Ukraina väittää tuhonneensa kokonaisen tankkikomppanian – julkaisi videon todisteeksi

Ukrainalaisprikaati väittää tuhonneensa "kokonaisen tankkikomppanian" Donetskissa 1:02
Ukrainalaisprikaati julkaisi videon, jonka se väittää todistavan, miten se tuhoaa kokonaisen venäläisen tankkikomppanian Donetskissa. Videon aitoutta ei ole vahvistettu.

Ukrainan armeija väittää tuhonneensa yhdessä taistelussa kokonaisen venäläisen panssarivaunukomppanian. Väitettä ei ole vahvistettu.

Ukrainan 68. jääkäriprikaati julkaisi perjantaina jutun alussa olevan videon, jonka se väittää todistavan, miten venäläinen vaunukomppania tuhotaan Donetskin alueella Pokrovskin kaupungin lähellä Itä-Ukrainassa.

Ukrainan armeijan tiedottaja Nazar Voloshyn väittää ukrainaiselle Ukrinform-medialle videon olevan aito. Puolueettomat lähteet eivät ole videon aitoutta vahvistaneet, eikä Venäjä ole tapausta tiettävästi kommentoinut.

Tiedottajan mukaan Ukraina tuhosi alueella kahdeksan venäläistankkia ja teki kahdesta muusta toimintakyvyttömiä. Hänen mukaansa venäläiseen tankkikomppaniaan kuului 10 tankkia. Samalla Ukraina tuhosi alueella myös kahdeksan panssariajoneuvoa, kaksi tykkiä ja neljä muuta ajoneuvoa, tiedottaja väittää. 

Ukrainan armeijan pääesikunnan mukaan Venäjä teki intensiivisiä hyökkäyksiä videon väitetyn kuvauspaikan alueella sekä 13. että 14. kesäkuuta. Venäläisten sotaa seuraavien bloggarien mukaan Venäjä myös onnistui etenemään samaisella alueella Avdijivkan kaupungin ympäristössä, kertoo yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War.

Venäjän armeija valtasi Donetskin alueella sijaitsevan Avdijivkan kaupungin helmikuussa. Donetskin alue on ollut Venäjän armeijan päähyökkäyssuunta koko alkuvuoden ajan. 

Ukraina on jatkuvasti väittänyt aiheuttavansa Venäjälle runsaita tappioita, mutta ei siitä huolimatta ole pystynyt pysäyttämään Venäjän hitaasti, mutta varmasti etenevää hyökkäystä, joka on ollut käynnissä käytännössä koko alkuvuoden ajan.

Venäjän Itä-Ukrainan hyökkäyksen suurempi tavoite on todennäköisesti valloittaa Donetskin alue. Suuriin läpimurtoihin Venäjällä ei uskota olevan voimavaroja, mutta tilannetta on toistuvasti kuvailtu Ukrainan kannalta vaikeaksi. 

Tällä hetkellä Ukrainalla ei katsota olevan voimavaroja sen kaltaiseen vastahyökkäykseen, jonka se teki viime kesänä. Kovilla odotuksilla alkanut Ukrainan kesähyökkäys eteni vain niukasti ja pysähtyi syksyyn mennessä. 

Venäjällä puolestaan uskotaan olevan reservissään voimavaroja ainakin vielä yhteen suurempaan iskuun tänä kesänä.

Panssareita "possujonossa"

Edellisen kerran vastaavan kaltaisesta suuria venäläisiä panssaritappioita aiheuttaneesta taistelusta kerrottiin toukokuussa, jolloin Venäjä teki panssarirynnäkön strategisesti tärkeän Tshasiv Jarin kaupungin alueella.

Venäjän tapaa käyttää panssarikalustoa on kritisoitu läpi sodan, joskin myös Ukrainan panssarisota on kerännyt toistuvasti moitteita, kuten täältä ja täältä voi lukea.

Esimerkiksi panssariprikaatin entinen komentaja, nykyinen europarlamentaarikko Pekka Toveri (kok.) on kommentoinut tiukkasanaisesti Ukrainassa nähtyä panssarivaunujen käyttöä.

– Ukrainassa näkyy usein kasa vaunuja possujonossa kulkemassa tietä pitkin tapettavaksi. Välillä on joku rynnäkkövaunu seassa, Toveri toteaa.

Lisää Toverin mietteitä panssarisodankäynnin tulevaisuudesta voi lukea alla olevista linkeistä.

Ukraina iski venäläisten tankkikolonnaan – videolla näkyy, kun suuri määrä panssarivaunuja tuhotaan 1:22
Tämä video Vuhledarin taistelusta suututti monet Venäjä-mieliset sotakommentaattorit kehnolta näyttävien taktiikoidensa ja kovilta vaikuttavien tappioiden vuoksi. Ukrainan armeijan julkaisema video on helmikuulta 2023.

Lue myös:

    Uusimmat