Ukrainalle on annettu tuhansia ohjuksia, joita panssarit ja kopterit pelkäävät – nyt USA:n toimituskyvyn pelätään ehtyvän

Yhdysvalloissa on herännyt huoli siitä, voiko Ukrainaa avokätisesti aseilla avustanut valtio jatkaa myös tulevaisuudessa vastaavan laajuisia asetoimituksia.

Kyse ei ole niinkään poliittisesta tahdosta, vaan varastossa olevien aseiden ja ampumatarvikkeiden riittämisestä, kirjoittaa The Guardian

Yhdysvallat on lähettänyt Ukrainaan esimerkiksi tykkejä sekä modernia panssarin- ja ilmantorjuntakalustoa. Muun muassa paljon mainetta niittänyt Javelin-panssarintorjuntaohjus on amerikkalaista alkuperää.

Tähän mennessä Yhdysvallat on toimittanut 7 000 Javelinia, joista osa lähetettiin Ukrainaan jo presidentti Donald Trumpin hallinnon aikana.

Vaikka Yhdysvallat on sotilaallinen supervalta, niin moinen määrä aseita ei ole edes sille pieni määrä, vaan vastaa noin kolmannesta koko varastosta, kertoo vanhempi neuvonantaja, eläköitynyt eversti Mark Cancian Centre for Strategic and International Studiesista.

Stinger-ilmantorjuntaohjuksistaan Yhdysvallat puolestaan on paketoinut Ukrainan käyttöön noin neljänneksen. Aseita valmistavan Raytheon Technologiesin toimitusjohtajan Greg Hayesin mukaan ohjustuotantoon on mahdollista lisätä kierroksia osien puutteen vuoksi vasta ensi vuoden puolella.

Yhdysvaltain tuorein asepaketti Ukrainalle ei sisällä sen enempää Javelineja kuin Stingereitäkään. Cancianin mukaan tämä voi olla merkki siitä, että Yhdysvallat haluaa huolehtia, että näitä aseita on riittävästi myös maan omassa käytössä.

16:33
Kuolettava ominaisuus pamauttaa venäläisten panssarivaunujen tornit ilmaan – tällainen on kyseinen tankki.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja