Työntekijä murskaantui kuoliaaksi yli 2 500 kiloa painavan lautapaketin alle – työnjohdolle tuomio

Kuolettava kivisade roiski pääkokoisia kiviä puolen kilometrin päähän kolhien rakennuksia ja autoja Jyväskylässä – katso räjäytysonnettomuuden tuhoja 1:41
Katso video työtapaturmasta räjäytystyömaalla.

Puutavarayrityksen työntekijä murskaantui kuoliaaksi 2 500 kilon painoisen sahatavarapaketin alle. Kolme yrityksen esimiestä sai tuomion työturvallisuusrikoksesta.

Tapahtumat ajoittuvat tammikuulle 2021.

Työtapaturmassa kuollut mies työskenteli tapahtuma-aikaan paketoinnin operaattorina Kemijärvellä sijaitsevassa yrityksessä. Hänellä oli työparinaan vasta kolmisen viikkoa yrityksessä työskennellyt mies, jota hän perehdytti työtehtäviin.

Miesten tehtävänä oli hoitaa sahatavaraa paketoivaa konetta.

Silloin tällöin kone joutui häiriötilaan, kun esimerkiksi yksittäinen lauta putosi rullakuljettimen päälle. Näin tapahtui nytkin.

Tehtaassa oli ohjeet siihen, miten häiriötilanteessa kuului menetellä. 

Kone piti pysäyttää, kulkea tiettyjä reittejä ja noudattaa protokollaa. Toimien tarkoituksena oli varmistaa, ettei kone satuttaisi työntekijöitä.

Välitön kuolema

Työntekijöillä oli kuitenkin tapana helpottaa toimintaansa ja oikaista koneen luokse paikasta, josta sinne ei saanut kulkea. Näin teki myös operaattori onnettomuuspäivänä.

Hän jätti tuoreen työntekijän yksin valvomoon ja puikkelehti linjastolle nappaamaan laudan pois.

Linjasto pysähtyi 14 sekunniksi mutta käynnistyi sitten uudestaan. Samaan aikaan lautapaketti valmistui ja kone laski sen hissillä linjastolle. 

Mies kuoli välittömästi lautapaketin alle. Hän ei ollut noudattanut mitään häiriötilan korjaamiseen annettua ohjeistusta.

Uusi työntekijä huolestui työtoveristaan, kun ei saanut tähän yhteyttä ja lähti katsomaan tilannetta. Uusi työntekijä löysi perehdyttäjänsä kuolleena.

Puutteita työnjohdossa

Syyttäjä vaati rangaistusta kuolemantuottamuksesta ja työturvallisuusrikoksesta yrityksen tuotantopäällikölle, työnjohtajalle ja vuoroesimiehelle.

Oikeuden mukaan yrityksessä oli kiinnitetty huomita työturvallisuuteen ja puututtu puutteisiin. Jostakin syystä paketointilinjaston osalta oli kuitenkin huomioitu vain sormien puristuminen, mutta unohdettu kokonaan riski henkilön puristumisesta.

Oikeus katsoi, että työntekijät olivat poistaneet rullastoa jumittavia lautoja käsin, vaikka laitteenvalmistajan mukaan siihen olisi pitänyt käyttää keksiä.

Oikeuden mukaan yritys ei ollut myöskään huomioinut riskiä, että työntekijät käyttävät oikoreittiä koneen luokse. Oikeuden mukaan tätä oli tapahtunut usein, minkä täytyi olla helposti havaittavissa myös johdolle.

Oikeuden mukaan työnjohdon olisi ollut helppo puuttua ongelmiin.

Lapin käräjäoikeus katsoi esimiehet syylliseksi työturvallisuusrikokseen ja määräsi 38-, 35- ja 61-vuotiaille miehille kullekin rangaistukseksi 15 päiväsakkoa. Syytteen kuolemantuottamuksesta oikeus hylkäsi, sillä työntekijän kuolemaan johtaneissa tapahtumissa oli useita sellaisia seikkoja, joihin esimiehet eivät olisi voineet vaikuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat