Tytti Yli-Viikarin tie nousi pystyyn – potkut olivat lailliset

Erikoishaastattelussa Tytti Yli-Viikari 22:06
Erikoishaastattelussa Tytti Yli-Viikari (Viiden jälkeen 12.10.2021)

Korkein hallinto-oikeus (KHO) hylkäsi perjantaina Valtiontalouden tarkastusviraston VTV:n entisen pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin valituslupahakemukset irtisanomisistaan. Irtisanomispäätökset tulivat näin lainvoimaisiksi.

Eduskunta irtisanoi Yli-Viikarin VTV:n pääjohtajan paikalta kesällä 2021. Yli-Viikari aikoi palata hoitamaan ylijohtajan taustavirkaansa virastossa, mutta VTV irtisanoi hänet siitäkin.

Tätä ennen Yli-Viikari oli tuomittu virka-aseman väärinkäyttämisestä, virkavelvollisuuden rikkomisesta sekä kavalluksesta. Syytteet liittyivät muun muassa VTV:n virkamiehen kanssa tehtyyn lainvastaiseen virkasopimukseen sekä Yli-Viikarin lentopisteiden käyttöön. Myös tämä tuomio tuli lopulliseksi aiemmin tällä viikolla, kun korkein oikeus ei myöntänyt Yli-Viikarille valituslupaa.

Menetti eduskunnan ja VTV:n luottamuksen

Yli-Viikari haki KHO:sta valituslupaa Helsingin hallinto-oikeuden ratkaisuun. Hallinto-oikeus oli hylännyt Yli-Viikarin valitukset irtisanomisistaan, koska se katsoi, että eduskunta ja VTV olivat perustellusti menettäneet luottamuksensa Yli-Viikariin.

Hallinto-oikeus korosti, että VTV:n asema valtionhallinnossa on merkittävä ja sen pääjohtajan virassa toimivalta edellytetään luotettavuutta ja erityistä huolellisuutta.

Oikeuden mukaan Yli-Viikari oli eduskunnan tarkastusvaliokunnassa muun muassa kieltäytynyt kertomasta lentopisteiden käytöstä ja suhtautunut piittaamattomasti matkasuunnitelmien ja -laskujen laatimiseen.

–  Hallinto-oikeus katsoo, että eduskunta on voinut arvioida edellä mainittujen seikkojen heikentäneen eduskunnan luottamusta valittajan kykyyn toimia pääjohtajan tehtävässä ja ottaa kokonaisharkinnassa huomioon myös asian käsittelyssä ilmenneen valittajan kykenemättömyyden ymmärtää omaa vastuutaan pääjohtajana, oikeus sanoi.

Oikeuden mukaan samat teot heikensivät Yli-Viikarin edellytyksiä toimia myös VTV:n ylijohtajan virassa ja johtivat siihen, että virastolla ei ollut enää luottamusta tämän edellytyksiin ja kykyyn toimia johtavassa asemassa.

 

Lue myös:

    Uusimmat