Tyrvään kirkon polttaja tuomittiin viideksi vuodeksi vankeuteen

Tyrvään vanhan kirkon tuhopoltosta syytetty on tuomittu Vammalan käräjäoikeudessa viideksi vuodeksi vankeuteen. Syytetty tuomittiin myös maksamaan korvauksia vakuutusyhtiölle ja seurakunnalle yhteensä noin 1,3 miljoonaa euroa.

Tyrvään vanhan kirkon tuhopoltosta syytetty 30-vuotias Miku Kristian Saarinen on tänään tuomittu Vammalan käräjäoikeudessa viideksi vuodeksi vankeuteen.

Käräjäoikeus katsoi tuhopolton rikoslaissa määritellyksi törkeäksi tuhotyöksi. Syytetyn asianajaja ilmoitti, että tuomiosta valitetaan hovioikeuteen. Syytetty pyysi päästä mielentilatutkimukseen, mutta käräjäoikeus ei suostunut pyyntöön.

Syytetty tuomittiin myös maksamaan korvauksia vakuutusyhtiölle ja seurakunnalle. Korvausten yhteissumma on noin 1,3 miljoonaa euroa. Oikeus katsoi, että kirkon jälleenrakennustyöhön annetut lahjoitukset eivät vähennä syytetyn vahingonkorvausvelvollisuutta.

Tyrvään keskiaikainen kivikirkko paloi varhain aamulla 21. syyskuuta 1997. Norjan Pyhälle Olaville omistettu kirkko on rakennettu 1500-luvun alussa. Sisustus oli 1600- ja 1700-luvuilta. Sisustus ja muut puuosat tuhoutuivat palossa. Pystyyn jääneiden kivirakenteiden varaan on rakennettu uusi kirkko, jonka vihkiäiset ovat kesällä.

Kumppani vei autolla kirkon luo

Kirkon polttamisesta tuomittu mies vangittiin viime vuoden lokakuun lopulla. Häntä epäiltiin heti palon jälkeen tuhopolttajaksi. Mies oli tuolloin pari päivää pidätettynä, mutta pääsi sitten vapaalle jalalle. Kun poliisi ryhtyi tutkimaan juttua uudelleen viime syksynä, hän tunnusti teon.

Viime syksyn poliisitutkinnassa käytettiin hyväksi mm. telekuuntelutietoja. Mies on kotoisin Vammalasta, mutta hänellä ei ole viime aikoina ollut vakituista asuinpaikkaa. Vuosien mittaan mies on syyllistynyt useisiin rikoksiin ja istunut vankilassakin.

Oikeuden istunnossa kävi ilmi, että syytetty oli murtautunut kirkkoon anastaakseen sieltä kirkkoviiniä, mitä museokirkossa ei kuitenkaan ollut. Syytetty kertoi olleensa sekavassa mielentilassa, koska oli pitkään käyttänyt sekaisin alkoholia, korvikeaineita, lääkkeitä ja huumeita.

Miehellä oli ollut mukanaan kumppani, joka oli vienyt hänet autolla kirkon luo. Kumppanin osalta syyttäjä on tehnyt syyttämättäjättämispäätöksen.

Palavista kynttilöista alkeellinen aikasytytin


Mies oli murtautunut kirkkoon rikkomalla asehuoneen vieressä olevan ikkunan ja vääntämällä suojakalterin sivuun. Ikkuna oli maasta kahden metrin korkeudella.

Mies oli kuljeskellut pimeässä kirkossa etsien viiniä. Kun viiniä ei löytynyt, hän anasti kirkosta muutamia vanhoja Raamattuja ja kukkamaljakkona käytetyn saviastian.

Syytetty oli sytyttänyt kirkon tuleen kynttilöiden avulla. Hän oli asettanut palavia kynttilöitä kirkon puupenkkien alle ja muuallekin kirkkoon. Näin muodostui eräänlainen aikasytytin. Palo kehittyi täyteen voimaansa vasta parin-kolmen tunnin kuluttua sytyttämisestä.

Kirkon polttamista syytetty piti järjettömänä päähänpistona. Miehen mukaan kirkon polttaminen tuli hänen mieleensä sen jälkeen kun hän oli jo tullut ulos kirkosta. Siksi hän meni sisälle vielä uudelleen. Miehen kertoman mukaan polttamisen tarkoituksena oli häivyttää murron aikana mahdollisesti jääneet sormenjäljet.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja