Tytöille järjestettävät "kuukautisjuhlat" jakavat mielipiteitä: "Me ansaitsemme juhlat, hitto vie"

1:19
Onko sinulla runsaat kuukautiset? Nämä ongelmat tunnistat.

Kuukautisjuhlissa juhlistetaan ensimmäiset kuukautisensa saanutta tyttöä lahjoin ja leivoksin. Mielipiteet juhlista jakautuvat.

Kuukautisjuhlat ovat nettikansalle jo tuttu ilmiö – onhan idea niistä kiertänyt netissä jo vuosia. Juhlien ajatuksena on vähentää kuukautisiin liittyvää häpeää ja tabuja.

Hauskoissa juhlissa nuoren ensimmäisiä kuukautisia juhlistetaan kakun ja asiaan kuuluvien lahjojen voimin.

– Maailmassa, jossa juhlimme kaikkea lapsen sukupuolen paljastamisesta lemmikkiemme syntymäpäiviin, on mahtavaa juhlia jotakin niin monumentaalista kuin kuukautisia, BBC:n Harvey Day toteaa.

Ilmiöstä kertovan tekstinsä oheen Harvey listasi teemajuhlien tärkeimmät asiat. Ne ovat:

  • Red velvet -tyylinen kakku
  • Tamponiteemaiset keksit
  • Karpalomehu
  • Juhlien leikit, kuten "kiinnitä tamponi vaginaan" vanhaa "kiinnitä häntä aasille" -leikkiä mukaillen
  • Aiheeseen sopiva soittolista, jonka kappaleissa juhlitaan naiseutta

52 prosenttia häpesi ensimmäisiä kuukautisiaan

Kuukautisjuhlille saattaa todella on tarvetta. Kuukautiskuppeja valmistavan Diva Internationalin kyselyssä selvisi, että 52 prosenttia naisista oli kokenut häpeää saatuaan ensimmäiset kuukautisensa. 43 prosenttia oli jopa pelännyt niitä.

Neljäsosa ei ollut tiennyt lainkaan, mitä heidän pitäisi kuukautisten alettua tehdä.

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

– Kuukautisjuhlat ovat naisille ja tytöille mahdollisuus nauraa kuukautismokilleen sen sijaan, että he kokisivat olevansa ällöttäviä, koska veri vuosi ja tahrasi heidän vaatteensa; samalla saa mahdollisuuden murtaa myyttejä, kuten sen, ettei kuukautisten aikana voi tulla raskaaksi, Realsimple-sivuston toimittaja Claudia Fisher vihjaa.

Juhlissa tyttöjen kanssa voi jutella esimerkiksi epäsäännöllisistä kuukautisista ja ehkäisystä. Heille voi kertoa, miten hormonit vaikuttavat kehoon ja mielentilaan.

– Miten tytöt tietäisivät, että on normaalia, että kehoa särkee ja että saa kivuliaita kramppeja, jos emme kerro tätä heille? Tuo kaikki on pelottavaa nuorelle tytölle, varsinkin, jos se tapahtuu ilman varoitusta, Claudia huomauttaa.

"Me ansaitsemme juhlat, hitto vie"

Juhlissa nuorelle voi antaa asiaankuuluvia lahjoja, kuten erilaisia kuukautissiteitä, tamponeja ja kuukuppeja. Näistä juhlien sankari voi löytää itselleen sopivan vaihtoehdon.

– Viimeiseksi ja suoraan sanoen: me ansaitsemme juhlat, hitto vie. Tunnen ihmisiä, joiden kuukautiset alkoivat nelosluokalla, 9- tai 10-vuotiaina – siinä on paljon käsittelemistä noin nuorelle. Ensimmäisten kuukautisten juhlat rohkaisevat innostumaan siitä, että "tulee naiseksi"; ne vähentävät epävarmuutta ja pelkoa, Claudia sanoo.

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Mielipiteet juhlista jakautuvat

Kuukautisjuhlien trendi räjähti ihmisten tietoisuuteen vuonna 2017, kun kuvat 12-vuotiaan Brooke Leen kuukautisjuhlasta kiersivät Twitterissä.

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Mielipiteet juhlista ovat kuitenkin jakautuneet voimakkaasti.

– Tervetuloa 40 vuoteen täynnä kipua ja verta ja sitä, että yrität olla tulematta raskaaksi. Upea syy juhlia, Kim Forster vitsailee Facebookissa.

– Kysyin asiaa tyttäreltäni ja hän sanoi: "Aiotko pitää juhlat, kun omat kuukautisesi loppuvat", hah, Amanda Renee Woods sanoo.

– Meidän täytyy normalisoida kuukautiset, Crystal Li sanoo Twitterissä.

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Osa pitää ideaa omituisena.

– Mielestäni tämä panee liikaa painetta lapsen harteille: hän ajattelee, että kaikki muuttuu. Antakaa lasten olla! Älkää saako asiaa kuulostamaan siltä, että lapsi on muuttunut toiseksi yhdessä yössä, Lauren Darcy sanoo.

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

"Kasvaessani kuukautisten alkaminen oli noloa"

CBC:n Jo Davies iloitsee kuukautisjuhlista, sillä naisen mukaan aikuisetkaan ihmiset eivät voi puhua kuukautisista suoraan "kikattamatta kuin 9-vuotiaat". Hän törmäsi trendiin nähtyään sitä käsittelevän YouTube-videon.

– Kasvaessani kuukautisten alkaminen oli kivuliasta, noloa ja kiusallista. Koulussa siitä tuli taas yksi uusi kilpailu: tytöt, joilla jo oli ne, vastaan tytöt, joilla ei ollut, Jo kuvaa.

Jon mukaan isän tuki ja mahdollisten juhlien järjestäminen merkitsevät tytölle paljon. Hänen oma isänsä sai tietään Jon kuukautisten alkaneen, koska tämän äiti kertoi asiasta; Jo itse ei kehdannut puhua aiheesta.

– Ei ole liioittelua sano, että isän rakkaus ja tuki on ehdottoman elintärkeää nuoren naisen itsetunnolle. Jos se, että isät auttavat pitämään kuukautisjuhlat (tai auttavat suunnittelemaan ne) auttaa näiden isien tyttäriä kasvamaan itsevarmoiksi, vahvoiksi naisiksi, sanon vain tämän: antaa heidän kaikkien syödä kakkua!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja