Mainos

Uhkailua ja riehumista - näin vanhemmat kiusaavat opettajia

Opettajat kokevat työssään yhä enemmän väkivaltaa ja kiusaamista, ilmenee Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n tuoreesta työolobarometristä.

Mitä nuoremmista oppilaista on kyse, sitä useammin opettajan kiusaajina ovat oppilaan vanhemmat.

Lastentarhanopettajien kokemasta kiusaamisesta jopa 22 prosenttia on lasten vanhempien aiheuttamaa. Peruskoulun opettajien kiusaamisesta neljännes on oppilaiden aiheuttamaa ja 19 prosenttia vanhempien aiheuttamaa.

MTV Uutisten OAJ:lta saamat anonyymit tositarinat kertovat, millaista käytöstä opettajat toisinaan vanhempien taholta kohtaavat.

"Isä oli pettynyt poikansa koulumenestykseen eikä voinut hyväksyä sitä, että pojalla oli kielellisiä vaikeuksia. Poika oli käynyt ensimmäisen luokan toiseen kertaan, mutta vaikeudet jatkuivat. Kodin kanssa yhteistyö oli vaikeaa ja isän oli vaikea hyväksyä toisella luokalla tehtyjä tukitoimia pojan äidinkielen vahvistamiseksi.

Kotona lapselle oli syksyn aikana opetettu kolmannen luokan matematiikan sisältöjä ja ruotsin kielen alkeita isän ostamien kirjojen avulla. Isä vaati sitkeästi, että poika on siirrettävä kolmannelle joulun jälkeen ja perusteli asiaa kotona opetetuilla asioilla. Vanhempien tapaamisessa rehtori ja opettaja kertoivat, että kaikkien testien ja tiedon perusteella lapsi tarvitsee aikaa äidinkielen valmiuksien vahvistamiseksi. 

Jo aikaisemmin vihaiseksi tiedetty isä hermostui asiasta, kaatoi pöydän ja sanoi tietävänsä, missä rehtori ja opettaja asuvat, paiskoi ovia mennessään ja huusi: näette vielä mitä tästä seuraa."

Väkivallalla uhkailua

Toisinaan opettajat saattavat kohdata hyvinkin suoraa väkivallalla uhkailua. Tässä siitä esimerkki:

"Oppilas oli saanut isältään kaapelin pätkän, jotta "jätkät pysyy kurissa". Välituntivalvoja takavarikoi kymmenvuotiaalta kaapelin, jolla tämä ajoi koulun pihalla toisia lapsia takaa. Oppilas kiroili ja vaati "patukkaa" takaisin.

Opettaja soitti huoltajalle asiasta, ja tämä vaati opettajaa antamaan patukan takaisin heti. Opettaja ilmoitti, että isä voi tulla hakemaan patukan.

Isä tulikin moottoripyörällään koulun oven eteen, marssi luokkaan, kiroili ja vaati antamaan patukan heti pojalle tai opettaja saisi itse patukasta. Naisopettaja antoi patukan isälle, joka otti pojan mukaansa, ajeli pihalla pari ympyrää ja hävisi."

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.