Kreml myöntää nyt itsekin sotakoneensa tarvitsevan lepoa Ukrainassa – brittitiedustelu paljastaa, minne Venäjä nyt kalustoaan todennäköisesti keskittää

Ukrainassa sotiva Venäjän armeija pysähtyy levätäkseen ja saadakseen aikaa huollolle, kertoo maan puolustusministeriön tiedottaja Igor Konashenkov amerikkalaisen ajatushautomon Institute for the Study of Warin (ISW) mukaan.

Levon ja huollon tarkoituksena on parantaa Venäjän joukkojen taistelukykyä. Konashenkov ei kertonut, kuinka pitkään tähän on varattu aikaa.

Oletettavaa on, että nämä toimet koskevat erityisesti Itä-Ukrainan Luhanskin alueella taistelleita joukkoja, jotka valloittivat Severodonetskin ja Lysytshanskin kaupungit kesä-heinäkuussa.

Kuun vaihteessa Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu väitti, että Venäjän armeijalla on nyt koko Luhanskin alue hallussaan. Samassa yhteydessä presidentti Vladimir Putin totesi, että Lysytshanskin valtaamiseen osallistuneiden sotilaiden tulee levätä.

Putinin lausunnon ennakoitiin tarkoittavan sellaista operatiivista taukoa, jota tiedottajan Konashenkovin puheet myös lupailevat. Toisaalta Putinin uskottiin puhuvan levon tarpeesta, jotta Venäjällä tulkittaisiin hänen välittävän sotilaistaan.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Kyse ei myöskään ole pelkästä tiedotuksen välipäivästä, sillä kyse oli niin ikään ensimmäisestä kerrasta sodan aikana, kun ISW päätyi samaan lopputulokseen: Venäjä ei vallannut vuorokauden aikana uusia alueita.

Kremlin sotilaat kuitenkin tekivät useita pieniä ja Ukrainan pysäyttämiä hyökkäyksiä kaikilla rintamasuunnilla, ISW toteaa.

– Tällainen toiminta on johdonmukaista Venäjän operatiivisen tauon kanssa. Se ei vaadi tai tarkoita sitä, että sotatoimista luovutaan täysin, ISW kirjoitti.

– Tässä tapauksessa se tarkoittaa sitä, että venäläisjoukot todennäköisesti rajaavat toimintansa varsin pienimuotoisiin hyökkäyksiin, ISW jatkoi.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Pienten hyökkäysten tekemisen lisäksi Venäjän joukot todennäköisesti liikkuvat myös sen valloittamilla alueilla ryhmittyäkseen uusiin hyökkäysasemiin.

Iso-Britannian puolustusministeriö toteaakin tiedustelupäivityksessään Twitterissä, että Venäjä todennäköisesti kerää kalustoa tällä hetkellä Siverskin suuntaan, joka sijaitsee kahdeksan kilometriä Venäjän nykyisestä eturintamasta ja kolmisenkymmentä kilometriä Lysytshanskista länteen.

Brittien mukaan on olemassa "realistinen mahdollisuus", että Venäjän välitön taktinen tavoite on Siverskin valloitus. Ennen Venäjän suurhyökkäystä Siversk oli noin 11 000 asukkaan kaupunki. Tiedossa ei ole, kuinka paljon siviiliväestöstä kaupungissa nyt on.

Siversinkin nappaaminen olisi kuitenkin vain välimaali, sillä operatiivisessa mittakaavassa Britannia uskoo Venäjän pyrkivän Slovianskiin ja Kramatorskiin, jotka sijaitsevat reilut 50 kilometriä Siverskista länteen.

– Venäjän joukot todennäköisesti pysähtyvät kerätäkseen voimia uuteen hyökkäykseen Donetskin alueella, Britannian puolustusministeriö arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat