Ruotsi valmistautuu lähettämään Archer-haupitseja Ukrainaan – Kristerssonin hallitus päätti suuresta avustuspaketista

Ruotsin hallitus ilmoitti torstaina uudesta suuresta sotilasapupaketista Ukrainalle, kertovat ruotsalaismediat. Ruotsin pääministerin mukaan Ukrainan toiveet vaikuttavat tukipäätösten sisältöön.

Paketti on arvoltaan yli 400 miljoonaa euroa ja sisältää muun muassa panssaroituja ajoneuvoja ja NLAW-panssarintorjunta-aseita.

– Ukrainan toiveet sen suhteen, mitä he haluavat, vaikuttavat päätöksessämme paljon, sanoi Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson tiedotustilaisuudessa.

Lisäksi Ruotsin hallitus on määrännyt puolustusvoimat valmistelemaan Archer-tykistöjärjestelmän lähetystä Ukrainaan. Tiedossa ei ole, kuinka monta järjestelmää Ruotsi toimittaa.

Itseliikkuva Archer-järjestelmä ampuu nopeasti ja on erittäin tarkka. 

Puolustusministeri Pål Jonsonin mukaan toiveena on, että koulutus ja varusteet saadaan valmiiksi parin kuukauden sisällä.

Aftonbladetin tietojen mukaan Archerit on valmisteltava ja päivitettävä ennen toimitusta Ukrainaan, sillä niitä on säilytetty useita vuosia. 

Kristersson kutsui viime vuonna silloisen hallituksen päätöstä olla lähettämättä Archeria Ukrainaan "säälittäväksi ja heikoksi". Tuolloin Kristersson vaikutti oppositiossa.

Kun Kristerssonista tuli pääministeri ja nykyinen hallitus esitteli tukipaketinsa viime kuussa, Archer ei ollut listalla. Tuolloin asiaa perusteltiin sillä, että järjestelmä ei ollut Ukrainan toivelistan kärjessä.

Kristerssonin mukaan itsenäisesti liikkuvat ja tehokkaat Archer-haupitsit ovat olleet nyt korkealla Ukrainan toivelistalla maalle annettavasta aseavusta.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan sotaa. Tuoreimmat tiedot sodasta löydät tästä. 

Lue myös:

    Uusimmat