Venäjän risteilyohjuksesta löytyi AliExpress-moottori – Ukrainassa kirotaan kiinalaista sekundaa

2:37imgMTV näki tulevaisuuden droonit Ukrainan koekentällä.
Julkaistu 14.05.2025 05:03
Toimittajan kuva
Jouko Luhtala, Kiova

jouko.luhtala@mtv.fi

Toimittajan kuva

Niko Nurminen, Kiova

niko.nurminen@mtv.fi

Sekä Ukraina että Venäjä käyttävät kiinalaisia komponentteja aseissaan. Niiden laatuongelmista molemmat osapuolet ovat yhtä mieltä.

Merkittävä osa Ukrainassa valmistettavista drooneista ei toimi, mikä aiheuttaa sotilaille huomattavan määrän päänvaivaa ja ylimääräisiä töitä.

Näin väittää MTV Uutisten Ukrainassa tapaama droonikehittäjä Maxim Klymenko Amazing Drones -yhtiöstä.

Tyypillisesti ongelman juurisyyksi paljastuu kiinalainen komponentti, kuten lennonohjainyksikkö, jota Klymenko kuvailee droonien "aivoiksi".

Viat ovat hänen mukaansa selvästi yleisempiä suurten kuin pienten yhtiöiden valmistamissa drooneissa. 

Esimerkiksi yhdessä suuressa tilauksessa 10-15 prosenttia lennonohjausyksiköistä oli viallisia, Klymenko sanoo. Heti perään hän huomauttaa, ettei syytä asiasta suuria yrityksiä, vaikka itse edustaakin pienvalmistajaa.

Hän epäilee syyn olevan kiinalaisessa tehtaassa, jossa "ehdottomasti tiedetään", että nämä osat menevät Ukrainaan, Klymenko sanoo.

– Meillä ei ole ollut vastaavaa ongelmaa kiinalaisosien kanssa, koska emme ostaneet niitä suoraan tehtaalta, vaan kiinalaiselta jälleenmyyjältä, Klymenko sanoo.

– Jälleenmyyjiltä ostetuista osista ehkä yksi prosentti on viallisia, hän jatkaa.

DSC_0275Viallisen komponentin löytäminen toimimattomasta droonista on aikaa vievää puuhaa.MTV Uutiset / Jouko Luhtala

Kiina on virallisesti puolueeton osapuoli Venäjän ja Ukrainan välisessä sodassa, mutta kuten presidentti Xi Jinpingin ja kiinalaisjoukkojen osallistuminen voitonpäivän paraatiin osoittaa, on maa Venäjän vahva kumppani.

Syyskuusta 2024 lähtien Kiina on rajoittanut drooniosien toimituksia Ukrainaan, kertoo ukrainalaismedia Kyiv Independent

Lue myös: Ukraina testasi uusia aseita: "Voi tehdä kauniita asioita" – MTV:n piti todistaa, ettei ole vakooja

DSC_0310Maxim Klymenko ja Dmitro droonipajalla. Dmitro ei halua sukunimeään julkisuuteen turvallisuussyistä.MTV Uutiset / Jouko Luhtala

Sotilaat valittavat

Koska vialliset komponentit näyttävät täysin toimivilta, eikä sota-aikana jokaista droonia ehditä kunnolla testata, päätyy viallisia lennokkeja runsaasti myös rintamalle.

Klymenkon mukaan sotilaat ovat purnanneet, ettei ole mitenkään poikkeuksellista, että kymmenen droonin erästä useampi on viallinen. 

Kenttäolosuhteissa korjaaminen on vaikeaa ja aikaa vievää, minkä lisäksi sotilailla olisi paljon muutakin tekemistä kuin purkaa ja koota lennokkeja.

Usein jo pelkkä vian löytäminen vaatii kaikkien osien testaamisen esimerkiksi kierrättämällä niitä tiedetysti toimivissa drooneissa.

DSC_0457Droonien korjaaminen kenttäolosuhteissa on usein vaikeaa. Kuva droonien testialueelta.MTV Uutiset / Jouko Luhtala

Ukraina valmisti vuonna 2024 pienikokoisia drooneja yhteensä 2,2 miljoona kappaletta, presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi. Kuluvan vuoden tavoite on yli neljä miljoonaa.

Samaan aikaan Ukraina on pyrkinyt lisäämään täysin kotimaisten droonien määrää. Jo nyt lähes kaikkia droonien tarvitsemia osia moottoreista kameroihin saa "valmistettu Ukrainassa" -leimalla, mutta määrät eivät ole vielä riittäviä.

Siinä missä ukrainalaistehtaalla voi olla kahden kuukauden jonotusaika, saa Kiinasta vastaavia osia kotiovelle toimitettuna kuukaudessa, Klymenko kertoo.

Ukrainassa onkin epäilty, että ainakin osa väitetysti Ukrainassa valmistetuista drooneista on todellisuudessa Kiinassa tehtyjä. Niitä on Ukrainassa vain vähän muokattu ja teipattu kylkeen sopivia tarroja.

Lue myös: Putinilta raju vaatimus torstain Ukraina-tapaamiseen

DSC_0267Jokaisen osan testaaminen ennen droonien kokoamista ei ole realistista sota-aikana, ukrainalaiset sanovat.MTV Uutiset / Jouko Luhtala

Venäjällä AliExpress-moottori

Ukrainan lisäksi myös Venäjä käyttää drooneissaan ja muissa aseissaan kiinalaisia osia.

Esimerkiksi Venäjän uusi S8000 “Banderol" -risteilyohjus sisältää Swiwin SW800Pro -suihkumoottorin, jollaisen voi tilata esimerkiksi kiinalaisesta AliExpress-verkkokaupasta, väittää Ukrainan tiedustelupalvelu ukrainalaismedia Kyiv Postin mukaan.

Kyseinen risteilyohjus sisältää Ukrainan mukaan myös esimerkiksi japanilaisia akkuja, eteläkorealaisen servomoottorin ja mikrosiruja yhdysvaltalaisilta, kiinalaisilta, sveitsiläisiltä, japanilaisilta ja eteläkorealaisilta valmistajilta.

Pakotteista huolimatta vaikuttaa siis siltä, että länsimaista teknologiaa päätyy yhä Venäjän aseisiin.

Kiinalaisosien laatuongelmiin on kuitenkin törmännyt myös Venäjä, joka on korvannut niillä sotateollisuuden tarvitsemaa länsimaista elektroniikkaa, kertoo brittilehti Economist

Lue myös: Kommentti: Zelenskyi haastoi Putinin kaksintaisteluun – pelkuruus nolaisi sotakukon

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota