Kirjeenvaihtajan kommentti: Aseistaako Kiina pian Venäjää? Joe Biden on puun ja kuoren välissä – jopa omat toivovat vahvempia toimia Kiinaa vastaan

Yhdysvalloissa presidentti Joe Bidenilta vaaditaan vahvempia toimia Kiinaa vastaan 1:44
Yhdysvalloissa presidentti Joe Bidenilta vaaditaan vahvempia toimia Kiinaa vastaan.

Yhdysvalloissa presidentti Joe Bidenilta vaaditaan vahvempia toimia Kiinaa vastaan, kirjoittaa MTV:n Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mari Karppinen.

Demokraatit ja republikaanit eivät ole monesta asiasta samaa mieltä, mutta siitä, että Kiina pitää laittaa selkä seinää vasten, puolueet ovat yhtenäisiä. Edustajainhuoneen uusi Kiina-komitea kokoontui tällä viikolla ensimmäistä kertaa eikä puolueiden huoli jäänyt epäselväksi.

Komitean puheenjohtaja, republikaani Mike Gallagher, kutsui Kiinan kanssa kilpailua olemassaolon taisteluksi ja sanoi vapauden olevan uhattuna. Demokraatit eivät ole omissa puheenvuoroissaan yhtä jyrkkiä, mutta huolissaan he silti ovat. Heitä ei huoleta pelkästään taivaalla leijunut kiinalainen vakoilupallo, vaan myös Kiinan kasvava aggressio Taiwania kohtaan. Kuulemisessa kehotettiinkin nopeuttamaan Taiwanin tilaamien amerikkalaisten aseiden ja ammuksien toimituksia.

– Kuten olemme saattaneet oppia Ukrainan kokemuksista, on paljon edullisempaa yrittää estää sotaa kuin sotia, sanoi eläköitynyt kenraaliluutlantti H.R. McMaster kirjallisessa lausunnossaan.

Uutistoimisto AP:n viime viikolla julkaistussa kyselyssä suurin osa amerikkalaisista kokee Kiinan uhaksi ja vain 40 prosenttia vastaajista oli tyytyväinen Bidenin Kiina-politiikkaan. Bidenin iskulause on ollut “emme halua konlifktia, vaan kilpailua Kiinan kanssa”, mutta on epäselvää kauan mantra vielä kantaa.

Korona lisäsi Kiina-kammoa

Amerikkalaisten luottamusta Kiinaan heikentää myös se, että FBI:n johtaja Christopher Wray sanoi julkisesti ensimmäistä kertaa tällä viikolla uskovansa, että koronapandemia sai alkunsa kiinalaisesta laboratoriosta.

Myös Yhdysvaltain energiaministeriö arvioi “alhaisella varmuudella”, että koronapandemia olisikin voinut saada alkunsa kiinalaisesta laboratoriosta. Näkemykset eivät vastaa suurimman osan Yhdysvaltain viranomaisten näkemyksiä ja joukko tutkijoita on kiirehtinyt kommentoimaan, ettei uusia todisteita ole. Kiina sanoo olevansa epäilyistä tyrmistynyt ja syyttää Yhdysvaltoja manipulaatiosta.

Valkoisen talon mukaan Yhdysvaltain viranomaisilla ei ole yhteistä näkemystä COVID-19 -viruksen alkuperästä, mutta republikaanit vaativat Bidenilta vastatoimia FBI:n näkemykseen nojaten.

Venäjäkin kiisti aikeensa Ukrainassa – entäs Kiina?

Välejä kiristää myös se, että Kiinan presidentti Xi Jingpingin odotetaan tapaavan Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähiaikoina. Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukašenka vieraili Kiinassa keskiviikkona ja Yhdysvallat näkee vierailun vievän Kiinaa lähemmäs Venäjää.

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA ja ulkoministeri Antony Blinken ovat jo varoittaneet Kiinan harkitsevan aseiden välittämistä Venäjälle. Kiina kiistää kaikki Yhdysvaltain syytökset, mutta useissa viime aikojen poliittisissa puheenvuoroissa on Yhdysvalloissa muisteltu, kuinka Venäjäkin kiisti hyökkäysaikeensa Ukrainaan. Keskusteluissa muistellaan, kuinka yli vuosi sitten Yhdysvallat varoitti Venäjän pyrkivän suurhyökkäykseen, mutta harvempi uskoi varoitusta.

Tiedämme miten siinä lopulta sitten kävi.

Juttua korjattu 2.3.2023 kello 7.19: Otsikossa luki "Aseistaako Kiina pian Ukrainaa?". Piti lukea "Aseistaako Kiina pian Venäjää?".

Lue myös:

    Uusimmat