Vaivaako kohonnut verenpaine? Näin alennat verenpainetta ilman lääkitystä

Koholla olevaa verenpainetta voi alentaa terveellisillä elämäntavoilla.

Milloin olet viimeksi mittauttanut verenpaineen? Kohonnut verenpaine vaivaa monia suomalaisia. Elämäntavoilla on kuitenkin suotuisia vaikutuksia verenpaineeseen. Parhaimmillaan muutamalla muutoksella ruokavaliossa voi tiputtaa verenpaineen takaisin normaalille mallille.

Koholla olevasta verenpaineesta puhutaan silloin, kun yläarvo on yli 140 tai ala-arvo yli 90. Verenpainetta voi jokainen alentaa muutamilla ”kotikonsteilla”, mutta mikäli nämä konstit eivät tehoa, voidaan verenpainetta alentaa myös lääkkeillä.

Time-lehti listasi seitsemän helppoa kotikonstia, joilla voi alentaa verenpainetta. Näiden helppojen muutosten lisäksi on syytä muistaa, että tupakoinnin lopettaminen, ylipainon pudottaminen, suolan vähentäminen, kuidun lisääminen ruokavalioon sekä kaliumin ja magnesiumin saannista huolehtiminen auttavat alentamaan verenpainetta.

1. Liiku säännöllisesti

Säännöllisellä liikunnalla on lukuisia hyviä vaikutuksia terveyteen. Yksi niistä on verenpaineen ylläpitäminen tasaisella tasolla. Vähintään puoli tuntia päivässä useampana päivänä viikossa auttaa alentamaan verenpainetta.

2. Keskity hengittämiseen

Syvään hengittäminen rentouttaa ja voi auttaa alentamaan koholla olevaa verenpainetta.

3. Rentoudu

Vastaavasti stressi ja esimerkiksi vihaisuus voivat nostaa verenpainetta. Jo lyhytaikainen stressi voi näkyä koholla olevassa verenpaineessa. Avuksi voi kokeilla erilaisia rentoutusharjoituksia.

4. Vältä kahvia ja alkoholia

Toiset ovat herkempiä kahvin sisältämälle kofeiinille kuin toiset, mutta kahvin on todettu toisinaan nostavan verenpainetta. Kahvin ja alkoholin rajoittaminen saattaakin auttaa tehokkaasti kohonneeseen verenpaineeseen.

5. Juo enemmän teetä

Vuonna 2014 julkaistussa tutkimuksessa todettiin säännöllisen teen juonnin alentavan kohonnutta verenpainetta. Erityisesti vihreällä teellä todettiin hyviä vaikutuksia. Toisella sijalla oli musta tee.

6. Syö mustikoita

Floridalaisyliopiston tutkimuksessa vuodelta 2015 selvisi, että kourallinen mustikoita päivässä voi alentaa koholla olevaa verenpainetta.

7. Jogurtti

Jogurtti sisältää probiootteja, joiden on tutkittu ylläpitävän terveellistä verenpainetta. Probiootit voivat myös alentaa kohonnutta verenpainetta parantamalla kolesterolia ja alentamalla verensokerin tasoja.


***

Kohonnut verenpaine - salakavala yllättäjä 25:35

Lue myös:

    Uusimmat