Venäjän Ukrainaan hylkäämä kalusto on "kultakaivos", sanoo amerikkalaiseversti – ehjästä lentokoneesta miljoonan dollarin palkkio

Ukraina taistelee sitkeästi, mikä on sodan tilannekuva? Vieraana sotilasprofessori Janne Mäkitalo 9:28
Katso myös: Ukraina taistelee sitkeästi, mikä on sodan tilannekuva? MTV:n Viiden jälkeen -ohjelman vieraana oli keskiviikkona sotilasprofessori Janne Mäkitalo.

Ukrainassa työskentelee mediatiedon mukaan salatehtävissä yhdysvaltalaisia, joiden pesti on hankkia venäläisten kalustoa. Esimerkiksi ehjästä lentokoneesta maksetaan heille miljoonan dollarin palkkio.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Ukrainan sotaretki ei ole ollut Venäjän sotajoukoille mikään sunnuntaimarssi Kiovaan.

Ukrainalaiset kertovat Venäjän menettäneen 11 000 sotilasta. Riippumattomat arviot Venäjän miehistötappioista ovat tuhansia alempia.

Määrä on joka tapauksessa suuri. Vertailun vuoksi Neuvostoliitto menetti yhdeksän vuotta kestäneessä Afganistanin sodassa 15 000 miestä.

Kalustotappioita on helpompi arvioida. Läntisten lähteiden mukaan Venäjä olisi menettänyt noin 860 ”merkittävää välinettä”. Näitä ovat muun muassa tankit ja panssaroidut miehistönkuljetusajoneuvot.Niistä noin 60 prosenttia on joutunut Ukrainan haltuun, kirjoittaa brittiläinen uutiskanava Sky News. 

Ja tästä USA:n tiedusteluväki on innoissaan.

”Salausmenetelmät selville”

USA:n armeijan entinen eversti Mike Jason pitää saaliiksi saatuja välineitä ”kultakaivoksena”.

– Tämä on kuin saisimme käsiimme Enigman, kertoo muun muassa Afganistanissa, Irakissa ja Kosovossa palvellut eversti Newsweekille.

Enigma oli Saksan toisessa maailmansodassa käyttämä sähkömekaaninen salauslaite, jonka koodit liittoutuneet pystyvät murtamaan. Sen on sanottu lyhentäneen toisen maailmansodan kestoa ainakin vuodella.

Jason uskoo, että Ukrainan haltuunsa saamista Venäjän sotilasajoneuvoista löytyy salattuun kommunikaatioon tarkoitettu välineistöä, jota tarjoavat välitöntä hyötyä Ukrainan sotaponnistuksille.

– Radioiden ja muiden viestintälaitteiden salausmenetelmät voidaan selvittää, kun saamme käsiimme vahingoittumattomia laitteita, Jason uskoo.

USA vaitonainen

USA on ollut hyvin hiljaa siitä, kuinka paljon Washington on jakanut tiedustelutietoa Ukrainan kanssa. Syy julkisuuden karttelulle on selvä, USA ei halua mitenkään vaikuttaa sodan osapuolelta.

Yhdysvaltojen tiedustelukoneisto on joka tapauksessa ylivertainen. Sillä on käytössään satelliittien lisäksi edistyneet tekniikat tietoliikenteen seurantaan.

Yhdysvaltojen puolustusministeriön Pentagonin edustaja kertoi Newsweekille, että heillä on koko ajan kentällä salatehtävissä ihmisiä, joiden tavoitteena on saada käsiinsä venäläisten kalustoa.

Kovia palkkioita luvassa

Ukrainalainen valtion omistama puolustustarvikkeiden valmistaja Ukroboronprom tarjoaa jopa rahaa venäläisistä sotakoneista.

Toimintakuntoisesta sotilashelikopterista saa 500 000 dollaria ja vastaavasti hävittäjälentokoneesta miljoona dollaria.

Ukrainalaiset ovat jo saaneet haltuunsa useita venäläisten Pantsir-ilmatorjuntajärjestelmiä toimintakunnossa. Amerikkalaiset janoavat päästä käsiksi niihin.

– Kova kaappaus, sanoo eversti Mike Jason.

– Tällaiset asejärjestelmät kommunikoivat omien lentokoneiden kanssa ja ovat yhteydessä komentojärjestelmiin korkealla tasolla.

Nimettömänä Newsweekille puhuva USA:n ilmavoimissa työskentelevä henkilö kuitenkin muistuttaa, että digitaalisena aikana myös sotilaallisiin tietojärjestelmiin ei ole aivan yksinkertaista murtautua.

– Koodiavaimia voidaan muuttaa ja Venäjälläkin on käytössään edistynyttä sotilastekniikkaa.

Venäjän kalustetappiot ovat valtavat

Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori, everstiluutnantti Janne Mäkitalo totesi MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa keskiviikkona, että Venäjä on menettänyt sodassa huomattavan paljon kalustoaan.

Jopa 10 prosenttia Venäjän Ukrainaan sitomasta asevoimien kalustosta kerrotaan olevan tuhoutunut. 

– Ne ovat valtavat tappiot. Siihen päälle pitää vielä laskea pyöräkaluston normaalirikkoutumisen takia kärsimät tappiot. Uutiskuvista on saatu nähdä myös ihan ehjiä, todennäköisesti polttoaineen loppumisen takia hylättyjä ajoneuvoja. Miehistö ei ole halunnut jäädä sinne istuvaksi maaliksi. 

Lue myös:

    Uusimmat