöksynyt siipi. 

Molemmat saatiin talteen houkuttelemalla ne hyökkäämään ukrainalaisten tekemiä kopioita vastaan.

Huijaukseen lankeaminen on Venäjälle kallista ja tarkoittaa yhtä hyökkäystä vähemmän oikeaa ukrainalaista asemapaikkaa vastaan.

– Nämä voivat pelastaa palvelevien ystäviemme hengen, työntekijä sanoo.  

Lue myös:

    Uusimmat