Venäjä on aloittanut uuden hyökkäyksen – ISW: Nämä asiat Putinin armeija tekee nyt toisin

Venäjä on raporttien mukaan parantanut muun muassa vastatykistön käyttöä ja hylännyt ihmisaaltotaktiikan.

Ajatushautomo Institute for the Study of Warin (ISW) mukaan Venäjän hyökkäysoperaatio lähellä Avdijivkan kaupunkia todennäköisesti osoittaa, että Venäjän armeija on kykeneväinen oppimaan ja ottamaan käyttöön taistelukentällä saamiaan opetuksia.

Venäjä aloitti tiistaina 10. lokakuuta uuden hyökkäyksen kohti Avdijivkan kaupunkia Itä-Ukrainassa, ISW kertoo. Avdijivka sijaitsee kymmenkunta kilometriä Donetskin kaupungista pohjoiseen. Paikallistetun kuvamateriaalin perusteella venäläisjoukot ovat edenneet Avdijivkan lounais- ja luoteispuolilla.

Hyökkäys alkoi perivenäläiseen tapaan raskaalla tykistökeskityksellä, ISW raportoi. Ukrainan armeijan yleisesikunnan mukaan Venäjän hyökkäykseen osallistuu kolme pataljoonaa, joita taistelupanssarivaunut ja panssariajoneuvot tukevat.

ISW:n mukaan venäläislähteet ovat iloinneet Venäjän armeijan etenemisestä Avdijivkassa ja pistäneet merkille useita seikkoja, jotka Venäjä tekee nyt aiempaa paremmin.

Venäjän Avdijivkan alueella toimivan tykistökomentajan mukaan vastatykistötoiminta on huomattavan huomion kohteena. Kesän mittaan Ukraina pystyi tasoittamaan tilejä Venäjän epäsuoran tulen kanssa ja jopa paikallisesti hankki tykistöylivoiman. 

Asiantuntijoiden mukaan syynä oli pitkälti Ukrainan selvästi Venäjää parempi vastatykistö, jonka tehtävä on käytännössä paikallistaa vastapuolen tykistö ja hyökätä suoraan sitä vastaan.

Ukraina iski venäläisten tankkikolonnaan – videolla näkyy, kun suuri määrä panssarivaunuja tuhotaan 1:22
Tämä video Vuhledarin taistelusta suututti alkuvuonna monet Venäjä-mieliset sotakommentaattorit kehnolta näyttävien taktiikoidensa ja kovilta vaikuttavien tappioiden vuoksi. Ukrainan armeijan julkaisema video on helmikuulta 2023.

Toinen venäläislähde puolestaan väitti, että venäläisjoukot käyttävät hyökkäyksessään elektronista sodankäyntiä ja valmistelevat tykistöllään pätevästi taistelukenttää. Myös yhteispeli komentajien, rynnäkköryhmien, ilmatiedustelun ja tykistön välillä sujuu, venäläislähde väittää ISW:n mukaan.

Venäläinen sotakommentaattori pani lisäksi merkille, ettei Venäjä hyökkää "ihmisaaltotaktiikalla", jota se on aiemmin sodassa käyttänyt. Useat venäläislähteet ottivat esille kuvamateriaalin, jonka perusteella Venäjän panssarit johtavat hyökkäystä ja jalkaväki seuraa perässä.

Avdiivkan kaupungin ympäristön rintamatilanne 11. lokakuuta. Punaiset nuolet ovat Venäjän hyökkäyksiä. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.
Avdijivkan kaupungin ympäristön rintamatilanne 11. lokakuuta. Punaiset nuolet ovat Venäjän hyökkäyksiä. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.

ISW: Avdijivkan piiritys vaikeaa

ISW:n mukaan Avdijivkan alueen hyökkäyksestä vastaavat todennäköisesti pääosin niin sanotun Donetskin kansantasavallan joukot. Kyseiset yksiköt ovat aiemmin kärsineet huonosta johtamisesta, heikosta kurista ja minimaalisesti koulutuksesta, ISW listaa.

– Venäläisbloggareiden raportit alueelta saattavat osoittaa, että Donetskin kansantasavallan joukot ovat oppineet aiemmista tehottomista ja epäonnistuneista hyökkäyksistä Avdijivkan alueella, ISW kirjoittaa.

Lokakuussa Suomen entinen tiedustelupäällikkö, nykyinen kansanedustaja Pekka Toveri (kok.) totesi, että "Venäjä on se oppinut virheistään ja puolustus on toteutettu taitavasti etuja hyödyntäen".

ISW:n mukaan on kuitenkin epätodennäköistä, että Venäjän taktisen tason mukautuminen ja menestys johtaisi operatiivisen ja strategisen tason etenemiseen.

Venäläisjoukot eivät ole piirittäneet Avdijivkaa ja jos he siihen pyrkivät, tulee se todennäköisesti olemaan vaikeaa, ISW arvioi. Ajatushautomo muistuttaa, että Avdijivkaa on erityisen hyvin linnoitettu ja puolustettu ukrainalaisasema.

Ukrainalaisviranomaiset katsovat, että Venäjän hyökkäys Avdijivkan suunnalla pyrkii ennen kaikkea sitomaan ukrainalaisjoukkoja. Venäjä on läpi kesän tehnyt hyökkäyksiä Koillis-Ukrainassa Kupjanskin suunnalla estääkseen Ukrainaa keskittämästä lisää joukkoja Etelä-Ukrainaan, joka on ollut Ukrainan kesäkuusta käynnissä olleen vastahyökkäyksen pääsuunta.

Onko Ukrainan vastahyökkäys epäonnistunut, Pekka Toveri? 17:03
Onko Ukrainan vastahyökkäys on epäonnistunut, Pekka Toveri?

Lue myös:

    Uusimmat