Politico: Venäjä vastaanotti viime vuonna ainakin 1000 kiinalaisyritysten lähettämää rynnäkkökivääriä – MTV:n sotaseuranta 16.3.2023

0:42
Katso video: Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n rakennus on tulessa.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 16. maaliskuuta 2023.

 • Ukraina: Venäjä hyökkäsi aiemmin 90–100 kertaa päivässä, nyt 20–29
 • Brittitiedustelu: Venäjän itsepäisiä hyökkäyksiä Vuhledarissa voi selittää kilpailu Wagnerin kanssa
 • Lähteet Politicolle: Ukraina hyökännee toukokuussa
 • CNN: Venäläisjoukot päässeet pudonneen yhdysvaltalaiskoneen luo Mustallamerellä
 • Sotilasasiantuntija: Venäjältä on kuollut 800 sotilasta jokaista edettyä kilometriä kohti Bahmutissa
 • Venäjä-mieliset sotakommentaattorit: Ukrainalla ehkä voimia kahteen keväthyökkäykseen
 • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.58: Politico: Venäjä vastaanotti viime vuonna ainakin 1000 kiinalaisyritysten lähettämää rynnäkkökivääriä

Politicon mukaan Venäjä vastaanotti viime vuonna ainakin tuhat kiinalaisyritysten lähettämää rynnäkkökivääriä ja muita varusteita, kuten luotiliivejä.

Ainakin yhdellä yrityksellä kerrotaan olevan kytköksiä Kiinan hallintoon.

Rynnäkkökiväärit oli luokiteltu tullissa siviilikäyttöisiksi metsästyskivääreiksi.

Kiinan Yhdysvaltain-suurlähetystö kieltää toimittaneensa aseita sodan kummallekaan osapuolelle.

21.59: Yhdysvallat: Zelenskyin ja Xin mahdolliset keskustelut ovat hyvä asia

Yhdysvaltojen mukaan mahdolliset neuvottelut Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin ja Kiinan presidentin Xi Jinpingin välillä olisivat "hyvä asia". Valkoinen talo varoitti kuitenkin, että Kiina saattaa suhtautua puolueellisesti konfliktiin.

–  Meistä olisi hyvä, jos nämä kaksi keskustelisivat, sanoi kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja John Kirby.

Wall Street Journal -lehti kirjoitti kuluvalla viikolla, että kaksikon olisi määrä keskustella puhelimitse ensimmäistä kertaa sen jälkeen kun Ukrainan sota alkoi viime vuoden helmikuussa. Tiedolle ei kuitenkaan ole saatu vahvistusta, mutta Kiinan ulkoministeri Qin Gang ja Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kylläkin keskustelivat torstaina puhelimitse.

Xin on niin ikään kerrottu suunnittelevan matkaa Moskovaan neuvottelemaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

Kirbyn mukaan tätäkään matkaa ei ole vahvistettu. Hän varoitti kuitenkin Kiinaa etsimästä sellaista ratkaisua sotaan, joka kuvastaisi vain Venäjän näkökantoja.

–  Vaikka tulitauon vaatiminen kuulostaa täysin järkevältä, se vain vahvistaisi Venäjän valloituksia ja tunnustaisi sen saavutukset, Kirby muistutti.

20.47: Ruotsi lähettää Ukrainaan kahdeksan tykkijärjestelmää

Ruotsi lähettää Ukrainaan kahdeksan Archer-tykkijärjestelmää, kirjoittaa ruotsalaislehti Dagens Industri.

Ruotsin hallitus ilmoitti tammikuussa toimittavansa nykyaikaisen tykistöjärjestelmän Ukrainaan, mutta sanoi sen vaativan jonkin verran valmistelua.

Itsenäisesti liikkuvat ja tehokkaat Archer-haupitsit ovat olleet korkealla Ukrainan toivelistalla.

Ruotsin puolustusministeri Pål Jonson kuvailee Archeria enemmän tarkka-ampujakivääriksi kuin haulikoksi.

– Juuri kyky iskeä erityisen syvälle vastustajan tykistöjärjestelmiin tekee Archerista ainutlaatuisen.

Kestää kuitenkin useita kuukausia, ennen kuin Ukraina saa Archerit käyttöönsä.

Ukrainalaissotilaat tarvitsevat muun muassa käyttökoulutusta ja huoltoja varten pitää rakentaa logistiikkakeskus.

Ukrainan odotetaan käyttävän kahdeksasta tykistöstä kuutta samanaikaisesti.

19.55: Viro lähettämässä toisen sotilasapupaketin Ukrainaan

Viro on lähettämässä Ukrainaan toisen sotilasapupaketin, kertoo Viron yleisradioyhtiö ERR.

Avustuspaketti tulee sisältämään puoliautomaatti- ja tarkka-ampujakiväärien lisäksi muun muassa kiikareita, ampumatarvikkeita, partioveneitä ja lämpökameroita. Lisäksi lahjoitetaan lääkintätarvikkeita. Paketin kokonaisarvo on 494 300 euroa.

Viro on antanut Ukrainalle sotilaallista apua lähes 400 miljoonan euron arvosta eli yli prosentin maan bruttokansantuotteesta. 

Aiemmin Viro on lahjoittanut Ukrainaan muun muassa Javelin-panssarintorjuntajärjestelmiä, kranaatinheittimiä, ajoneuvoja, viestintävälineitä, lääkintätarvikkeita sekä henkilökohtaisia suojavarusteita kuten kypäriä.

Lisäksi Viro on lahjoittanut Ukrainalle yhteistyössä Saksan kanssa kaksi kenttäsairaalaa ja lääkintätarvikkeita.

18.58: YK: Venäjä syyllistynyt lukuisiin sotarikoksiin Ukrainassa

Venäjä on syyllistynyt lukuisiin sotarikoksiin Ukrainassa, arvioidaan YK:n tutkintakomission torstaina julkaistussa raportissa.

Raportin mukaan Venäjä on syyllistynyt lukuisiin kansainvälisen ihmisoikeuslainsäädännön ja kansainvälisen humanitaarisen oikeuden rikkomuksiin Ukrainassa, kuten laittomiin vangitsemisiin, kidutuksiin sekä raiskauksiin ja seksuaaliseen väkivaltaan.

Komissio kertoo todenneensa Venäjän syyllistyneen raiskauksiin ja seksuaaliseen väkivaltaan muun muassa hallitsemillaan alueilla.

Raportissa todetaan Venäjän siirtäneen myös ukrainalaislapsia laittomasti Venäjälle, mikä on komission mukaan rikkonut ihmisoikeuksia ja kansainvälistä humanitaarista oikeutta.

Sotarikoksiin lasketaan myös Venäjän tarkoituksella tekemät iskut siviilikohteisiin ja energiainfrastruktuuriin. Raportin mukaan häiriöt energian saannissa johtivat siihen, että kokonaisia alueita ja miljoonia ihmisiä jäi ilman sähköä tai lämmitystä erityisesti pakkasilla.

Ukrainan osalta raportissa on kaksi sotarikoksiksi luokiteltavaa tapausta, joissa venäläisiä sotavankeja ammuttiin, haavoitettiin ja kidutettiin.

Komissio suosittelee, että kaikki rikkomukset ja rikokset tutkitaan ja että syylliset asetetaan vastuuseen joko kansallisella tai kansainvälisellä tasolla.

16.42: Puola lähettämässä Ukrainaan neljä hävittäjää lähipäivinä

Puola on lähettämässä Ukrainaan neljä MiG-29-hävittäjää lähipäivinä, sanoi maan presidentti Andrzej Duda tänään torstaina. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Puolalla on Dudan mukaan on noin 10–20 MiG-29-hävittäjää. Puola aikoo valmistella ja huoltaa myös loput hävittäjät, Duda sanoi pitämässään lehdistötilaisuudessa.

Puola on ollut yksi Ukrainan vahvimmista tukijoista, ja maa on ottanut johtavaa roolia pyrkiessään saamaan epäilevät liittolaiset toimittamaan Ukrainalle raskaampaa aseistusta.

Puola on lähettänyt Ukrainaan myös 14 saksalaisvalmisteista Leopard 2 -panssarivaunua.

Dudan kansliapäällikkö Pawel Szrot sanoi Reutersin mukaan viime viikolla, että Ukrainaan mahdollisesti toimitettavien hävittäjien määrä ei varmasti tule olemaan 14.

Myös Slovakia on harkinnut MiG-29-koneiden lähettämistä Ukrainaan, mutta ei ole vielä tehnyt asian suhteen päätöstä.

Tanskan pääministeri Mette Frederiksen sanoi torstaina, että keskustelut hävittäjien lähettämisestä Ukrainaan on käynnissä.

15.30: Ukrainan turvallisuuspalvelu kertoo pudottaneensa kiinalaisvalmisteisen lennokin

Ukrainan turvallisuuspalvelu kertoo pudottaneensa aseistetun kiinalaisvalmisteisen Mugin-5-lennokin Donetskin alueella, kirjoittaa uutiskanava CNN.

Lennokin väitetään kuljettaneen noin 20 kilogramman painoista pommia, jonka ukrainalaissotilaat myöhemmin räjäyttivät. CNN:n siteeraaman asiantuntijan mukaan pommi oli todennäköisesti tehty 3D-tulostetuista osista.

Mugin-5 on kaupalliseen käyttöön tarkoitettu kiinalaisvalmisteinen lennokki. Joidenkin teknologiabloggaajien mukaan lennokit tunnetaan nimellä "Alibaba-dronet", koska niitä on myyty kiinalaisilla markkinapaikkasivustoilla, kuten Alibabassa 15 000 dollarin hintaan.

Kiinalaisvalmistaja on vahvistanut CNN:lle, että kyseessä oli yrityksen valmistama lennokki ja sanoi tapausta "erittäin valitettavaksi".

Lennokkivalmistaja sanoi "tuomitsevansa" tuotteidensa käytön sodankäynnissä ja kertoi lopettaneensa tuotteidensa myynnin Venäjälle tai Ukrainaan sodan alkaessa.

12.56: The Insider: Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n rakennus tulessa

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n rakennus on tulessa Rostovin alueella. Asiasta uutisoi  The Insider RIA Novostin tietoihin viitaten.

Ensimmäisten tietojen mukaan paikalta on kuultu räjähdysten ääniä ja ihmisiä evakuoidaan rakennuksesta. Erään lähteen mukaan alueella saattaa olla ammusvarasto.

Rakennuksesta nousee sankkaa savua. Paikalta on julkaistu videoita sosiaalisessa mediassa muun muassa Puolasta käsin toimivan valkovenäläismedia Nextan toimesta.

12.44: Lähteet Politicolle: Ukraina hyökännee toukokuussa

Yhdysvaltain armeija kiirehtii ukrainalaisjoukkojen varustamista ja koulutusta, raportoi amerikkalaislehti Politico.

Ukrainan seuraavan suuren vastahyökkäyksen uskotaan alkavan kevään aikana. Politicon mukaan yhdysvaltalaisviranomaiset odottavat Ukrainan hyökkäävän toukokuussa.

Politicon lähteiden mukaan Ukraina ei ole vielä lyönyt lukkoon hyökkäysstrategiaansa, mutta sillä on heidän mukaansa käytännössä kaksi vaihtoehtoa.

Ensimmäinen optio on hyökätä Etelä-Ukrainan Hersonin alueen kautta Krimiä kohti. Yhdysvaltalaisviranomaiset eivät pidä tätä vaihtoehtoa realistisena, koska Venäjällä on alueella linnoitetut asemat Dnepr-joella.

Toinen vaihtoehto on samansuuntainen, josta länsimaiset sotilasasiantuntijatkin ovat puhuneet. Tässäkin vaihtoehdossa Ukraina hyökkäisi Etelä-Ukrainassa. Tavoitteena olisi katkaista Venäjän maasilta Krimin niemimaalle. Samalla myös Venäjän Etelä-Ukrainaa miehittävät joukot halkaistaisiin kahteen osaan. Tätä vaihtoehtoa Politicon lähteet pitävät todennäköisempänä.

Huomionarvoista on, että viime kesän aikana yhdysvaltalaisviranomaiset vuosivat erityisesti amerikkalaismedioille runsaasti tietoa Ukrainan tulevista vastahyökkäyksistä. 

Jälkikäteen arvioituna monet näistä tiedoista olivat todennäköisesti osa Ukrainan hämäysoperaatiota, jolla ilmeisesti yritettiin peitellä Koillis-Ukrainan yllättävää Harkovan vastahyökkäystä, joka osoittautui suureksi menestykseksi.

Ukrainan rintamatilanne 16.3.2023
Rintamatilanne Ukrainassa 16. maaliskuuta. Punaiset nuolet ovat Venäjän hyökkäyksiä, siniset Ukrainan. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta (Emil Kastehelmi/John Helin/Eerik Matero & OSINT-tiimi)

9.59: The Insider: Venäläiset moittivat ilmatorjuntaohjusten asentamista Moskovan alueelle

Venäjä on pitkin hyökkäyssotaansa pyrkinyt osoittamaan kansalaisilleen, että "sotilaallinen erikoisoperaatio" on tärkeä Venäjän selviytymisen kannalta.

Oppositiota tukevan itsenäisen venäläismedian The Insiderin mukaan Venäjä on asentanut lisää S-400-ilmatorjuntaohjusjärjestelmiä asuinalueille ja suojeltuun luontoon Moskovan ympäristössä.

The Insiderin mukaan paikalliset asukkaat eivät ole olleet ilmatorjunnan lisäämisestä innoissaan. Ohjusjärjestelmien on katsottu olevan uhka siviileille ja tuhoavan metsää.

Kremliin yhteydessä olevat sosiaalisen median tilit ovat väittäneet, ettei ilmatorjuntajärjestelmiä ole asennettu, The Insider kirjoittaa.

9.32: Brittitiedustelu: Venäjän itsepäisiä hyökkäyksiä Vuhledarissa voi selittää kilpailu Wagnerin kanssa

Viimeisen viikon aikana Venäjän yritykset hyökätä Donetskin alueen Vuhledarin kaupunkiin ovat "melkein varmasti hidastuneet", arvioi Britannian puolustusministeriö tiedustelupäivityksessään.

Vuhledarissa käytiin ukrainalaissotilaiden mukaan "sodan suurin tankkitaistelu". Britannia kuvailee Venäjän kolmen kuukauden aikana tekemiä epäonnistuneita etenemisyrityksiä alueella "äärimmäisen kalliiksi".

Brittitiedustelu nostaa erikseen esille Ukrainan tykeillä ampumat RAAM-panssarintorjuntamiinat (Remote Anti-Armour Mine System eli RAAM).

Kyseiset miinat voidaan ampua jopa 17 kilometrin päähän epäsuorana tulena. Kohteessaan RAAM levittää ympäriinsä panssarintorjuntamiinoja.

– Joissain tapauksessa Ukraina on ampunut miinoja etenevien venäläisyksiköiden päälle ja taakse, aiheuttaen näin epäjärjestystä venäläisjoukkojen yrittäessä vetäytyä, Britannian puolustusministeriö kirjoittaa.

Britannia pitää "realistisena mahdollisuutena", että Venäjän puolustusministeriö on itsepäisesti hyökännyt Vuhledarissa, jotta Venäjän armeija voisi osoittaa saavuttavansa edes samanlaista taktista menestystä, johon Wagner-palkkasotilasryhmän taistelijat ovat pystyneet Bahmutin alueella.

Wagner-pomo Jevgeni Prigozhinin ja Sergei Shoigun johtaman Venäjän puolustusministeriön välit ovat kiristyneet viime kuukausien aikana.

9.11: Ukraina: Venäjä menetti päivässä yli 1 000 sotilasta

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 1 040 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa sotilaslentokoneen, 12 panssarivaunua, 11 panssariajoneuvoa ja 12 tykkiä tai raketinheitintä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

9.09: Sotilasasiantuntija: Yli 800 venäläistä on kuollut jokaista edettyä kilometriä kohti Bahmutissa 

Venäjä on kärsinyt alkuvuoden hyökkäystensä aikana "äärimmäisen raskaita tappioita", väitti Britannian sotilasneuvonantaja Ian Stubbs Itävallan pääkaupungissa Wienissä pitämässään puheessa.

Pelkästään Itä-Ukrainan Donetskin alueen Bahmutin kaupungissa ja sen ympäristössä käydyissä taisteluissa on Stubbsin mukaan kuollut 20 000–30 000 venäläistä sotilasta.

Bahmutin alueen venäläistappiot sisältävät sekä Wagner-palkkasotilasryhmän joukkoja että Venäjän armeijan sotilaita.

Stubbsin mukaan nämä tappiot ovat "valtavia", kun ottaa huomioon, että niiden hinnalla Venäjä on edennyt arviolta vain noin 25 kilometriä.

– Se on yli 800 kuollutta venäläistä jokaista edettyä kilometriä kohti, Stubbs totesi.

Ukrainan kärsimät tappiot Bahmutin alueella eivät ole tiedossa, mutta niiden on eri lähteissä arvioitu olevan moninkertaisesti Venäjää pienempiä.

7.27: CNN: Venäläisjoukot päässeet pudonneen yhdysvaltalaiskoneen luo Mustallamerellä

Venäjän joukot ovat päässeet Mustallamerellä Yhdysvaltain miehittämättömän sotilaslentokoneen putoamispaikalle, kertoo uutiskanava CNN. Yhdysvaltalaismedia pohjaa tietonsa viranomaislähteisiin.

Yhdysvallat kertoi tiistaina miehittämättömän sotilaslentokoneensa pudonneen Mustallamerellä venäläishävittäjän törmättyä siihen. CNN:n mukaan kone putosi kansainvälisillä vesillä runsaat 100 kilometriä lounaaseen Krimin niemimaasta.

Tiedossa ei ole, saiko Venäjä haltuunsa mitään osia koneen hylystä.

Venäjä on kiistänyt aiheuttaneensa koneen putoamisen. Yhdysvaltain mukaan on epäselvää, törmäsikö venäläishävittäjä tahallaan miehittämättömään koneeseen.

(STT)

6.55: Ukraina: Venäjän hyökkäystahti on laantunut

Venäjä aloitti alkuvuodesta laajat hyökkäykset Ukrainassa. Merkittäviin läpimurtoihin ne eivät ole kyenneet, mutta tappiot ovat raporttien mukaan olleet raskaita.

Yli kuukauden aktiivisten sotatoimien jälkeen Venäjän hyökkäystahti näyttäisi olevan hiipumassa, kirjoittaa amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Etelä-Ukrainassa sijaitsevan Tavriiskin alueen joukkojen tiedottaja Oleksiy Dmytrashkivskyi totesi keskiviikkona, että Venäjän tekemien hyökkäysten määrä on laskenut 20–29 välille. Aiemmin Venäjä hyökkäsi Ukrainan mukaan 90–100 kertaa päivässä.

Keskiviikkona Ukrainan puolustusministeriö tosin väitti Venäjän hyökänneen vielä tiistain aikana yli 90 kertaa eri puolilla Ukrainaa.

Riippumattomat tahot eivät ole vahvistaneet Ukrainan antamia lukuja.

Tiedottaja Dmytrashkivskyi mukaan venäläisjoukkojen kyky hyökätä on laskenut henkilöstö- ja kalustotappioiden vuoksi.

ISW kuvailee Venäjän viimeisen viikon aikaista etenemistä Luhanskin alueella “minimaaliseksi”. Ukraina on todennäköisesti pystynyt alueella vastahyökkäyksiin ja valtaamaan takaisin joitain alueita, ISW kirjoittaa.

22.04: Yhdysvaltojen puolustusministeri vakuutti amerikkalaiskoneiden lentävän jatkossakin kaikkialla, missä kansainvälinen oikeus sallii

Yhdysvaltojen puolustusministeri Lloyd Austin vakuutti keskiviikkona, että maan lentokoneet lentävät jatkossakin kaikkialla, missä kansainvälinen oikeus sallii.

Venäjä vaati Yhdysvaltoja lopettamaan "vihamieliset" lennot lähellä Venäjän rajaa sen jälkeen, kun Yhdysvallat tiistaina kertoi miehittämättömän sotilaslentokoneensa pudonneen Mustallamerellä venäläishävittäjän törmättyä siihen.

– Yhdysvallat jatkaa lentoja ja toimintaa kaikkialla, missä kansainvälinen oikeus sen sallii. Siksi Venäjän velvollisuutena on operoida sotilaslentokoneitaan turvallisella ja ammattimaisella tavalla, Austin sanoi.

Austin kommentoi asiaa sen jälkeen kun oli keskustellut Venäjän puolustusministerin Sergei Shoigun kanssa puhelimitse.

Yhdysvaltojen asevoimien komentaja Mark Milley kertoi puolustusvoimien analysoivan edelleen sotilaslentokoneen lähettämää dataa selvittääkseen tarkasti, mitä tapahtui.

Milleyn mukaan vielä on epäselvää muun muassa se, törmäsikö venäläishävittäjä tahallaan miehittämättömään koneeseen.

Yhdysvallat kertoi tiistaina rutiinioperaatiossa olleen, miehittämättömän MQ-9 Reaper -koneensa syöksyneen mereen, kun venäläinen Suhoi Su-27 -hävittäjä törmäsi siihen.

Tilanne Mustallamerellä on käynyt jännittyneemmäksi sen jälkeen, kun Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyssodan Ukrainaan viime vuoden helmikuussa. Kyseessä oli ensimmäinen suora sotilaallinen kontakti ja merkittävä vaaratilanne Venäjän ja Yhdysvaltojen välillä sodan alkamisen jälkeen.

22.02: Turkki jatkaa neuvotteluja viljasopimuksen pidentämisestä

Turkki jatkaa neuvotteluja, jotta niin sanottu viljasopimus saataisiin sovittua 120 päivän pituiseksi Venäjän vaatiman 60 päivän sijaan. Turkin puolustusministeri Hulusi Akar korosti, että sopimuksen jatkuminen on sille tärkeää.

Sopimuksessa turvataan väylä, jolla Ukrainan kolmesta satamasta saataisiin kuljetettua muun muassa viljaa kansainvälisille markkinoille ruokapulan estämiseksi.

20.46: Yhdysvallat: Venäjä etenee Bahmutissa

Venäjä on tehnyt pieniä, taktisia etenemisiä, mutta kalliilla hinnalla, Yhdysvaltain asevoimien komentaja Mark Milley arvio Venäjän joukkojen tilannetta Bahmutissa.

19.48: Venäjä: Yhdysvallat jättänyt huomiotta Venäjän asettamat ilmatilarajoitukset Mustallamerellä

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi keskiviikkona, että Yhdysvallat on jättänyt huomiotta sen, että Venäjä on asettanut Mustanmeren alueelle ilmatilarajoituksia, kommentoidessaan eilistä miehittämättömän yhdysvaltalaiskoneen putoamista Mustallamerellä.

Rajoitukset asetettiin Lavrovin mukaan sen jälkeen, kun Venäjän sotaretki Ukrainassa alkoi viime vuoden helmikuussa.

Yhdysvallat kertoi eilen, että sen miehittämätön sotilaslentokone putosi kansainvälisessä ilmatilassa Mustanmeren yllä sen jälkeen, kun venäläishävittäjä oli törmännyt siihen.

Kyseessä oli ensimmäinen suora sotilaallinen kontakti ja merkittävä vaaratilanne Venäjän ja Yhdysvaltojen välillä sodan alkamisen jälkeen.

Lisää keskiviikon tapahtumia löytyy täältä.

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja