Työntekijöiden hyvinvointi nostaa kannattavuutta

Työelämän laadun kehittäminen on Työterveyslaitoksen tuoreen tutkimuksen mukaan kannattavaa myös yrityksen menestymisen kannalta. Tutkimus kumosi myös aiemmat käsitykset, joiden mukaan iäkkäät olisivat nuorempia uupuneempia tai että toimihenkilöt voisivat muita työntekijöitä huonommin.

Työtä Uudenkaupungin autotehtaassa

Uupumus liittyi enemmän työelämän laatuun kuin työntekijän ikään, asemaan tai sukupuoleen. Tutkimuksessa oli mukana 235 metalliteollisuuden ja vähittäiskaupan yritystä. Kyselyyn vastasi yritysten lähes 2600 työntekijää, toimihenkilöä tai johtajaa.

Työpaikoilla, joissa työelämän laatu koettiin hyväksi, työntekijöistä vain yhdeksän prosenttia tunsi vakavaa uupumisasteista väsymystä. 55 prosenttia ei tuntenut minkäänlaista väsymystä, sanoo tutkija Pirjo Tuuli Eläketurvakeskuksesta. Työpaikoilla, joissa työelämän laatu osoittautui heikoksi, peräti 17 prosenttia koki vakavaa väsymystä ja vain 46 prosenttia ei kärsinyt väsymysoireista lainkaan. Tutkimuksessa uupumusasteinen väsymys eroaa työuupumuksesta, koska siihen ei välttämättä liity heikentynyttä ammatillista itsetuntoa ja kyynisyyttä. Työelämän laatu oli heikko noin 40 prosentissa kaupan- ja metallialan työpaikoista ja hyvä noin 17 prosentissa työpaikoista. Työelämän laatua mitattiin viidellä mittarilla eli työtoiminnan organisoinnilla, työn hallinnalla, työpaikan ristiriidoilla, työn psyykkisillä vaatimuksilla sekä esimiesten tuen määrällä.

Nuoret uupuvat kaupan alalla

Tutkimuksen mukaan ikävuodet eivät välttämättä ole uupumuksen aiheuttajia. Kaupan alalla nuoret alle 35-vuotiaat olivat selvästi uupuneempia kuin iäkkäämmät eli 45-54 vuotiaat. Sen sijaan metalliteollisuudessa kaikenikäiset olivat yhtä väsyneitä. Ikääntyvät olivat kuitenkin molemmilla toimialoilla työpaikkaansa sitoutuneempia, sanoo Tuuli. Metalliteollisuudessa naisten psyykkinen hyvinvointi oli parempi kuin miesten ja he olivat myös miehiä sitoutuneempia työpaikkaansa. Kaupan alalla taas miehet voivat naisia paremmin, mutta tämä saattaa tutkijan mukaan selittyä sillä, että sillä alalla miehet ovat usein esimiesasemassa. Toimihenkilöt voivat vastoin viimeaikaisia käsityksiä työntekijöitä paremmin, vaikka heillä työtahti oli kiireisempi. Metallialalla työntekijät kokivat toimihenkilöitä enemmän myös työuupumusta.

Työelämän laatu tuo yritykselle menestystä

Yritys menestyy, kun työn psyykkiset vaatimukset ovat kohdallaan, työ on hyvin organisoitu ja työntekijöille tarjotaan koulutus- ja kehittymismahdollisuuksia. Työaikojen joustavuudella, esimiestuella, tiimityöllä sekä palkan sitomisella liiketuloon voidaan edistää työntekijöiden sitoutumista. Tätä kautta voidaan lisätä myös yrityksen menestymistä, katsoo professori Sinikka Vanhala Helsingin kauppakorkeakoulusta. Huonosti menestyneissä yrityksissä henkilöstön työkyky on useammin huonompi kuin hyvin menestyneissä yrityksissä, sanoo Vanhala.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat