Ukraina väittää hyökänneensä Krimin strategista ilmapuolustusta vastaan

Ukrainan armeija väittää iskeneensä maanantaina Venäjän strategista ilmapuolustusta vastaan Krimin niemimaalla.

Ukrainan armeijan mukaan väitetty isku tehtiin yön aikana Venäjän miehittämän Krimin niemimaan länsirannalle.

Aiemmin tänään venäläinen Telegram-kanava Astra väitti ukrainalaismedia Kyiv Independentin mukaan, että Ukrainan ohjus on osunut Venäjän ilmapuolustustukikohtaan, joka sijaitsee lähellä Olenivkan kylää.

Astran mukaan hyökkäys haavoitti 17 sotilasta ja vaurioitti viittä sotilasajoneuvoa.

Ukraina ei ole kommentoinut väitetyn hyökkäyksen mahdollisesti aiheuttamia tuhoja tai tappioita. Ukraina ei myöskään kommentoinut sitä, millaisilla ohjuksilla väitetty hyökkäys tehtiin.

Virallinen Venäjä ei ole kommentoinut väitteitä Ukrainan ohjushyökkäyksestä. Venäjä kuitenkin väitti maanantaina ampuneensa alas kahdeksan Ukrainan Krimille ampumaa ohjusta.

Sen enempää Ukrainan kuin Venäjänkään väitteitä ei ole vahvistettu.

Ukraina on kiihdyttänyt iskujaan Krimin niemimaalle. Syyskuussa Ukraina teki iskun Venäjän Mustanmeren laivaston esikuntaan Krimin Sevastopolissa.

Ukraina on kiihdyttänyt iskujaan Mustallamerellä – Pekka Toveri arvioi sotatilannetta 6:19
Näin entinen tiedustelupäällikkö, nykyinen kansanedustaja Pekka Toveri (kok.) arvioi Ukrainan Mustanmeren hyökkäyksiä syyskuussa.

Lokakuun puolivälissä Ukraina puolestaan teki ensimmäistä kertaa hyökkäyksen Yhdysvalloilta saamillaan Army Tactical Missile -ohjuksilla, jotka tunnetaan paremmin lyhenteellä ATACMS. 

ATACMS-ohjusten käyttö aiheutti venäläisten sotakommentaattorien keskuudessa kauhua. Sotatieteilijä Ilmari Käihkön mukaan pelko on aiheellista. Lisää ATACMS-ohjusten vaikutuksesta Ukrainan sotaan voit lukea alla olevasta linkistä. 

Ukraina julkaisi videon yhdysvaltalaisten ATACMS-ohjusten laukaisusta 0:18
Ukraina julkaisi lokakuussa 2023 videon, jossa sen mukaan laukaistaan yhdysvaltalainen ATACMS-ohjus. Videon kuvausaikaa ja -paikkaa ei ole vahvistettu.

Lue myös:

    Uusimmat