Ukraina: Venäjä kärsii nyt poikkeuksellisen rajuja tappioita – Pekka Toveri kertoo oman teoriansa

Venäjä on siirtynyt hyökkäämään, sanoo Suomen entinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveri.

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 2 840 sotilasta 10.–12. lokakuuta. Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa samalta kolmen päivän ajanjaksolta muun muassa 102 taistelupanssarivaunua, 184 panssariajoneuvoa ja 94 tykkiä.

Ukrainan väittämät Venäjän tappioluvut ovat poikkeuksellisen suuria erityisesti sotilaiden ja panssarikaluston suhteen.

Vertailun vuoksi kolmen päivän aikana 8.–10. lokakuuta Ukraina väitti Venäjän menettäneen 1 380 sotilasta, 29 taistelupanssarivaunua, 27 panssariajoneuvoa ja 25 tykkiä. Esimerkiksi taistelupanssarivaunujen osalta ero on yli kolminkertainen.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan julkaisemat luvut. 

Suomen entisen tiedustelupäällikkö, nykyinen kansanedustaja Pekka Toveri (kok.) muistuttaa, että Ukrainan antamat luvut "eivät ole kauhean tarkkoja".

– Syystä tai toisesta pukkaa olemaan lisää ilmoituksissa. En ole nähnyt puolueettomia arvioita, joissa oli todennettu näitä tappioita, Toveri sanoo puhelimitse MTV Uutisille.

Ukrainan armeija julkaisi vahvistamattoman videon panssarivaunujen yhteenotosta: Lähitaistelu päättyy räjähdykseen 0:36
Ukrainan armeijan syyskuussa julkaisema video, jossa väitetään näkyvän, miten Ukrainan T-64BV-panssarivaunu tuhoaa lähietäisyydeltä Venäjän T-72B3-panssarivaunun. Videon kuvausaikaa- ja paikkaa ei ole vahvistettu.

"Se voisi selittää venäläisten tappioita"

Aikaisemmin Toveri on todennut, että vaikka Ukrainan luvuissa on "vähän lisää", ovat ne lähempänä totuutta kuin Venäjän ilmoitukset. Britannian puolustusministeriö puolestaan on julkisesti väittänyt, että Ukrainan ilmoitukset Venäjän tappioista ovat hyödyllisiä trendien analysoinnissa.

Toverin mukaan keskeinen syy Venäjän mahdollisesti huomattavasti aikaisempaa suurempiin tappioihin on se, että Venäjä on siirtynyt useilla alueilla hyökkäämään. 

Torstaina uutisoitiin Venäjän aloittaneen uuden hyökkäyksen Itä-Ukrainan Avdijivkassa. Yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) kuvailee operaatiota "merkittäväksi". 

– Venäjä on hyökkäyksillään tuonut kalustonsa ja sotilaansa alttiiksi Ukrainan tulenkäytölle. Se voisi selittää venäläisten tappioita, Toveri arvioi.

Jos Ukrainan väittämät Venäjän tappioista pitävät edes suurin piirtein paikkansa, ovat ne kokoluokaltaan sellaisia, että Toverin mukaan Venäjä kärsisi päivittäin enemmän tappioita kuin se pystyy korvaamaan.

– Kuukausikin tuolla tahdilla olisi kova suoritus Venäjältä. Hyökkääminen varmasti rauhoittuu, Toveri sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat