Lähteet: Venäläisjoukot vetäytyvät alueella, jossa Ukraina väittää murtaneensa puolustuslinjan

Ukraina on jatkanut vastahyökkäystään Länsi-Zaporizhzhjan alueella, kertoo yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Venäjä-mielisten sotakommentaattoreiden mukaan venäläisjoukot ovat vetäytyneet asemista, joita he pitivät vielä hallussaan Robotynen kylän eteläreunalla, ISW kirjoittaa. Ukraina on väittänyt vallanneensa Robotynen kylän kokonaisuudessaan. ISW:n mukaan asiasta ovat kertoneet useat venäläiset sotaa seuraavat bloggaajat.

Lauantaina brittilehti Guardian julkaisi haastattelun, jossa ukrainalaiskenraali Oleksander Tarnavskiy toisti ukrainalaisväitteen, jonka mukaan maan joukot ovat murtaneet Venäjän ensimmäisen puolustuslinjan.

Tarkkaa puolustuslinjan murtopaikkaa ja -aikaa ei kerrottu, mutta vahvistetut sotatapahtumat ja Tarnavskiyn lausunnot viittaavat siihen, että kyse on nimenomaan Robotynen alueen puolustuslinjasta.

Kenraali lisäksi väitti, että Venäjän ensimmäinen puolustuslinja oli sen vahvin. Kenraalin mukaan Venäjä käytti 60 prosenttia ajasta ja voimistaan kyseisen puolustuslinjan valmisteltuun.

Perjantaina Ukrainan apulaispuolustusministeri Hanna Maliar esitti niin ikään väitteen, että ukrainalaisjoukot ovat murtaneet Venäjän ensimmäisen puolustuslinjan osassa Zaporizhzhjan aluetta.

Maliarin mukaan tilanne on kuitenkin yhä vaikea, koska edessä on lisää venäläisten linnoituksia ja miinakenttiä.

Ukraina on edennyt Zaporizhzhjan alueella pisimmälle juuri Robotynen alueella. Vastahyökkäys on edennyt kolmessa kuukaudessa syvimmillään noin 10 kilometriä. Asovanmerelle on nykyisistä asemista matkaa lyhimmillään noin 90 kilometriä.

Länsi-Zaporizhzhjan Robotynen alueen rintamatilanne 2. syyskuuta. Siniset nuolet ovat Ukrainan hyökkäyksiä, punainen Venäjän. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.
Länsi-Zaporizhzhjan Robotynen alueen rintamatilanne 2. syyskuuta. Siniset nuolet ovat Ukrainan hyökkäyksiä, punainen Venäjän. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.

Strategian professori: Tästä syystä Robotynen puolustuslinjan murtuminen on ongelma Venäjälle

Skotlannin St Andrewsin yliopiston strategian professori Phillips P. O’Brienkirjoitti sunnuntaina, että Ukrainan viime aikojen optimistisemmat väitteet vastahyökkäyksen etenemisestä ovat perusteltuja.

– (Ensimmäinen puolustuslinja) murtui Robotynen "pullistumassa", jossa ukrainalaiset painostavat. Ukraina on edennyt tämän sodan mittakaavassa suhteellisen nopeasti kohti Verbovea, O'Brien sanoo.

Verbove sijaitsee alle 10 kilometriä Robotynesta itään. Ukrainalaisjoukot ovat julkisesti saatavilla olevien tietojen perusteella noin 2–3 kilometrin päässä kylästä.

O’Brien pitää Venäjän ensimmäisen puolustuslinjan murtumista kuukausien taisteluiden jälkeen "merkittävänä askeleena".

– Puolustuslinjan murtuminen on merkittävä ongelma puolustajalle, sillä sen jälkeen hyökkääjä voi liikkua sivuttaissuunnassa heikentääkseen puolustuslinjaa.

Ukrainan erikoisjoukkojen vahvistamaton video: Raakaa lähitaistelua venäläisten juoksuhaudassa 1:57
Ukrainan erikoisjoukkojen kesäkuussa julkaisema video: Sotilaat rynnäköivät venäläisten juoksuhautaan ja käyvät raakaa lähitaistelua. Videota ei suositella herkille, eikä sen aitoutta ole vahvistettu.

"Puolustaja ei koskaan halua tehdä niin"

Brittilehti Guardianin haastattelussa ukrainalaiskenraali Tarnavskiy totesi maan joukkojen olevan Venäjän ensimmäisen ja toisen puolustuslinjan välissä. 

– Me tuhoamme nyt vihollisyksiköitä, jotka suojaavat toisen puolustuslinjan taakse vetäytyviä venäläisjoukkoja, hän sanoi.

O’Brien kiinnittää arviossaan huomiota myös siihen, mistä ajatushautomo ISW on kirjoittanut runsaasti viime viikkoina: Venäjä on lähettänyt eritoten Robotynen alueella yksiköitä muilta rintamalohkoilta.

– Joukkojen uudelleensijoittaminen on aina huomionarvoista, koska se tarkoittaa, että Venäjän täytyy riskeerata jonkin toisen etulinjan heikentyminen, jotta he voivat pitää Zaporizhzhjan hallussaan.

– Puolustaja ei koskaan halua tehdä niin. Se, että Venäjä ottaa tämän riskin tarkoittaa sitä, että heidän reservinsä ovat hyvin vähissä ja he ovat huolissaan (Zaporizhzhjan) rintamasta. He eivät todellakaan halua menettää tätä aluetta.

CNN vieraili Ukrainan juuri valtaamassa Urozhainessa: ”Venäläiset tekevät kaikkensa, jotta tämä paikka olisi painajainen ukrainalaisille” 3:33
Katso CNN:n raportti Donetskin alueen Urozhainesta. Kuva on kuvakaappaus raportissa näkyvästä videosta, jossa Ukraina armeija väittää näkyvän tulituksen kohteeksi joutuvia venäläisjoukkoja. CNN:n mukaan videolla todennäköisesti näkyy, miten Ukraina käyttää rypäleammuksia.

Ukrainan viime aikojen menestyksestä huolimatta O'Brien huomauttaa, että vastahyökkäystä koskevat kommentit ovat kuluvalla viikolla olleet ajoittain jo "liian optimistisia".

– Vähän huolestun, kun näen puhetta väistämättömästä Venäjän rintaman romahtamisesta tai suurista Ukrainan läpimurroista.

– Ukraina tekee jotain äärimmäisen haastavaa ja se vie aikansa. 

Kamera tallensi: Ukrainan joukot tuhoavat kaksi venäläistä tankkia ja vaurioittavat kahta muuta – "Vihollinen tuhotaan systemaattisesti" 1:35
Ukrainan armeijan elokuussa julkaisema video väitetysti näyttää, miten maan joukot tuhoavat kaksi T-80-taistelupanssarivaunua ja vaurioittavat T-90- ja T-72 -panssareita. Videon aitoutta ei ole vahvistettu.

Lue myös:

    Uusimmat