Tytöt ylioppilaskirjoituksissa poikia parempia

Tyttöjen hyvät yo-tulokset siivittivät MTV3:n lukiovertailussa parhaiten pärjänneet koulut menestykseen.

opiskelijoita

Vertailussa parhaiten menestyneissä kouluissa jopa kaksi kolmannesta kevään ylioppilaista oli tyttöjä, ja he myös kirjoittivat poikia paremmat paperit.

Reetta Nurmo kirjoitti tänä keväänä ylioppilaaksi Helsingin Ressun lukiosta hyvien tyttöjen seurassa. MTV:n uutisten lukiovertailussa ykköspaikan kaapanneen Ressun ylioppilaista jopa 72 prosenttia oli tyttöjä.

- Ehkä tytöt poikia helpommin tarttuvat kilpailuhenkisyyteen, jota esimerkiksi minun omassa koulussani on ollut. Voi olla että sellaiset seikat vaikuttavat siihen, että tytöt kirjoittavat paremmin kuin pojat, Reetta Nurmo sanoo.

Tytöt määräsivät tahdin myös muissa kärkipään lukioissa. Vertailun huippukouluissa vain joka kolmas oli poika. Näissä lukioissa tytöt kirjoittivat keskimäärin puolitoista puoltoääntä paremmat paperit kuin pojat.

Koko maan ylioppilaista 59 prosenttia oli tänä keväänä tyttöjä. Vain yhdessä kärkipään lukioista, Helsingin Gymnasiet Lärkanissa, pojat olivat enemmistössä, ja muutamassa koulussa sukupuolijakauma oli tasaisempi.

Vertailussa heikommin menestyneissä lukioissa tyttöjen ja poikien suhde noudatteli valtakunnallista keskiarvoa.

Helsingin kasvatustieteen laitoksen professori kieltää jyrkästi julkisuudessa aika ajoin esitetyn väitteen lukioiden muuttumisesta tyttövaltaisiksi.

- Se ei pidä paikkansa, lukiot eivät ole tyttöistymässä, Suomen lukioissa saavutettiin tyttöenemmistö 40-luvun lopussa, sanoo professori Elina Lahelma Helsingin yliopiston kasvatustieteen laitokselta.

Elina Lahelman mielestä tyttöjen on lähes pakko menestyä koulussa poikia paremmin, koska ainoastaan hyvällä koulumenestyksellä he takaavat itselleen mahdollisuudet menestyä tulevaisuudessa miesvoittoisilla työmarkkinoilla.

- Suomalaiset nuoret naiset ovat aika realistisia siinä mielessä, että he tietävät että ainoa tapa päästä johonkin muuhun kuin todella huonosti palkattuun todella raskaaseen työhön on se, että satsaa koulutukseen, Lahelma jatkaa.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 09.06.2004)

Lue myös:

    Uusimmat