Mainos

Työryhmä: Valtion, kuntien ja terveydenhuollon tietojärjestelmät yhteen

Ministeri Antti Tanskasen vetämä kasvutyöryhmä esittää julkisen sektorin tietojärjestelmien jättiremonttia.

Antti Tanskasen työryhmä nostaisi Suomen kasvuun suurella tietojärjestelmäremontilla. Tanskasen mukaan säästöjä syntyisi, jos valtion, kuntien ja terveydenhoidon tietokoneet sopisivat yhteen. Tähän tehtävään pitäisi palkata koko Suomen it-pomo.

Valtiovarainministeriön pitäisi nimetä organisaation yläkertaan henkilö, jonka vastuulla olisi koko julkisen sektorin tietohallintojen kehittäminen. Ja lopputuloksen pitää olla sellainen että kaikki julkisen sektorin tietojärjestelmät keskustelevat keskenään niin että väliportaita ei saa olla, Antti Tanskanen, kasvutyöryhmän puheenjohtaja sanoo.

Valtion tietojärjestelmille on jo haettu yhteistä säveltä, mutta Suomen sadoissa kunnissa on monen kirjavia järjestelmiä.

Pääministeri Mari Kiviniemi patistelee it-remonttia eteenpäin.

- Kunnat ovat itsehallinnollisia organisaatioita, joten totta kai tämä työ tullaan tekemään hyvässä yhteistyössä kuntien kanssa. Mutta kyllä kaikkien osalta on niin, että hyödyt ovat niin isot ja kustannussäästöt niin suuret että tässä työssä kuntien ja valtion kannattaa edetä ripeästi.

Työryhmä ei hae lisää tuottavuutta ihmisten työtahtia kiristämällä.

- Kyllä sitä tuottavuuden kasvua pitää hakea nimenomaan korvien välistä eikä ihmisten selkänahasta. Työt pitää organisoida paremmin, työelämässä pitää olla joustoa ja hyvää johtamista, Kiviniemi sanoo.

Ei pelkästään tietojärjestelmiä

Tietojärjestelmäremontin lisäksi työryhmä esittää muutakin: yliopisto-opetukseen lisää laatua ja kansainvälisyyttä, lasten ja nuorten syrjäytymistä on ehkäistävä ja Kilpailuviraston resursseja lisättävä. Uusi asia on kilpailuneuvosto, jossa asiantuntijat seuraisivat kilpailun toimivuutta.

- Minusta tuntuu että Kilpailuviraston aika ja energia menee yksittäisten epäkohtien peräänkatsomiseen, mutta sillä pitäisi olla mahdollisuus aloitteellisuuteen, tehdä ehdotuksia järjestelmän uudistamiseksi, Tanskanen sanoo.

Tanskasen ryhmä muistuttaa, että kilpailu on otettava järjestelmällisesti huomioon erityisesti kauppapaikkojen kaavoituksessa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.