Ukraina on määrännyt haavoittuvassa asemassa olevia asukkaita evakuoitumaan osassa etulinjan alueita – MTV seurasi sotaa

Ukrainan rynnäkköpanssarivaunu iskee Venäjän asemiin Bahmutissa 0:49
Ukrainan rynnäkköpanssarivaunu iskee Venäjän asemiin Bakhmutissa.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 2. maaliskuuta 2023.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • CSIS: Venäläisiä sotilaita on kuollut Ukrainassa vuodessa enemmän kuin kaikissa muissa Venäjän sodissa yhteensä toisen maailmansodan jälkeen
  • Sotarikostutkijat: Venäjän valtio suunnitteli ja rahoitti ainakin 20 Hersonin kidutuskammiota 
  • ISW: Venäjä valehtelee taas olevansa muka valmis rauhanneuvotteluihin
  • Zelenskyi: Bahmutin puolustajien tilanne erittäin vaikea
  • Euroopan unioni sopuun uudesta Venäjän vastaisesta pakotepaketista
  • YK: Yli 13 miljoonaa ukrainalaista on joutunut jättämään kotinsa
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

21.05: Ukraina on määrännyt haavoittuvassa asemassa olevia asukkaita evakuoitumaan osassa etulinjan alueita

Ukraina on määrännyt haavoittuvassa asemassa olevien asukkaiden pakollisen evakuoinnin etulinjan läheisyydessä maan koillisosassa sijaitsevasta Kupjanskin kaupungista ja lähialueilta.

Venäläisjoukot vetäytyivät syyskuussa avainasemassa olevista kaupungeista Harkovan alueella mukaan lukien Kupjanskista. Kaupunki sijaitsee lähellä etulinjaa, ja paikalliset ovat pelänneet, että se saatettaisiin jälleen vallata.

Harkovan alueen sotilashallinto on kertonut verkkosivuillaan, että Kupjanskin alueella on aloitettu lapsiperheiden ja liikuntarajoitteisten asukkaiden pakolliset evakuoinnit. Päätöstä perusteltiin muun muassa epävakaalla turvallisuustilanteella.

18.41: Venäjä on menettänyt tuhoisiin väijytyksiin kolmessa viikossa 130 panssaria, eikä silti ole edennyt

Ukrainan mukaan Vuhledarissa on viime viikkojen aikana käyty "sodan suurin tankkitaistelu".

14 000 asukkaan Vuhledar nousi helmikuussa otsikoihin, kun Venäjän raportoitiin kärsineen siellä katastrofaalisiksi kuvattuja tappioita.

Lisää bensaa liekkeihin heitti Ukrainan armeija, joka julkaisi taisteluista tämän päivityksen lopussa olevan videon. Siitä saa kuvan, että venäläissotilaat tekevät tutuiksi käyneitä taktisia virheitä ja tappiot ovat raskaita.

New York Timesin mukaan Venäjä menetti kolmessa viikossa pelkästään Vuhledarin alueella peräti ainakin 130 panssarivaunua ja -ajoneuvoa. Lukua ei ole vahvistettu, eikä Ukraina ole raportoinut omista tappioistaan.


Ukraina julkaisi videon venäläisten tankkiletkan tuhoamisesta 0:47

15:15: Blinken ja Lavrov keskustelivat ensimmäistä kertaa kuukausiin

CBS:n mukaan Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov keskustelivat noin 10 minuuttia New Delhissä pidetyn G20-kokouksen yhteydessä.

Yhdysvaltalaismedia kertoo Blinkenin sanoneen Lavroville, että Yhdysvallat tukee Ukrainaa konfliktissa niin kauan kuin sodan lopettaminen vaatii. Lisäksi Blinkenin kerrotaan vaatineen, että Venäjän pitäisi perua päätöksensä keskeyttää osallistuminen uuteen START-ydinsopimukseen. 

Venäjä ei kommentoinut välittömästi keskustelun sisältöä, mutta Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zakharovan kerrotaan sanoneen, että Blinken oli pyytänyt saada puhua Lavrovin kanssa.

14.21: Venäjä syyttää Ukrainaa iskusta Venäjän Brjanskin alueella, Ukraina kutsuu syytöksiä provokaatioksi

Venäjä syyttää Ukrainaa siviilien tulittamisesta Venäjän eteläosassa sijaitsevalla Brjanskin alueella.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Myhailo Podoljak kutsui Twitterissä syytöksiä tyypilliseksi, tarkoitukselliseksi provokaatioksi. Podoljakin mukaan Venäjä haluaa pelotella kansaansa perustellakseen hyökkäystään toiseen maahan.

Venäjän mukaan ukrainalainen sabotaasiryhmä oli ylittänyt maiden rajan ja hyökännyt alueelle. Venäjä kertoo asevoimiensa reagoivan Ukrainan väitettyyn hyökkäykseen pyrkimällä tuhoamaan ryhmän.

Kremlin edustajan mukaan presidentti Vladimir Putin pidetään jatkuvasti ajan tasalla tilanteesta.

13.29: Wagner-johtaja julkaisi videon, jossa univormupukuiset miehet nostavat Wagnerin banderollia katolle Bahmutissa

Venäjän Wagner-palkkasotilasjoukkojen perustaja on julkaissut tänään videon, jossa hän kertoo joukkojen taistelijoita näkyvän Bahmutin keskustassa Ukrainassa. Asiasta uutisoi Reuters.

Wagner on taistellut sen valtaamisesta kuukausia. Se on edistynyt hitaasti mutta tasaisesti ja tehnyt tuhoa Ukrainan huoltolinjoille.

Pahoin raunioituneessa Bahmutissa asui ennen sotaa 75 000 asukasta.

Wagnerin perustajan Jevgeni Prigožinin lehdistöpalvelu siteerasi häntä Telegramissa julkaistussa viestissä.

– Pojat pelleilevät ja kuvaavat kotivideoita. He toivat tämän Bahmutista tänä aamuna, käytännössä kaupungin keskustasta.

Reuters ei pystynyt heti paikantamaan videomateriaalia.

Videolla näytetään univormupukuisia miehiä nostamassa Wagnerin banderollia puoliksi raunioituneen kerrostalon katolla. Yksi miehistä näkyy tanssivan ja pitelevän kitaraa, mikä viittaa Wagnerin epäviralliseen lempinimeen "muusikot".

Ukrainan joukkojen kerrottiin varhain tänään pitäneen kiinni asemistaan Bahmutissa.

Ukrainan on arveltu joutuvan ennen pitkää vetäytymään kaupungista, mutta toistaiseksi maan hallinto ei näytä antavan periksi. Ukrainan asevoimien mukaan Bahmutiin lähetetään lisäjoukkoja, kertoi Kyiv Independent.

12.53: Scholz: Saksa käy Ukrainan kanssa keskusteluja turvatakuista

Saksa ja sen liittolaiset käyvät Ukrainan kanssa keskusteluja turvatakuista maan tulevaisuutta varten, sanoo Saksan liittokansleri Olaf Scholz. Turvatakuisiin sisältyy olettamus siitä, että Ukraina puolustaa itseään sodassa onnistuneesti, Scholz sanoi puheessaan Saksan parlamentille.

Scholz matkustaa huomenna Yhdysvaltoihin, jossa hän tapaa presidentti Joe Bidenin.

12.45: Sään lämpeneminen hidastaa maaoperaatioita Ukrainassa 

Lämpenevä sää tekee liikkumisesta Ukrainan läpi vaikeampaa, arvioi Britannian puolustusministeriö tuoreessa tiedusteluraportissaan. Sen mukaan tämä hyödyttää tyypillisesti sodan puolustautuvaa tahoa eli Ukrainaa.

Lämpötilat ovat nousseet laajalti nollan yläpuolelle, mikä on aiheuttanut mutaisia olosuhteita Ukrainan alueella.

Brittien tiedusteluraportin mukaan on lähes varmaa, että maaliskuun puoleenväliin mennessä Ukrainan läpi liikkuminen on vaikeimmillaan lämpötilojen noustessa edelleen. Tämä hidastaa maaoperaatioita ja haittaa raskaampien panssaroitujen ajoneuvojen liikkumista maastossa, etenkin Bahmutin alueella.

11.30: CSIS: Venäläisiä sotilaita on kuollut Ukrainassa vuodessa enemmän kuin kaikissa muissa Venäjän sodissa yhteensä toisen maailmansodan jälkeen

Venäläissotilaita on kuollut Ukrainan sodan aikana noin 60 000–70 000, arvioi ajatushautomo Center for Strategic and International Studies (CSIS).

CSIS mukaan Venäjältä on vuodessa kuollut ja haavoittunut Ukrainaan tehdyn suurhyökkäyksen vuoksi noin 200 000–250 000 sotilasta.

Britannian puolustusministeriö puolestaan arvioi helmikuun puolivälissä Venäjän menettäneen kuolleina ja haavoittuneina noin 175 000–200 000 sotilasta.

Ukrainan tarjoama luku "eliminoiduista" sotilaista on piirun verran vajaat 150 000. Venäjä ei ole omia tappiolukujaan juuri kommentoinut.

CSIS laskelmien mukaan Venäjä on todennäköisesti menettänyt vuoden aikana Ukrainassa enemmän sotilaissa kuin kaikissa muissa sodissaan toisen maailmansodan jälkeen.

Neuvostoliitto ja Venäjä ovat toisen maailmansodan jälkeen sotineet muun Afganistanissa (1979–1989), Tshetsheniassa (1994–1996 ja 1999–2009), Georgiassa (2008) ja Ukrainassa (2014–2023).

Jos viimeistä vuotta ei lasketa, ovat Neuvostoliitto ja Venäjä menettäneet eri konflikteissa toisen maailmansodan jälkeen yhteensä noin 33 000–49 000 sotilasta, CSIS laskee.

Eniten tappioita Neuvostoliitolle ja Venäjälle on aiemmin kertynyt Afganistanissa ja Tshetshenissa. CSIS mukaan Afganistanissa  venäläissotilaita kuoli ja katosi vuosikymmenessä 14 000–16 000. Tshetshenian sotien vastaava luku on 12 000–25 000. Eri lähteet antavat eri lukuja, mutta ne ovat pääosin samansuuntaisia.

10.41: Sotarikostutkijat: Venäjän valtio suunnitteli ja rahoitti ainakin 20 Hersonin kidutuskammiota 

Sotarikostutkijoiden mukaan Hersonin alueelta löydetty kidutuskammioiden verkosto oli Venäjän valtion suunnittelema ja suoraan rahoittama. The Mobile Justice Team -tutkijaryhmä kertoo löytäneensä Hersonin alueelta todisteita, jotka paljastavat suoraan Venäjän yhteyden ainakin kahteenkymmeneen kidutuskammioon. 

Britannian, EU:n ja Yhdysvaltojen rahoittama The Mobile Justice Team on työskennellyt ukrainalaisten sotarikossyyttäjien kanssa eri puolilla Ukrainaa ja Hersonissa, tutkien yli 71 000 raportoitua sotarikosta. 

Asiasta kertovat muun muassa The Guardian ja Reuters.

9.08: Kiina ei halua Venäjän häviävän Ukrainassa

On harhakuvitelma ajatella, että Kiina olisi jonkinlainen puolueeton sivustakatsoja Ukrainan sodassa, sanoo yhdysvaltalainen turvallisuuspolitiikan asiantuntija John R. Deni. Hänen mukaansa Kiina tukee Venäjää ja sillä on siihen hyvät strategiset perusteensa.

– Kiina ei todellakaan halua Venäjän häviävän, koska se merkitsisi sitä, että Yhdysvallat voisi kääntää enemmän huomiotaan (Euroopasta) Aasian ja Tyynenmeren alueelle, Deni sanoo STT:lle puhelinhaastattelussa.

(STT)

6.26: Puolustusministeri Kaikkonen: "Voi sanoa, että sodan loppua ei näy"

Puolustusministeriksi tällä viikolla palannut keskustan Antti Kaikkonen ei usko Venäjän sodan Ukrainassa päättyvän lähiaikoina.

– Voi sanoa niinkin, että loppua ei näy. Valitettavasti joudumme varautumaan siihen, että tämä sota kestää vielä pitkään. Toivottavaa toki, että se joku kaunis päivä päättyisi.

Suomi on päättänyt yhteensä kolmentoista asepaketin lähettämisestä Ukrainaan, Kaikkonen sanoo.

Viime viikolla Suomi poikkeuksellisesti kertoi lähettävänsä Ukrainaan Leopard-raivauspanssarivaunuja. Tätä ennen ase- ja ammuslähetysten yksityiskohdat oli salattu.

– Olen jo linjannut, että laitetaan seuraavakin paketti valmisteluun. Ukrainassa on edelleen kova tarve, Kaikkonen totesi Kymmenen uutisissa.

Samalla kun Suomi auttaa Ukrainaa, täytyy silti pitää huoli omasta kyvystä puolustautua.

– Emme voi omia varastoja tyhjentääkään. Lähdemme siitä, että molemmat hoidetaan: Omat varastot ja Ukrainan auttaminen.

– Tavaraa tulee sisään ja lähtee sitä uloskin.

Puolustusministeri Kaikkoselta synkkä arvio Ukrainan sodan kestosta 3:03
Puolustusministeri Kaikkoselta synkkä arvio Ukrainan sodan kestosta.

5.58: Ukraina väittää torjuvansa jo 80 prosenttia kaikista Venäjän ohjusiskuista

Ukrainan asevoimat kertoo Kyiv Independentin mukaan tehostaneensa ilmatorjuntaansa. Nykyisellään Ukrainan mukaan se torjuu noin 80 prosenttia kaikista Venäjän tekemistä ohjusiskuista. Asiasta kertoo Ukrainan asevoimien korkea-arvoinen komentaja Serhi Najev Facebookissa.

– Tällä hetkellä ohjusten torjuntaprosenttimme on muuttunut huomattavasti ja on 80 prosentissa, tai paikoin jopa korkeammalla. Ilmatorjuntaspesialistimme ovat kehittyneet aiempaa ammattimaisemmiksi ja kyvykkäämmiksi, Najev sanoo.

Samalla myös venäläisten kerrotaan muuttaneen toimintatapojaan sodan edetessä, minkä vuoksi Ukrainan ilmatorjuntajoukkojen on jatkuvasti analysoitava vastustajan toimintaa.

(STT)

Venäjällä käynnissä laaja ohjusisku Ukrainaan – video näyttää, kuinka ohjuksia torjutaan Kiovan yllä 1:48
Ukrainan julkaisema video näyttää, kuinka ohjuksia torjuttiin Kiovan yllä joulukuussa 2022.

5.43: Zelenskyi: "Talvi on ohi – se oli hyvin vaikea"

Keskiviikkoillan puheessaan kansalle presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi pitäneensä kolmen tunnin tapaamisen Ukrainan energiayhtiöiden johdon, lainsäätäjien ja sotilasjohdon kanssa energiajärjestelmän tilasta.

– Talvi on ohi. Se oli hyvin vaikea, eikä ole liioittelua sanoa, että jokainen ukrainalainen koki nämä vaikeudet. Tästä huolimatta olemme onnistuneet tuottamaan Ukrainalle energiaa ja lämpöä, Zelenskyi sanoi lehden mukaan.

Presidentin mukaan uhka Ukrainan energiainfrastruktuuria kohtaan jatkuu edelleen, vaikka talven vaikeimmat ajat ovatkin takana. Ukrainan tiedustelu vahvisti helmikuun lopulla, että Ukrainan energiainfrastruktuurin tuhoaminen on yhä Venäjän tavoitteena.

(STT)

23.06: Venäjä syyttää Ukrainaa lennokki-iskuista – Pietarin ilmatila suljettiin

Venäjän puolustusministeriö syyttää Ukrainaa lennokki-iskujen tekemisestä Venäjällä. Yksi ukrainalaisiksi väitetyistä droneista putosi maahan Moskovan lähistöllä. Lisäksi Venäjä kertoo joukkojensa pudottaneen kaksi lennokkia Etelä-Venäjällä.

Asiasta uutisoi muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC. 

Venäläismedia uutisoi, että Pietarin ilmatila suljettiin eilen tiistaina 200 kilometrin säteellä väitettyjen iskujen jälkeen. Ukraina ei ottanut vastuuta iskuista.

Moskovan alueen kuvernöörin Andrei Vorobjovin mukaan Moskovan alueella on pudonnut lennokki, joka todennäköisesti yritti iskeä siviili-infrastruktuuriin.

Venäläisellä energiajätti Gazpromilla on laitos noin 100 kilometrin päässä putoamispaikasta. Gazprom kertoi Venäjän valtiolliselle uutistoimistolle RIA Novostille, että sen toiminta Kolomnan alueella jatkuu.

Iskussa ei Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n mukaan tullut uhreja.

Venäläisten tiedotusvälineiden ja virkamiesten jakamissa kuvissa näkyy vaurioitunut lennokki lumipeitteisellä pellolla koivikon edessä. Gazpromin laitoksen ympärillä on runsaasti metsää.

Ulkonäöltään lennokki vastaa ukrainalaisvalmistajan Ukrjetin UJ-22 Airborne -mallia.

Ukrjetin mukaan sen kantama on 800 kilometriä, mikä riittää Ukrainasta Kolomnan alueelle.

Ukrainan sisäministerin neuvonantaja Anton Gerashchenko twiittasi kuvan lennokista.

– Se on yli 500 kilometrin päässä Venäjän ja Ukrainan rajalta. Pian Putin saattaa pelätä kovasti näyttäytyä julkisesti, sillä lennokit voivat yltää kauas, hän kirjoitti päivitykseensä.

Jos Ukraina on Kolomnan lennokin takana, se olisi lähin lennokki-iskuyritys pääkaupunkiin sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan yli vuosi sitten.

17.05: Valko-Venäjä kannattaa Kiinan rauhansuunnitelmaa

Valko-Venäjä kannattaa Kiinan esittämää rauhansuunnitelmaa Ukrainan sotaan, kertoi Kiinassa vieraileva Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukashenka keskiviikkona.

–  Tapaamme tänään hyvin vaikeina aikoina, jotka vaativat uusia, tavanomaisesta poikkeavia lähestymistapoja ja vastuullista poliittista päätöksentekoa, Lukashenka sanoi.

–  Tärkeintä on ennen kaikkea estää liukuminen globaaliin yhteenottoon, jossa ei ole voittajia. Siksi Valko-Venäjä on aktiivisesti tehnyt rauhanehdotuksia ja tukee täysin tekemäänne kansainvälistä turvallisuutta koskevaa aloitetta, presidentti jatkoi.

16.15: Zelenskyi: Taistelut Bahmutista vain kiihtymään päin – "Venäjä ei  laske ihmishenkiä"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on sanonut jokailtaisessa puheessaan kansalleen, että Itä-Ukrainan rintaman Bahmutin kaupungista käytävät taistelut ovat vain kiihtymään päin. Venäjän joukot ovat yrittäneet vallata kaupunkia kuukausitolkulla.

Zelenskyin mukaan Venäjä ei piittaa siitä, kuinka paljon ihmishenkiä se hukkaa jatkuvissa hyökkäyksissään ukrainalaisten asemiin.

– Kuten ennenkin, Bahmutin tilanne on kaikkein vaikein. Venäjä ei ollenkaan laske ihmisiä lähettäessään heitä jatkuviin hyökkäyksiin, Zelenskyi sanoi.

Ukrainan on arveltu joutuvan ennen pitkää vetäytymään kaupungista, mutta toistaiseksi maan hallinto ei näytä antavan periksi. Ukrainan asevoimien mukaan Bahmutiin lähetetään lisäjoukkoja, kertoo Kyiv Independent.

Lisää keskiviikon tapahtumia löydät täältä.

Lue myös:

    Uusimmat