Amerikkalaislennokki pudonnut Mustaanmereen venäläishävittäjän törmäyksestä – Venäjä kiistää pudottaneensa lennokin

Venäläishävittäjä on törmännyt amerikkalaislennokkiin – tämä tapauksesta tiedetään 4:27
Venäläishävittäjä on törmännyt amerikkalaislennokkiin Mustallamerellä – tämä tapauksesta tiedetään.

Venäläinen Su-27-hävittäjä törmäsi Yhdysvaltain miehittämättömään lennokkiin Mustallamerellä, kertovat useat mediat muun muassa Reuters, CNN ja The Guardian. 

Yhteentörmäyksen johdosta Yhdysvaltain MQ-9 Reaper -lennokki tuhoutui ja syöksyi Mustaanmereen.  

– MQ-9-lennokkimme suoritti rutiinioperaatioita kansainvälisessä ilmatilassa, kun venäläinen lentokone osui siihen. MQ-9:n hallinta menetettiin täydellisesti, Reuters uutisoi Yhdysvaltain ilmavoimien kenraali James Heckerin lausunnon pohjalta.

CNN:n tietojen mukaan tapahtumat etenivät seuraavasti. 

"Yhdysvaltain lentokoneet jatkavat toimintaansa kansainvälisessä ilmatilassa"

Kaksi venäläistä Su-27 -hävittäjää ja MQ-9 Reaper -miehittämätön lennokki lensivät Mustanmeren yllä kansainvälisessä ilmatilassa. Toinen venäläishävittäjistä lensi Heckerin mukaan useita kertoja lennokin eteen ja häiritsi sitä päästämällä polttoainetta ilmaan. Heckerin mukaan hävittäjä myös vaurioitti lennokin perässä olevaa potkuria, jonka seurauksena lennokin ohjattavuus menetettiin ja se pudotettiin mereen.

CNN:n mukaan Venäjän ja Yhdysvaltojen koneet ovat lentäneet Mustanmeren yllä sodan aikana jo ennestään, mutta kyseinen onnettomuus on ensimmäinen laatuaan sekä kriittisesti otettava tapaus mahdollisen eskalaation kannalta. 

– Yhdysvaltain ja liittoutuneiden lentokoneet jatkavat toimintaansa kansainvälisessä ilmatilassa. Kehotamme venäläisiä käyttäytymään ammattimaisesti ja turvallisesti, Hecker sanoi lausunnossaan.

Yhdysvallat aikoo keskustella tapahtuneesta Venäjän kanssa

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on saanut tiedon lennokin putoamisesta tiistai-aamuna maan turvallisuuspoliittisen neuvonantaja Jake Sullivanin saattelemana.

Puolestaan Valkoisen talon tiedottaja John Kirbyn mukaan Yhdysvallat aikoo keskustella asiasta Venäjän kanssa. 

Kirby kieltäytyi spekuloimasta venäläisten lentäjien aikeita CNN:lle.

Yhdysvallat on kutsunut Venäjän suurlähettilään puhutteluun Washingtoniin, kertovat muun muassa Reuters, CNN ja The Guardian.

Venäjä kiistää pudottaneensa lennokin

Myös Venäjä on vahvistanut Mustallamerellä tapahtuneen yhteenoton.

Venäjän uutistoimistot Tass, Ria Novosti ja Interfax uutisoivat maan puolustusministerin Sergei Shoigun sanoneen, että venäläishävittäjät lähetettiin ilmaan sen jälkeen, kun Venäjällä havaittiin yhdysvaltalaisen lennokin lähestyvän Krimin niemimaata. 

Shoigun mukaan venäläishävittäjät eivät ottaneet kontaktia lennokkiin, vaan se putosi mereen omia aikojaan. 

Venäläishävittäjä pakotti yhdysvaltalaisen lennokin pakkolaskuun Mustallamerellä - näin Yhdysvalloissa on reagoitu tapahtuneeseen 3:01
Venäläishävittäjä pakotti yhdysvaltalaisen lennokin pakkolaskuun Mustallamerellä - näin Yhdysvalloissa on reagoitu tapahtuneeseen.


Lue myös:

    Uusimmat