Ukraina väittää Venäjän kärsineen valtavat tappiot: Päivässä yli 120 panssaria ja 800 sotilasta

Yleisesti ottaen Ukrainalla on luvuissa vähän lisää, mutta ilmoitukset ovat lähempänä totuutta kuin venäläisten väittämät, sanoo Suomen entinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveri.

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 820 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa 34 taistelupanssarivaunua, 91 panssariajoneuvoa ja 18 tykkiä.

Luvut ovat poikkeuksellisen suuria. Esimerkiksi edellisenä päivänä Ukraina väitti Venäjän menettäneen 450 sotilasta, kuusi taistelupanssarivaunua, kolme panssariajoneuvoa ja seitsemän tykkiä.

Ukrainan väitteitä ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Ukrainan armeijan yleisesikunnan mukaan tiistaina käytiin 108 taistelua. 

Yleisesikunta listasi suuret tappioluvut, mutta ei antanut niille mitään varsinaista selitystä. Venäjä ei ole asiaa tiettävästi kommentoinut. Myöskään mediat eivät ole raportoineet poikkeuksellisen suurista taisteluista.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Suomen entinen tiedustelupäällikkö, nykyinen kansanedustaja Pekka Toveri (kok.) totesi tappioilmoituksista MTV Uutisille syyskuussa, että "sodassa vastustajan tappioita suurennellaan ja omia tappioita kaunistellaan".

– Se tapaa olla normi. Se on aina suuri haaste myös armeijoiden esikunnissa. Jos alkaa tehdä suunnitelmia ilmoitettujen lukujen mukaan, voivat suunnitelmat mennä vähän persiilleen, Toveri sanoo puhelimitse MTV Uutisille.

– Venäläisilmoitukset Ukrainan tappioista ovat olleet absurdeja. Ukrainalla on luvuissa vähän lisää, mutta ilmoitukset ovat lähempänä totuutta kuin venäläisten ilmoitukset, Toveri jatkaa.

Ukrainan armeija julkaisi vahvistamattoman videon panssarivaunujen yhteenotosta: Lähitaistelu päättyy räjähdykseen 0:36
Ukrainan armeijan syyskuussa julkaisema video, jossa väitetään näkyvän, miten Ukrainan T-64BV-panssarivaunu tuhoaa lähietäisyydeltä Venäjän T-72B3-panssarivaunun. Videon kuvausaikaa- ja paikkaa ei ole vahvistettu.

Lue myös:

    Uusimmat