Selvitys: Työntekijät jäävät pomoja useammin pois töistä ennen aikojaan

Eläkettä saadaan eri palkansaajaryhmissä pitkälti samassa suhteessa tehtyyn työuraan ja ansioihin nähden, ilmenee Eläketurvakeskuksen selvityksestä.

Sosioekonomisia eroja käsittelevän raportin mukaan eri palkansaajaryhmien työurat eivät pituudeltaan juuri eroa toisistaan, mutta ne sijoittuvat eri ikävaiheeseen.

Merkittäviä eroja on kannustinkarttuman käytössä. Palkansaajaryhmistä työntekijät jäävät tai joutuvat jäämään muita useammin pois työstä jo ennen vanhuuseläkeikää, esimerkiksi työttömyyden tai työkyvyttömyyseläkkeen kautta.

Yli 63-vuotiaan kannustinkarttumaa hyödyntävätkin eniten ylemmät toimihenkilöt.

Palkansaajakeskusjärjestö SAK huomauttaa, että varhaiseläkkeitä tarvitaan yhä, sillä huomattavalla osalla työntekijöistä ja toimihenkilöistä vanhuuseläkeaikaa edeltää työkyvyttömyyseläke tai työttömyys. Toinen keskusjärjestö STTK katsoo, että eläköityminen työttömyyden tai työkyvyttömyyden kautta luo suuret paineet eläkeneuvotteluihin. Työelämän laatuun ja sosiaalipolitiikkaan liittyvien kysymysten on oltava vahvasti esillä.

Akava muistuttaa omassa kannanotossaan, että sosioekonomisia eroja tasoitetaan reiluimmin pidentämällä työuria. Joustavien työaikaratkaisjen ja kuntoutuksen kehittäminen on tärkeää.

Lue myös:

    Uusimmat