Tämä varuste on Ukrainan sodan ehdoton ykkönen – "Säästää sotilaidemme henkiä"

Sen jälkeen kun Venäjä aloitti laajan hyökkäyksensä Ukrainaan viime vuoden helmikuussa, yhä suurempi osa Ukrainan siviiliteollisuudesta on valjastettu sota-ajan tarkoituksiin joko valtion päätöksestä tai yhtiöiden omasta päätöksestä.

Yksi tällainen siviilielämästä sotateollisuuden yritykseksi omasta päätöksestään muuttunut yritys on Kiovassa sijaitseva lennokkivalmistaja Airlogix, jonka verstaalla STT vieraili elokuussa. Miehittämättömät lennokit eli dronet ovat olleet puolin toisin Ukrainan sodassa ratkaisevan tärkeä aselaji.

– Dronet ovat tällä hetkellä varuste numero yksi asevoimillemme. Ukrainalla on erilaisia lennokkeja, jotka auttavat meitä korvaamaan ihmisiä eturintamalla, mikä säästää sotilaidemme henkiä. Venäjä ei välitä sotilaidensa hengistä, mutta me välitämme niistä paljonkin, kertoo STT:lle Airlogixin perustaja ja toimitusjohtaja Vitali Kolesnitshenko, 34.

Airlogix valmistaa Ukrainan valtion sopimuksella itse suunnittelemaansa tiedustelun ja tulenjohdon lennokkia, jota käytetään Ukrainan vastahyökkäyksessä maan kaakkoisosissa.

Noin 50 hengen yritys valmistaa 12–15 lennokkia kuukaudessa. Tavoitteena on kasvattaa kuukausituotanto 50–60 koneeseen ensi vuoden alkuun mennessä ja hankkia uusia sijoittajia.

Moskovan lennokit herättäneet huomiota

Kiova ja muut Ukrainan kaupungit ovat sodassa kärsineet Venäjän iranilaisvalmisteisista Shahed-itsetuholennokeista. Sodan viime kuukausina eniten huomiota ovat herättäneet Moskovaan tehdyissä iskuissa käytetyt lennokit, joiden alkuperästä ei ole varmuutta.

Ukraina ei ole kommentoinut iskuja seikkaperäisesti, eikä kiovalaisella lennokkitehtaalla asiasta juuri mitään tiedetä – tai ainakaan sitä ei myönnetä.

– En tiedä, enkä voi sellaisesta puhua, sellainen on salattua tietoa, Kolesnitshenko sanoo.

Venäjä syyttää iskuista Ukrainaa, ja useissa Venäjälle tehdyissä iskuissa on käytetty Ukrainan valmistamaa pitkän kantaman lennokkia, kertoo BBC.

Ukraina kiisti toukokuussa hyökkäykset Venäjän pääkaupunkiin, kun Kreml syytti heitä presidentti Vladimir Putinin murhan yrittämisestä lennokeilla. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on toisaalta BBC:n mukaan sanonut, että Venäjälle kohdistuvat iskut ovat osa hyökkäyssodasta alkanutta "väistämätöntä, luonnollista ja reilua" prosessia.

Puolustusalalla myös sodan jälkeen

Kiovan Airlogix perustettiin alun perin rakentamaan siviilikäyttöön sopivia lennokkeja. Sen ensimmäinen prototyyppi suunniteltiin kevyitä tavarakuljetuksia varten. Airlogixin toimitusjohtaja kertoo, että yhtiö esitteli luomustaan Yhdysvaltain Las Vegasissa asti ja siitä kiinnostuivat sairaalat, joiden on tarpeen kuljettaa verinäytteitä ja luovutettuja elimiä.

Ukrainan sota kuitenkin muutti kaiken, ja yhtiö teki jyrkän käännöksen sotilaslennokkien valmistamiseen. Valtiolle rakennettavan tiedustelulennokin ohella Airlogix valmistaa sotilasyksiköiden suorista tilauksista pienempää, räjähdettä kantavaa itsetuholennokkia.

Yhtiö aikoo jatkaa puolustusteollisuuden osana myös sen jälkeen, kun Ukrainan sota jonain päivänä päättyy. Kuten moni ukrainalainen suomalaisille puhuessaan, Kolesnitshenko viittaa Suomen talvisotaan.

– Tämä vihollinen pysyy vierellämme lopun ikäämme, kuten se pysyy teidän vierellänne (Suomessa). Teidän tarinanne on inspiroinut meitä, hän sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat