Ensimmäinen kerta sodan 133 päivän aikana: Venäjä ei väittänyt vallanneensa metriäkään Ukrainan maata

Ensimmäistä kertaa Ukrainan sodan 133 päivän aikana Venäjä ei ole väittänyt vallanneensa uusia alueita Ukrainassa.

Kyse ei myöskään ole pelkästä tiedotuksen välipäivästä, sillä kyse on niin ikään ensimmäisestä kerrasta sodan aikana, kun amerikkalaisen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) on päätynyt samaan lopputulokseen: Venäjä ei vallannut vuorokauden aikana uusia alueita.

– Tämä tukee ISW:n arviota siitä, että Venäjän joukoilla on menossa operatiivinen tauko, ISW kirjoittaa.

Maanantaina Venäjän presidentti Vladimir Putin onnitteli sotilaitaan "Luhanskin vapauttamisesta" sen jälkeen, kun maan puolustusministeri Sergei Shoigu ilmoitti Lysytshanskin kaupungin olevan venäläissotilaiden hallinnassa.

Samalla Vladimir Putin totesi, että Lysytshanskin valtaamiseen osallistuneiden yksiköiden tulee levätä.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Vaikka Venäjä ei ilmoittanut uusista aluevaltauksista, eivät taistelut Ukrainassa ole suinkaan täysin tauonneet.

Kremlin sotilaat tekivät keskiviikkona useita pieniä ja Ukrainan pysäyttämiä hyökkäyksiä kaikilla rintamasuunnilla, ISW toteaa.

– Tällainen toiminta on johdonmukaista Venäjän operatiivisen tauon kanssa. Se ei vaadi tai tarkoita sitä, että sotatoimista luovutaan täysin, ISW kirjoittaa.

– Tässä tapauksessa se tarkoittaa sitä, että venäläisjoukot todennäköisesti rajaavat toimintansa varsin pienimuotoisiin hyökkäyksiin, ISW jatkaa.

ISW listaa Venäjän hyökänneen Koillis-Ukrainan Harkovan ja Itä-Ukrainan Bakhmutin, Siverskin ja Slovyanskin alueilla sekä Etelä-Ukrainassa Hersonin suunnalla.

Näillä pienimuotoisilla hyökkäyksillä Venäjä pyrkii luomaan edellytyksiä suuremmille hyökkäyksille samalla kun se huoltaa ja vahvistaa joukkojaan.

Taisteluiden jonkinasteisesta hiljentymisestä kertoo myös se, että Ukrainan armeijan päivittäiset arviot Venäjän sotilas- ja kalustomenetyksistä ovat olleet nyt pienempiä kuin yleensä. Näitä lukuja ei ole vahvistettu.

Lue myös:

    Uusimmat