Työpaikkakiusaaminen yhdistettiin vaarallisiin sydänongelmiin

Tuoreen Europen Heart Journal -julkaisussa ilmestyneen tutkimuksen mukaan työpaikalla kiusatuksi tulleet ihmiset ovat suuremmassa riskissä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, kuten sydänkohtauksiin ja aivoinfarkteihin. Tutkimuksesta kertovat muiden muassa Medical Xpress sekä NBC News.

Yli 79 000:ta tanskalaista ja ruotsalaista työntekijää tarkastellut tutkimus osoittaa yhteyden sydän- ja verisuontitautien sekä työpaikkakiusaamisen välillä.

Tutkimusta johtanut Kööpenhaminan yliopiston tohtoriopiskelija sanoi, että vaikka tutkimus osoittaa vain yhteyden, ei syy-seuraussuhdetta, työnantajien ja kansallisten hallitusten on otettava löydökset vakavasti.

Yhdeksän prosenttia tutkituista työntekijöistä joutui työpaikallaan kiusaamisen kohteeksi. Väkivaltaa työpaikalla oli kokenut 13 prosenttia osallistujista.

Videolla kerrotaan, mitkä ovat työuupumuksen merkit. Artikkeli jatkuu videon alla.

6:56

Lähes 60 prosenttia suurempi riski sydänongelmiin

Tutkimukseen valikoiduilla 18–65-vuotiailla henkilöillä ei ollut ennestään sydän- ja verisuonitauteja. He olivat osallistuneet kolmeen eri tutkimukseen vuosina 1995–2011, ja heitä oli seurattu siitä asti. Tutkimusten alussa työntekijöiltä kysyttiin työpaikalla kokemastaan kiusaamisesta.

Osallistujia kohdanneet sydän- ja verisuonisairaudet sekä niistä aiheutuneet kuolemat kerättiin kansallisista rekistereistä.

Neljä prosenttia osallistujista, reilut 3200 työntekijää, sairastui tutkimusaikana sydän- ja verisuonitauteihin.

Aineistoa analysoituaan tutkijat huomasivat, että työpaikkakiusatuilla oli 59 prosenttia todennäköisemmin sydänsairaus tai heitä oli hoidettu sairaalassa sydänkohtauksen tai aivoinfarktin vuoksi kuin osallistujia, joita ei kiusattu työpaikoilla.

On mahdollista, että työpaikkakiusaamiseen liittyvät stressitekijät heikentävät työntekijän mielenterveyttä ja ajavat epäterveellisiin elintapoihin, kuten tupakointiin ja runsaaseen alkoholin käyttöön. Stressi voi myös nostaa verenpainetta ja lisätä näin riskiä sydänsairauksiin.

Ei suoraa yhteyttä

Tutkimusta on arvosteltu siitä, että se osoittaa ainoastaan yhteyden, ei syy-seuraussuhdetta, työpaikkakiusaamisen sekä sydän- ja verisuonisairauksien välillä. Lisäksi osallistujien tupakoinnista ja muista mahdollisesti sairastumisriskiin vaikuttavista tekijöistä ei kerätty riittävästi tietoa.

Tuloksia ei kuitenkaan pitäisi sivuuttaa olankohautuksella jo pelkästään työpaikkakiusaamisen yleisyyden vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja