Venäjä palkkaa nyt naisia sotimaan Ukrainaan

Kyse on ensimmäisestä kerrasta, kun Venäjän palkkasotilasryhmä yrittää palkata naisia varsinaisiin taistelutehtäviin.

Venäjän tukema palkkasotilasyhtiö PMC Redut on aloittanut erityisesti naisille suunnatun mainoskampanjan, jonka tarkoituksena on palkata heitä taistelutehtäviin Ukrainan sotaan.

Britannian puolustusministeriön mukaan sosiaalisessa mediassa näkyvissä mainoksissa venäläisnaisia pyritään houkuttelemaan liittymään Borz-pataljoonaan, joka on osa venäläistä palkkasotilasryhmä PMC Redutia.

Redut on todennäköisesti Venäjän tiedustelupalvelun sponsoroima palkkasotilasryhmä. Kuvio on samanlainen kuin Wagner-palkkasotilasyhtiön kohdalla, vaikka sitä usein kuvailtiinkin varsin itsenäiseksi toimijaksi. Todellisuudessa Wagnerin rahoituksesta ja aseistuksesta vastasi vähintään merkittäviltä osin suoraan Venäjän valtio.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigun mukaan maaliskuussa 1 100 naista palveli Venäjän armeijassa. Tämä on noin 0,3 prosenttia koko Venäjän armeijan Ukrainassa taistelevien joukkojen vahvuudesta.

– Kuten Redutin mainoksetkin mainitsevat, ovat nämä naiset pääosin lääkintä- ja ruokahuoltotehtävissä, Britannian puolustusministeriö kirjoittaa.

Ukraina julkaisi vahvistamattoman videon Venäjän panssareiden joukkotuhosta Avdijivkassa 0:59
Ukraina on julkaissut vahvistamattoman videon Venäjän panssareiden joukkotuhosta Avdijivkassa. Videon kuvausaikaa tai -paikkaa ei ole vahvistettu.

Neuvostoliiton armeijassa paljon naisia

Britannian mukaan tiedossa ei ole, aikooko myös Venäjän vakinainen armeija hyödyntää jatkossa naisia laajemmin taistelutehtävissä. Toisen maailmansodan aikaisessa Neuvostoliiton armeijassa naisia oli huomattavia määriä taistelutehtävissä, erityisesti tarkka-ampujina.

Läpi Ukrainan sodan Venäjä on pyrkinyt erilaisilla kampanjoilla rekrytoimaan lisää sotilaita. 21. syyskuuta 2022 Venäjä aloitti osittaiseksi kuvaillun liikekannallepanon Ukrainan onnistuneen vastahyökkäyksen aikoihin. Liikekannellepano päättyi virallisesti reilu kuukausi myöhemmin 28. lokakuuta.

Venäjän liikekannellepanon virallisesta loppumisesta huolimatta on arvioitu, että sitä on jatkettu epävirallisesti. Lisäksi Venäjä on eri kanavia hyödyntäen rekrytoinut taistelijoita esimerkiksi vankiloista.

Venäjän on arvioitu käynnistävän ennemmin tai myöhemmin uuden liikekannellepanon, mutta Kreml on kiistänyt aikeet. Viime syksyn liikekannallepanon seurauksena lukuisat venäläiset jättivät maan tai muutoin pakoilivat sotaan joutumista.

Usko Venäjän uuteen liikekannallepanoon on perustunut pitkälti siihen, että maan reservien on toistuvasti arvioitu olevan loppumassa. Kesän ja syksyn aikana Venäjä on kuitenkin pystynyt aloittamaan omia hyökkäysoperaatioitaan samaan aikaan, kun se on varsin menestyksekkäästi torjunut Ukrainan läpimurtoyrityksiä Etelä-Ukrainassa.

Harvinaista videokuvaa: Ukraina jakoi videon Leopardista taistelussa 2:31
Tältä näyttää Leopard 2A6 taistelussa – Ukrainan armeijan syyskuussa julkaisema video on väitetysti kuvattu Etelä-Ukrainassa. Kuvausaikaa ja -paikkaa ei ole vahvistettu.

Lue myös:

    Uusimmat