Ukrainan uskotaan menettäneen ensimmäisen Challenger 2 -brittipanssarin: Videolla tankki roihuaa tien vieressä

Ukrainassa on väitetysti tuhoutunut ensimmäinen Britannian lahjoittama Challenger 2 -taistelupanssarivaunu. Kyse on mahdollisesti ensimmäisestä Challenger 2 -vaunusta, joka on koskaan tuhoutunut vihollistulen seurauksena.

Sosiaalisessa mediassa kiertävässä videossa uskotaan näkyvän palava Challenger 2 -taistelupanssarivaunu. Video on ilmeisesti kuvattu Etelä-Ukrainan Länsi-Zaporizhzhjan alueen Robotynen kylän lähistöllä. Tiedossa ei ole, koska video on kuvattu.

Alta löytyvä video on kuvattu auton sisältä ja siinä näkyy auton kulkusuuntaan nähden tien vasemmalla puolella palava panssarivaunu. Palavan vaunun tykkitorni osoittaa eri suuntaan kuin tankin runko.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Ensimmäistä kertaa Challenger 2 -vaunu tuhoutui taistelutoimissa Irakin Basrassa vuonna 2003. Tuolloin tuhoutuminen tapahtui vahingissa, sillä tankki menetettiin toisen Challenger 2 -vaunun tulituksen seurauksena. 

Tiedossa ei ole, miten videolla palava vaunu on tuhoutunut, joten oman tulen mahdollisuutta ei voida täysin sulkea pois.

Ukrainassa tuhoutunut Challenger 2 -vaunu on todennäköisesti Ukrainan 82. ilmarynnäkköprikaatin kalustoa. Tähän viittaa se, että kyse on tiettävästi ainoasta Ukrainan yksiköstä, jolla kyseisiä vaunuja on ylipäätään käytössään.

Lisäksi 82. ilmarynnäkköprikaatin tiedetään taistelevan juuri Robotynen alueella, jossa video on tiettävästi kuvattu.

Tammikuussa Britannia vahvisti, että se lähettää Ukrainalle 14 Challenger 2 -panssarivaunua. Ensimmäiset vaunut toimitettiin Ukrainalle maaliskuussa. Kesäkuussa julkaistiin video, jossa väitetysti näkyi ensimmäistä kertaa Challenger 2 Ukrainassa.

Ukrainan puolustusministeriö julkaisi 3. syyskuuta videoidun haastattelun, jossa ukrainalaissotilas kuvasi Challenger 2 -vaunua "panssarivaunujen tarkka-ampujaksi". Sotilas kehui muun muassa vaunun tarkkuutta, kantamaa ja yleistä toimintavarmuutta. Kyseinen video löytyy alta.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

 

Lue myös:

    Uusimmat