Työntekijät pessimistisinä tulevaisuudesta

Palkansaajien arviot työllisyystilanteen muutoksesta ovat pessimistisiä jo kolmantena vuotena peräkkäin. Työ- ja elinkeinoministeriön työolobarometrin mukaan noin neljä kymmenestä palkansaajasta uskoi työllisyystilanteen heikkenevän.

Talouden epävarmuus näkyy palkansaajien luottamuksessa työllisyystilanteeseen. Viime vuonna 38 prosenttia palkansaajista uskoi työllisyystilanteen heikkenevän. Viidennes uskoi jo parempaan, mutta kaiken kaikkiaan luottamus jää silti vielä selvästi miinukselle.

Erityisen huono luottamus on julkisella sektorilla. Esimerkiksi kunnissa työskentelevistä 61 prosenttia uskoi, että oman työpaikan taloudellinen tilanne heikkenee.

Myös lomautusuhan kasvu näkyy erityisesti kunnissa. Vielä vuonna 2012 joka kymmenes kunnissa työskennellyt palkansaaja arveli, että lomautus on mahdollinen. Viime vuonna luku oli noussut lähelle neljännestä, 23 prosenttiin.

"Yt-neuvotteluiden kohdistaminen harkintaan"

 Työministeri Lauri Ihalaisen mukaan epävarmuutta tuovien yt-neuvottelujen tarkempaa kohdistamista pitäisikin miettiä.

- Meidän pitäisi tehdä jotain, että kun ne yt-neuvottelut lähtevät aika laajasti liikkeelle, niin pitäisi ymmärtää, että se epävarmuus kylvetään sitten tosi isoon porukkaan vaikkei niin isoa joukko irtisanotakaan, Ihalainen sanoo.

Kohdistetaanko teidän mielestänne yt-neuvottelut liian isolle joukolle?

- Ymmärrän tavallaan näiden pelisääntöjen mukaan, että se voi olla näin. Mutta tässä olisi syytä tehdä suurta harkintaa, koska siitä seuraa helposti tahtomaattaan ilmiö, jossa monessa perheessä mietitään, että kuka joutuu lähtemään ja mitä se vaikuttaa, vaikkei sitten joudukaan irtisanotuksi, Ihalainen jatkaa.

Muutoksia ja uuden oppimista

Suomalaiseen työelämään kuuluu kuitenkin jotain positiivistakin. Yli neljä viidestä palkansaajista koki, että työpaikalla voi oppia jatkuvasti uutta.

Myös joustavan työajan käyttö on yleistynyt, ja etätyökin on kasvattanut suosiotaan edellisvuodesta. Silti moni kokee työtahdin entisestään kiristyneen. Niin ikään tasapuolinen kohtelu, avoimuus sekä luottamus johdon ja työntekijöiden välillä ovat parantuneet.

Työnantajan kustantamaan koulutukseen osallistui yli puolet vastaajista. Koulutuksesta nauttivat kuitenkin enemmän korkeammin koulutetut. Ylemmät toimihenkilöt nauttivat oppimismahdollisuuksista puolet enemmän kuin tavalliset työntekijät.

Lue myös:

    Uusimmat