Ukrainan sodan tapahtumat 9. heinäkuuta

Tältä Venäjän ilmaiskussa tuhoutuneissa asuinrakennuksissa näyttää.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa 9 heinäkuuta.

  • Von der Leyen: EU:n valmistauduttava Venäjän kaasun täydelliseen katkaisuun
  • YK: Lähes 9 miljoonaa ihmistä paennut Ukrainasta
  • Venäjä kokoaa reservijoukkoja
  • Ukraina: Venäjä menetti päivässä 300 sotilasta
  • Suomi lähettää jo seitsemännen apupaketin Ukrainaan
  • Venäjän nukkehallinto asetti Hersoniin uuden hallinnollisen johtajan
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

Sunnuntain seuranta löytyy täältä.

21.45: Ainakin viisi kuoli Venäjän pommituksissa Donetskissa

Ukrainan viranomaisten mukaan ainakin viisi ihmistä on kuollut Venäjän tekemissä pommituksissa lauantaina Donetskin alueella, kertoo Guardian.

Uutistoimisto kertoi, että ohjusisku Donetskin pohjoisosassa sijaitsevassa Družkivkassa repi hajalle supermarketin ja kaivoi maahan kraatterin.

Ainakin viisi ihmistä on kuollut Donetskin alueella viimeisen vuorokauden aikana ja seitsemän on loukkaantunut, kertoivat Ukrainan viranomaiset lauantaina.

19.00: Zelenskyi on irtisanonut Ukrainan suurlähettiläitä

Reutersin mukaan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on tänään lauantaina irtisanonut Ukrainan Saksan-, Intian-, Tsekin-, Norjan- ja Unkarin-suurlähettiläät. Selkeää syytä suurlähettiläiden irtisanomiselle ei ole tiedossa.

Zelenskyi on vaatinut suurlähettiläiltä osaltaan hankkimaan Ukrainalle kansainvälistä tukea ja sotilaallista apua.

17.55: Britannian asevoimat kouluttaa ukrainalaisia sotilaita 

Britannian asevoimat kouluttaa ukrainalaisia sotilaita uudessa koulutusohjelmassaan, kertoo Guardian. Britannia pyrkii auttamaan näin Ukrainaa sen sodassa Venäjää vastaan.

Puolustusministeri Ben Wallace vieraili tänään armeijan leirillä Iso-Britanniassa, johon on tarkoitus saapua 10 000 ukrainalaista sotilasta koulutukseen.

14.23: Venäjä kokoaa reservijoukkoja 

Venäjä kokoaa parhaillaan reservijoukkoja eri puolilta maata Ukrainan lähistölle, kertoo Britannian sotilastiedustelu katsauksessaan.

Britannian tiedustelun mukaan Venäjän helmikuussa Ukrainaan vyöryneet joukot oli varustettu huomattavasti paremmalla ja uudemmalla kalustolla. Käyttöön on nyt otettu vuosikymmeniä vanhaa neuvostokalustoa.

11.10: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 300 sotilasta

Ukrainan armeija väittää arviossaan Venäjän menettäneen vuorokauden aikana noin 300 sotilasta. Vahvistamaton luku on suurempi kuin edellisinä päivinä keskimäärin.

Muiksi Venäjän tappioksi Ukraina listaa esimerkiksi yhden panssarivaunun ja neljä panssariajoneuvoa.

Luvuista kertoo The Kyiv Independent.

Sen enempää Venäjä kuin Ukrainakaan ei juuri kommentoi omia menetyksiään päivätasolla.

9.54: Venäläisten sotabloggaajien keskuudessa kytee HIMARS-hysteria

Tarkkojen ja kauas ampuvien HIMARS-raketinheittimien Ukrainaan saapumisen jälkeen on raportoitu useista iskuista Venäjän komentopaikoille ja ammusvarastoihin.

Varmuutta siitä, että kaikkien näiden iskujen takana ovat juuri HIMARS-raketinheittimet, ei ole.

Myös ennen raketinheittimien saapumista Ukraina hyökkäsi esimerkiksi lennokeilla Venäjän asevarastoja vastaan.

Ilmassa onkin hieman samanlaista tunnelmaa kuin sodan alussa, jolloin Venäjän panssarivaunutappiot pantiin tiuhaan tahtiin Javelin-panssarintorjuntaohjusten piikkiin.

Selvää kuitenkin on, että mitä epäsuoraan tuleen tulee, Ukrainan on mahdollista iskeä HIMARS-raketinheittimillä pidemmälle kuin muilla aseilla, jotka sillä on arsenaalissaan.

Useat venäläiset sotabloggaajat ovatkin todenneet olevansa huolestuneita HIMARSien tuhovoimasta.

– Ne tekevät todella tarkkaa jälkeä komentokeskuksissa. Tappiot ovat todella vakavia, totesi venäläisupseeri Aleksey Suronkin yli 400 000 seuraajaa keränneen sotabloggaaja Starshe Eddyn välittämässä Telegram-viestissä.

Lue aiheesta lisää täältä.

8.43: Zelenskyi vieraili Dniprossa Itä-Ukrainassa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vieraili perjantaina Dnipron kaupungissa Ukrainan itäosassa. Dniprossa Zelenskyi palkitsi ansioituneita sotilaita, vieraili sairaalassa ja tapasi paikallisia johtajia.

Zelenskyi kertoi vierailusta jokailtaisessa puheessaan, jossa hän korosti, että virkamiesten on mahdollistettava ihmisille normaalit elinolot sodan aikana.

Dnipro on vajaalla miljoonalla asukkaallaan Ukrainan neljänneksi suurin kaupunki. Zelenskyin on kerrottu tehneen vain muutamia vierailuja Kiovan ulkopuolelle sodan alkamisen jälkeen. (STT)

6.02: Ukrainalaissotilas avautuu: Valtavia tappioita, vanhoja aseita ja moraali laskee – "Lepoa vain haavoittuneille"

Ukraina on kärsinyt "valtavia" tappioita Luhanskin alueella käydyissä taisteluissa, nimettömästi Politico-lehden toimittajalle Christopher Millerille puhunut sotilas sanoo. Millerin mukaan kyseinen sotilas on taistellut Donbassin alueella jo vuodesta 2014 saakka ja hän on nykyään johtotehtävissä.

Millerin mukaan hänen haastattelemansa sotilaan yksikössä oli kolme viikkoa ennen haastattelua 60 sotilasta. Joukot olivat asemissa Severodonetskista etelään sijaitsevan Popasnan pohjoispuolella.

– Tänään (maanantaina 4.7.) heitä on 20. Kuolleita tai haavoittuneita on 40. He melkein jäivät mottiin, kun Venäjä valtasi Severodonetskin ja Lysytshankin. Heidät on työnnetty liki 50 kilometrin päähän alkuperäisistä asemista, Miller kertoo sotilaan sanoneen.

Lue aiheesta lisää täältä.

5.35: USA antaa Ukrainalle lisää HIMARS-raketinheittimiä

Yhdysvallat toimittaa Ukrainalle neljä uutta HIMARS-raketinheitintä osana tuoreinta apupakettia, kertoo puolustusviranomainen CNN:lle.

Uusimman apupaketin arvo 400 miljoonaa dollaria. Siihen sisältyvät aseet lähetään suoraan Yhdysvaltain omista varastoista.

Yhdysvallat on aiemmin luvannut Ukrainalle yhteensä kahdeksan HIMARS-raketinheitintä heinäkuun puoliväliin mennessä.

Venäjä väitti tällä viikolla tuhonneensa kaksi Ukrainalla nyt käytössä olevista neljästä HIMARS-raketinheittimistä. Ukraina kiisti tiedon ja niin tekee myös CNN:n haastattalema yhdysvaltalaisviranomainen.

HIMARSien lisäksi apupaketti sisältää esimerkiksi 1 000 kappaletta 155-millisten tykkien ammuksia. CNN:n lähteen mukaan nämä ammukset ovat uutta tyyppiä, jota Yhdysvallat ei ole aiemmin Ukrainalle toimittanut.

– Ne ovat tarkempia. Ne säästävät ammuksia, koska tarkkuus on korkeampi, viranomainen sanoi.

5.24: Ukrainalaisviranomainen: Severodonetskin tilanne on lähitulevaisuudessa katastrofaalinen

Tilanne Venäjän äskettäin valloittamassa Itä-Ukrainan Severodonetskissa on lähitulevaisuudessa katastrofaalinen, sanoo kaupungin sotilashallinnon johtaja Oleksander Striuk CNN:n mukaan.

Suurin osa kaupungin infrastruktuurista on hänen mukaansa sellaisessa kunnossa, että sitä ei pystytä korjaamaan.

Erityisesti saniteettitilat ovat huonokuntoisia. Jäteveden keräys on pahasti vaurioitunut, kuten muutkin siihen liittyvät laitokset, Striuk toteaa.

– 90 prosenttia asuinrakennuksista on vaurioitunut. 60 prosenttia täytyy joko purkaa tai rakentaa uudelleen, Striuk väittää.

5.18: USU: Yli puolet suomalaisista kiristäisi edelleen Venäjän pakotteita

Yli puolet eli 54 prosenttia suomalaisista kiristäisi Venäjän vastaisia pakotteita entisestään elinkustannusten noususta huolimatta, selviää Uutissuomalaisen kyselystä.

EU ja muut länsimaat ovat asettaneet Ukrainaan helmikuun lopulla hyökännyttä Venäjää vastaan laajoja talouspakotteita. Muun muassa ruuan, energian ja polttoaineen hinnat ovat nousseet ympäri maailmaa.

Vain viiden prosentin mielestä pakotteita pitäisi purkaa, jotta elinkustannusten nousu ei jatkuisi voimakkaana. Vastaajista 29 prosenttia pitäisi pakotteet nykyisellä tasolla.

Pakotteiden purkamista kannatetaan Itä-Suomessa hieman enemmän kuin muualla.

Lue aiheesta lisää täältä.

23.00: Ukrainan parlamentti hyväksyi uusia lakeja perjantaina

Ukrainan parlamentin hyväksymät uudet lait takaavat muun muassa turvallisemmat työskentelyolosuhteet toimittajille taistelualueilla sekä paremman suojelun pelastustyöntekijöille.

21.05: Venäjän parlamentin ylähuone on estänyt brittidiplomaattien pääsyn parlamenttiin 

Venäjän parlamentin eli liittokokouksen ylähuone on estänyt brittidiplomaatteja, mukaan lukien suurlähettilään, pääsyn parlamenttirakennukseen vastauksena brittien päätökseen sulkea venäläisdiplomaatit parlamenttinsa ulkopuolelle. Uutisesta kertoo Guardian.

– Päätös oli melko helppo, vaikkakin epämiellyttävä, mutta se on tässä tilanteessa tarpeellinen. Maamme on puolustettava lujasti omia asemiaan ja kunniaansa, senaattori Grigory Karasin kertoi Reutersin mukaan.

18.14: Venäjä vaatii ratkaisua Kaliningrad-kiistaan

Venäjä uhkaa Liettuaa ja EU:ta "kovilla toimilla", jos toimituskiista Kaliningradiin ei ratkea lähipäivinä.

Itämeren rannikolla Liettuan ja Puolan välissä sijaitsevan Kaliningradin vienti suljettiin kesäkuussa osana EU:n pakotteita Venäjää vastaan.

– Jos tilanne ei tasoitu tulevina päivinä Venäjä ryhtyy koviin toimiin Liettuaa ja EU:ta vastaan. Ongelman ratkaiseminen on kestänyt liian kauan, Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zakharova sanoi.

Venäjä on vaatinut Liettuaa poistamaan Kaliningradiin meneville rautatiekuljetuksille asetetut rajoitukset.

Lue lisää perjantain tapahtumistas täältä.

Lue myös:

    Uusimmat