Työtodistusriitoja ratkotaan oikeudessa

Apulaisoikeuskansleri Jukka Pasasen mielestä työnantaja syyllistyy uuteen rikokseen, jos hän toistamiseen kieltäytyy kirjoittamasta pyydettyä työtodistusta. Tämän tulkinnan seurauksena Orimattilassa käydään ensi viikolla harvinaista oikeudenkäyntiä.

Työsopimuslain säännösten rikkomisesta syytetään käräjäoikeudessa entistä kaupunginvaltuutettua ja yrittäjäyhdistyksen puheenjohtajaa, joka pyöritti huonekalualan markkinointiyritystä. Orimattilalaisessa yrityksessä työskennellyt nainen ei ole saanut lainkaan todistusta vuonna 1994 päättyneestä työsuhteesta, vaikka on pyytänyt sitä ensin itse ja vuodesta 1995 lähtien viranomaisten tuella. Miespuolinen työnantaja on poliisikuulusteluissa ilmoittanut, ettei tule ikinä toimittamaan kyseistä todistusta.

Uudenmaan työsuojelupiirin ylitarkastaja Hannu Helminen laskee, että kiistan eri vaiheet ovat vaatineet 15-20 viranomaisen perehtymistä. Työtunteja on hänen arvionsa mukaan kulunut kaikkiaan liki 100 000 markan arvosta.
-Hämmästyttää ylipäätään, että työtodistuksen antamisesta nousee jatkuvasti näitä kiistoja. Lain minimi ei sentään vaadi kuin virkkeen tai pari tekstiä. Sama koskee palkkatodistuksia. Työ- ja palkkatodistukset eivät ole työntekijälle pelkkä periaatekysymys. Ne ovat keino osoittaa edellinen työsuhde ja samalla ansiosidonnaisen päivärahan saamisen ehto.

Virhe yleensä tahaton

Uudenmaan työsuojelupiiri sai viime vuonna käsiteltäväkseen 125 työtodistuksiin liittyvää epäselvyyttä. Lakia rikotaan joko laiminlyömällä kokonaan velvollisuus kirjoittaa työtodistus tai laatimalla vääränlainen. Työnantajat esimerkiksi arvioivat ajoittain pyytämättä työn laatua tai työsuhteen loppumisen syitä. Ylitarkastaja Helmisen mukaan kyse on tavallisesti tahattomasta laiminlyönnistä, jonka työnantaja korjaa sen jälkeen kun työsuojelupiiri on ottanut yhteyttä. Apulaisoikeuskansleriin turvautuminen on työtodistusriidoissa harvinaista.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat